Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Българското земеделие може да загуби над 1 млрд. евро от бъдещите евросубсидии. Това пише в писмо на изпълнителния директор на Фонд “Земеделие” Мирослав Николов до премиера Пламен Орешарски, вицепремиера Зинаида Златанова и министъра на земеделието Димитър Греков, съобщава вестник Труд. “За първи път чувам за такова писмо. Знам, че има опасения”, казва земеделският министър Димитър Греков и прехвърля въпроса към заместника си Явор Гечев.

Няма ракети срещу градушки, отбелязва в. "Земя" и допълва, че реколтата на хиляди фермери е обречена, ако природата пак се разлюти.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се жалва на Европейската комисия за високите цени на тока - е водещото заглавие на в. "Сега". Комисията е подала две жалби до Комисията, с които иска Брюксел да се намеси в дългосрочните договори с "Марица-изток" 1 и 3 и със зелените централи. Ако обаче Брюксел приеме, че България е толерирала едни централи пред други и ги е обгрижвала с държавна помощ, то това би могло да бъде повод за поредната наказателна процедура срещу страната ни, с тежки финансови последици.

Правителството започва да набира 3 млрд. лева външен дълг, пише "Капитал Дейли". Процедурата по пласиране на български еврооблигации за 1,5 милиона евро започва днес и може да приключи в рамките на деня. По предварителна информация, държавата ще предложи на инвеститорите 10-годишни еврооблигации.

От 1-ви януари лекарите вече няма да издават хартиени болнични листове, а ще изпращат документите на хората електронно. Това предвижда наредба, одобрена от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, пише на първа страница в. "24 часа". Това би трябвало да ускори изплащането на парите на хората в болнични.

Вестникът предлага и интервю със столичния кмет Йорданка Фандъкова под заглавие "Няма да ставам премиер, нито ще водя листа".

В. "Дума" цитира международно проучване за учителската професия, направено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, според което над 95% от учителите у нас като цяло са удовлетворени от работата си, но само 20% вярват, че професията им се цени от обществото. България е сред водещите страни в света по застаряване и феминизиране на професията, сочи още проучването.

Пращаме в Лувъра тракийски зарове, информира в. "Стандарт" и уточнява, че комарджийските зарове са част от уникатите, които ще представят България в най-посещавания музей в света. Зарчетата са изработени от животински кости и са открити край Созопол. За Лувъра заминават още релеф на богинята Кибела, мраморна статуя на мъж без глава, уникални тракийски амфори и древен водопровод.

Наводненията в страната продължават да са сред водещите теми в днешните издания. В. "Преса" посочва в заглавие "Режат пари в министерствата заради пороите". В друг материал вестникът информира, че повече от две години след потопа в село Бисер делото продължава да се върти в омагьосан кръг и още няма виновни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена информация при операцията са задържани двама души мъж и жена, които са живеели на семейни начала. Източници..

публикувано на 02.10.24 в 11:08
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Експлицитно признаване на право на безопасен и достъпен аборт в ЕС няма

В Европа ситуацията с абортите е много различна. Някъде проблемът е много тежък – достъп няма, другаде е недостатъчен, а на трети места е фалшив достъп: уж го има. Това каза пред БНР Димитрина Петрова от Българското общество за либерална демокрация. В Малта абортът е забранен дори в случаи на изнасилване, както и когато е застрашен..

публикувано на 02.10.24 в 11:03

По-евтини пътни такси по магистрали в Гърция

От този месец се намаляват пътните такси по две от основните магистрали, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. С до 3 евро пада цената на таксите по магистралата, пресичаща Централна Гърция. Например за отсечката Малиакос - Клейди настоящата цена от 16,5 евро намалява до 13,7 евро. От 6 октомври с 2,5 евро намалява и цената за пътуване..

публикувано на 02.10.24 в 11:00

Първа копка на втория надлез над "Бакърена фабрика"

Столичната община започва изграждане на втори надлез над "Бакърена фабрика".  Той е важен за облекчаване на трафика и транспортна свързаност на районите "Връбница", "Надежда" и "Люлин", подчерта кметът Васил Терзиев. "Стойността е 15 милиона, финансирана от държавния бюджет по програмата на МРРБ за подкрепа на общините. Важен е този обект,..

публикувано на 02.10.24 в 10:54
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня и няколко плевни. Най-вероятно огънят е тръгнал от запалени треви и храсти, но заради вятъра бързо се е пренесъл към овощни градини и близките сгради.  Пожарни екипи от Сандански и Петрич, както и десетки доброволци са успели да овладеят пожара късно снощи. Огънят е пламнал в..

публикувано на 02.10.24 в 10:37

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел

ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Изстрелването на ракети и снаряди от "Хизбула", започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено, а суверенитетът и на Ливан, и на Израел трябва да бъде гарантиран, пише той в социалната мрежа Х...

публикувано на 02.10.24 в 10:17
Момчил Драганов

Момчил Драганов за предстоящите кино ленти

Вълнуващо кинолято изпратихме, зрителите сякаш вече окончателно се завърнаха към големия киносалон, готови да се потопят в магията на седмото изкуство.  Много филми пробудиха дискусии по различни теми, завърнаха се известни лица в киното, родиха се нови звезди.  За всичко, което се случи и онова, което предстои разказва киножурналистът..

публикувано на 02.10.24 в 10:16