Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 10 000 лева глоба грози собствениците на жилищни сгради с необновени фасади край Женския пазар

До 10 000 лева глоба ще бъде налагана на собствениците на жилищни сгради в района на Женския пазар в София, които са получили предписание да обновят фасадите. Две стари и опасни постройки трябва да бъдат разрушени, посочи районният кмет на "Възраждане" Савина Савова:

За 10 сгради са издадени визи за проектиране от главния архитект на района. За две сгради са издадени заповеди за премахване, имаме две сгради, които към момента са с готови проекти, тези сгради са паметници на културата. Предстои тяхното изпълнение. Има съставени три акта - за три адреса на територията на „Стефан Стамболов“ във връзка с неизпълнение на задължителните предписания, разпореждания, които администрацията е издала. Техни адресати са над 50 собственика, тъй като в една сграда собствениците са много. Продължаваме по този начин да работим - с предписания. Очакваме, разбира се, подкрепа и взаимодействие от страна на собствениците. И в техен интерес е сградите да бъдат безопасни, да бъдат естетизирани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бившите премиери Алексис Ципрас (вляво) и Зоран Заев, архив.

Атина отбелязват шест години от подписване на Преспанското споразумение

С международна конференция в Атина отбелязват шест години от подписване на Преспанското споразумение.  Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор Атина пак настоя Скопие да спазва Преспанския договор, гръцки националисти на протест Мицотакис към РСМ: Ще поставя въпроса за Преспанското споразумение на срещата на..

публикувано на 17.06.24 в 18:15
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

Мицкоски протегна ръка към опозицията в РСМ в името на националното единство

В Република Северна Македония кандидатът за премиер Християн Мицкоски декларира, че ще се бори за постигане на стратегическите цели на държавата като членството ѝ в Европейския съюз и добрите отношения със стратегическите ѝ партньори. На церемония във Велес по повод 34 години от основаването на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски протегна ръка за диалог към доскорошните..

публикувано на 17.06.24 в 18:09
Френският министър-председател Габриел Атал обяви, че партията

Във Франция официално започна предизборната кампания

Във Франция официално започна кампанията за предсрочните парламентарни избори. Те бяха насрочени изненадващо, след като президентът Еманюел Макрон разпусна парламента след победата на крайнодесните на евровота. Кампанията започва в нажежена обстановка след множество сложни маневри за коалиции. От снощи са регистрирани всички кандидати за 557-те места във..

публикувано на 17.06.24 в 17:59
Лидерът на

Фарадж: Амбицията ни е да сме в парламента като истинска опозиция на евентуално лейбъристко правителство

Лидерът на "Реформирай Обединеното кралство" Найдъл Фарадж представи манифеста партията за общите избори на 4 юли. Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори Найджъл Фарадж смята, че е възможно до 5 години да стане лидер на опозицията във Великобритания "Нашата амбиция е да влезем в парламента и да станем истинска..

публикувано на 17.06.24 в 17:56
Ген. Олександър Сирски

Сирски предупреди за увеличена интензивност на руските атаки в Украйна

Руските сили все повече увеличават интензивността и териториалния обхват на атаките си на фронта в Украйна с цел да изтощят максимално украинската отбрана преди Киев да започне да получава военната помощ от Запада в обещания обем, включително изтребители Ф-16. Това обяви днес главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирски...

публикувано на 17.06.24 в 17:50
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен преди започването на срещата на лидерите в ЕС - Брюксел, 17 юни 2024

Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС

Очаква се в Брюксел да започне извънредното заседание на европейските лидери за номинациите за висшите постове в ЕС. Някои от тях вече пристигат в сграда "Европа".  Еднодневното заседание се очертава да бъде кратко, тъй като консенсусът между лидерите е постигнат твърде рано, подчертават европейски медии. Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен..

публикувано на 17.06.24 в 17:41
Мануела Малеева в студиото на БНР.

Мануела Малеева: Оставям вратата отворена, защото много хора в "Да, България" разчитат на мен

Не съм мислила дали да се кандидатирам за лидер на "Да, България". Аз съм човек, който може да говори с всички . Това каза пред БНР Мануела Малеева от клуб "9-и декември" в "Да, България" и подчерта, че по-скоро не допуска, че ще се занимава с политика, но оставя "вратата отворена", защото знае, че много хора в "Да, България" разчитат на нея и е..

публикувано на 17.06.24 в 17:36