Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американското разузнаване е продължило да подслушва телефоните на Меркел и след зашифроването им

Снимка: Дневник
Дори и със зашифровани телефони германското правителство продължава да е обект на подслушване и следене от страна на американското разузнаване.

След като стана ясно, че НСА в продължение на 10 години е следила обажданията на канцлера Ангела Меркел от стария й телефон, кабинетът в Берлин бе оборудван с телефони с най-висока степен на сигурност. Това за нас не представлява проблем, сравнително бързо пробиваме защитата на този вид телефони, е заявил високопоставен служител на американското разузнаване пред неделното издание на в. "Билд". Белият дом отказва коментар по новия скандал.

Дюселдорфската фирма "Секюсмарт" е доставила на германското правителство 2500 телефона с най-висока степен на секретност преди няколко месеца.

Американскитя президент Барак Обама лично се ангажира пред Меркел практиката със следенето на съюзници да бъде преустановена и най-вече да не се подслушва нейният телефон. Оказва се обаче, че НСА продължава да следи министри и важни представители на германската икономика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан Тамахкяров поясни: "Не са указани параметрите, които са необходими, за да се зарежда водата - какво..

публикувано на 29.07.24 в 11:15

Георги Икономов: С върхове, ръбове и мурови гори на малко място Пирин дава най-невероятно изживяване

Пирин е планината, която на най-малко пространство ти дава най-невероятно изживяване, защото тук са концентрирани на най-малко място много върхове, езера, гори, особено мурови, ръбове остри като бръснач. Има всичко и в рамките на ден можеш да го достигнеш. А тук са и най-хубавите хижи в България.  Това препоръча в интервю за „Пътувай..

публикувано на 29.07.24 в 11:12

При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин

При управителя на София област Силвия Арнаутска се провежда среща на представители на държавните институции и общинските власти заради ситуацията в Елин Пелин. На тази среща ще докладват всички присъстващи и ще установим какво е направено до момента, какви мерки са предприети и какво следва оттук нататък, заяви областният управител на София..

публикувано на 29.07.24 в 10:50
Протест на медици в Атина.

Лекарски протест в Гърция срещу затваряне на центрове за превенция и работа с психичноболни

Протести на лекарите в Гърция срещу проектозакон за промени в областта на психичното здравеопазване. Има демонстрация пред парламента. Към активни протести преминаха днес лекарите от държавните болници срещу проектозакон, който според медиците унищожава системата за психично здраве.  Синдикатите протестират срещу предложението да се..

публикувано на 29.07.24 в 10:41

Безплатно изследване за хепатит в Добрич

От днес до 2 август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за действие“. През първото шестмесечие на 2024 г. в област Добрич са регистрирани 6 случая на..

публикувано на 29.07.24 в 10:35
Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.

Две жертви на атака с дрон в Южен Ливан

Двама души, сред които и дете, са загинали при израелска атака с дрон в Южен Ливан. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Гражданската защита на Ливан. По-рано Израел заплаши с отговор на ракетното нападение в окупираните Голански възвишения, при което загинаха 12 деца и младежи и обвини "Хизбула" за атаката. Групировката отрече да е..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Людмила Петкова, министър на финансите

МФ: Твърденията на Джевдет Чакъров за "задкулисни политически договорки" са манипулативни

Към момента при министъра на финансите не е постъпило писмо от народни представители от ДПС с въпрос дали е имало организирана среща с НАП и анторупционната камисия. Това се казва в позиция на служебния вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова. В петък съпредседателя на движението Джевдет Чакъров, който беше изключен от пармантарната..

публикувано на 29.07.24 в 10:21