Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Партиите отхвърлиха идеята за кабинет на спасението и се договориха парламентът да бъде разпуснат на 6-и август. Ще има служебно правителство и избори на 5-и октомври, пише Труд "Оставка на правителството до 25-и юли", допълва Монитор.

Всички вестници са единодушни за акцента на вчерашните политически консултации при президента - стабилността на банковата система. "Криза няма, банките продължават да работят в нормален режим, има достатъчно пари. Готвят затвор за разпространяване на слухове за стабилността на трезори", отбелязва Труд. "Държавна подкрепа за банките, трезорите отварят по график" е заглавието на Стандарт. Сега пише: "БНБ, кабинетът, президентът и партиите подкрепиха банките и валутния борд". Дума констатира политическо единство за банковия сектор. "Парламентът затваря на 6-и август, всички банки отварят днес" е заглавието на 24 часа. "Инвестиционен посредник атакувал с лъжи за банките, задържаха 7 души, пуснаха един" е друго заглавие, също на първа страница на часовия вестник. "Няма заплаха за борда, проблемът е в съмнителните лица по върховете". Под това заглавие Капитал дейли цитира интервюто за БНР на проф. Стив Ханке, един от създателите на валутния борд у нас.

"Станишев натиснал Орешарски да не подава оставка" - под това заглавие Преса отбелязва, че соцлидерът се отметнал от даденото съгласие като мандатоносител премиерът да подаде оставка още днес.

Монитор съобщава, че на поредица от заседания държавният регулатор ще решава за новите цени на тока и парното. Очаква се от утре средното намаление на цените на тока да е с 0.6 на сто. По повод заседанието на ДКЕВР Стандарт акцентира върху очакван скок до 19 на сто на цените на парното. Според 24 часа парното ще поскъпне с 6-8% по-малко от обявеното.

"Аспарухово" вече излиза от капана на бедствието", пишат Труд и 24 часа в регионалните си издания за Варна и Добрич. Поместено е и интервю на Анна Заркова с ген. Николай Николов, шеф на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението". 2240 доброволци са включени в национален регистър, 900 от тях вече са екипирани и обучени, казва ген. Николов.

"От утре разговорите в роуминг в ЕС поевтиняват", пише вестник Преса.

В друга публикация се отбелязва, че през юли ще има температури до 38 градуса, но горещините няма да са рекордни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция на полския премиер Доналд Туск във връзка с извънредната ситуация.

Най-малко една жертва взеха наводненията в Полша

Един човек е загинал в Полша, един пожарникар в Австрия, а четирима са в неизвестност в Чехия след проливните дъждове в Централна и Източна Европа, съобщават информационните агенции. Вчера четирима загинаха при наводнения в Румъния. 1600 души са евакуирани в окръг Клодзко в югозападна Полша заради наводнения в няколко общини след продължили..

публикувано на 15.09.24 в 12:13
По време на тържеството председателят на парламента Рая Назарян връчи дипломите на завършващите с отличие студенти.

Председателят на НС откри учебната година във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Председателят на Народното събрание Рая Назарян откри учебната година във Висшето училище по телекомуникации и пощи. Пред студентите тя заяви, че образованието е единственият шанс за дългосрочна инвестиция в бъдещето: "Заедно, като един екип, вие сте изкусните майстори за светлото и проспериращо бъдеще на нашата нация. Развитието на..

публикувано на 15.09.24 в 11:48
Съдебната палата в Кюстендил

Съдът отхвърли жалбата срещу закритите изборни секции в ромския квартал в Кюстендил

Административният съд в Кюстендил отхвърли подадена жалба срещу закриването на 6-те  изборни секции в ромския кв. "Изток". Те бяха закрити със заповед на тогавашния кмет на Общината Петър Паунов през 2015 г. като противодействие на купуването на гласове и търговията с вот в квартала. Жалбата е подадена от жител на квартала с инициали И.С.Д...

публикувано на 15.09.24 в 11:30

Акад. Николай Денков: Войната между олигарсите създава политическата нестабилност

" Политическата нестабилност е само външно проявление на войната между олигархичните кланове и тези, които владеят завладяната държава в тяхната борба за влияние". Това заяви пред БНР акад. Николай Денков от ПП-ДБ. "Другите или са част от тази завладяна държава, или искат да се включат в нея. Искаме да премахнем този модел. Няма как да решим..

публикувано на 15.09.24 в 11:06

Фестивал на сливата и троянската сливова ракия от 20 до 23 септември в Троян

От 20 до 23 септември в Троян и Националното изложение на занаятите в село Орешак се организира традиционният Български фестивал на сливата и троянската сливова ракия.  Той   ще се проведе за 31-ви пореден  път, а гостите на празника ще се насладят на разнообразна музикална програма, ще се докоснат до традициите, обичаите и поминъка на този..

публикувано на 15.09.24 в 11:00
Призивът е отправен към британския премиер Киър Стармър.

Петима бивши британски министри на отбраната: Нека Украйна изстреля нашите ракети

След като разговорите във Вашингтон между британския премиер и американския президент за използването на далекобойни ракети по цели в Русия стигнаха до задънена улица, петима бивши британски министри на отбраната излязоха с общо изявление, че Великобритания не трябва да чака подкрепата на САЩ по този въпрос, пише вестник "Сънди таймс". В..

публикувано на 15.09.24 в 10:51
Снимката е илюстративна

Нова дарителска кампания за храма "Възнесение Господне" във Вършец

С нов покрив и камбанария е храм "Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С новият покрив и камбанарията на църквата "Възнесение Господне" завършва първият етап от реконструкцията на храма, каза Архимандрит..

публикувано на 15.09.24 в 10:35