Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скачат заплатите на кмета на София, районните кметове и съветниците

Снимка: Ивайло Михайлов

От 1-ви юли скачат заплатите на общинските съветници в София, на районните кметове и на кмета на града. Това решение бе взето на днешната сесия на Столичния общински съвет въз основа на постановление на Министерския съвет и промените в Закона за местното самоуправление. В момента заплатата на районен кмет е 1200 лева.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че администрацията подкрепя увеличението на заплатите на районните кметове, тъй като отговорностите в работата им били големи. Коментар обаче за своята заплата не направи:

Искам категорично да кажа, че аз никога не съм поставяла и не бих поставила въпроса за моята лична заплата. Предложението на Общинския съвет е свързано и с факта, че заплатите на Общинския съвет са функция от заплатата на кмета.

По настояване на Йорданка Фандъкова, увеличението на заплатата й няма да бъде максималното, обясни председателят на Общинския съвет Елен Герджиков. По думите му, и общинските съветници не са се възползвали от максимума, който предвижда законът:

Предишното решение на Народното събрание беше крайно несправедливо и не оценяваше по никакъв начин работата на общинските съветници.

Заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов обясни, че в бюджета на София има средства за увеличение на заплатите както на столичния кмет, така и на районните кметове:

Към края на май имаме 17 милиона лева по-добри приходи. Общината може да си позволи на районните кметове да плаща едни разумни заплати.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

СОС ще си гласува увеличение на заплатите от 1-ви юли

Столичният общински съвет ще гласува увеличение от 1-ви юли на  заплатите на кмета, на председателя на Столичния общински съвет и на общинските съветници. Предвижда се заплатата на кмета достигне 2900 лева, на председателя на Съвета - 2320 лева, а на..

публикувано на 12.06.14 в 08:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Карбовски

Мартин Карбовски: Срещу алтернативата - нова партия, се изпраща журналистическа войска, да тормози хората

Партиите няма да отидат на още едни избори, защото няма какво да предложат, прогнозира журналистът Мартин Карбовски в интервю пред БНР. "Не мога да направя прогноза дали ще има правителство. Те си правят каквото си искат. Ако искат, ще..

публикувано на 17.06.24 в 15:20
Рая Назарян (вляво) и Деница Сачева са част от преговорния екип на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

Водените от ГЕРБ-СДС разговори за ново правителство започнаха със среща с ДПС. Преговорният екип на най-голямата формация е съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, а от страна на Движението за права и свободи в разговора участват..

публикувано на 17.06.24 в 15:16

Новите лични карти са с по-сериозна лична защита

Новите лични документи, чието издаване започна днес, имат много по-сериозна защита. Това увери служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който получи първата лична карта от ново поколение. Той уточни, че до края на годината цените на личните..

публикувано на 17.06.24 в 14:58
Д-р Силви Кирилов откри и първото заседание на 47-ото Народно събрание

Депутатът от ИТН Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ото Народно събрание

Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент в сряда, научи „Хоризонт“ от свои източници. 73-годишният медик е най-възрастен измежду..

публикувано на 17.06.24 в 14:36
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Калоян Методиев "се появи" при регистрацията на листата на БСП

За правителство няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Това заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България" в интервю пред БНР. "Не е възможно..

публикувано на 17.06.24 в 14:27
Румен Радев на посещение в Черна гора, 17 юни 2024 г.

Радев: Най-важното е парламентът да работи и затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано...

публикувано на 17.06.24 в 14:11
Проф. Димитър Недялков

Проф. Димитър Недялков: В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир

В Швейцария започна компромисно говорене, в което преобладава думата мир. Това каза пред БНР проф. Димитър Недялков, боен пилот и преподавател по военно дело. Той подчерта, че  това е начална стъпка, а процесът на преговорите ще бъде доста..

публикувано на 17.06.24 в 14:07