Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 палестински бойци са били убити тази нощ и сутринта при израелски въздушни удари срещу ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

7 палестински бойци са били убити тази нощ и сутринта при израелски въздушни удари срещу ивицата Газа. В същото време палестинците са изстреляли десетина ракети срещу Южен Израел, една от тях е ранила леко полицай. Вълненията сред арабското население на Израел обхаващат все повече селища, както в северната, така и в южната част на страната.

Не стихват протестите на арабското население на Израел. Стотици демонстранти и тази нощ са излезли да протестират. Броят им нараства все повече и обхваща нови арабски градове, особено след съобщението, че убийството на палестинския младеж може да има политически мотиви.

Миналата седмица палестински тийнейджър бе убит часове след отвличането му от квартал в Източен Ерусалим. Премиерът Бенямин Нетаняху поиска от следователите да работят възможно най-бързо за намиране на извършителите на "жалкото убийство" на младежа и за разкриване на причините за инцидента. Нетаняху призовава всички страни да не взимат закона в свои ръце. Предполага се, че убийството е акт на отмъщение за убийството на трима израелски тийнейджъри от палестински екстремисти.

В хода на следствието полицията е задържала 6-има еврейски екстремисти. Подробностите за  мъчителната смърт на младежа засилват гнева. Участниците в протестните демонстрации са горили гуми и блокирали пътища. Много израелски автобуси са замеряни с камъни. Арестувани са 110 души, според полицията. Протестите се разпространяват и в Южен Израел. Инциденти са избухнали в околностите на Бершева - столицата на Негев, където живее значителна бедуинска общност. С оглед на експлозивната обстановка и риска от обща конфронтация премиерът Нетаняху е отправил призив към правителството за сдържаност и хладнокръвие по отношение на фронта с ивицата Газа. Външният министър Либерман пък е поискал Израел "отново да окупира палестинския анклав".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания обмислят местене на престъпници от техни затвори в Естония

Престъпници, които се намират в британски затвори,  биха могли да излежават присъдите си в Естония, съгласно планове, които министрите разглеждат за справяне с кризата с пренаселените места за лишаване от свобода във  Великобритания. Информацията е на вестник "Дейли телеграф". След като балтийската държава заяви, че е предложила да отдаде..

публикувано на 06.09.24 в 11:15

Без платено паркиране в София за 3 дни

Паркирането в столицата в синя и зелена зона ще е безплатно днес, на  7 и 8 септември, съобщават от Центъра за градска мобилност. В съобщението се напомня, че градският транспорт ще се движи по празнични разписания. До 14 часа, заради провеждането на щафетен маратон,  някои линии са с променени маршрути - тролей номер 7 и автобусите с..

публикувано на 06.09.24 в 11:02

Диалог между различни светове в Баня старинна в Пловдив

В Баня старинна в Пловдив до 25 септември може да се види инсталацията "Камера обскура" на Хана Роуз от Дуварколектив. Арт инсталацията е част от Седмицата на съвременното изкуство, озаглавена "За по-добър свят". В тази тъмна стая – камера обскура, се случва диалог между различни светове , казва Никола Венков, антрополог, съосновател на..

публикувано на 06.09.24 в 11:02

Крамолин е домакин на 16-тото издание на традиционния събор "Девет песни от извора"

Севлиевското село Крамолин е домакин на 16-тото издание на традиционния събор на Деветашкото плато "Девет песни от извора". В него участват групи за народни и стари градски песни, както и индивидуални изпълнители. Съборът се организира от сдружение "Деветашко плато" и се провежда на ротационен принцип в деветте села в региона, като тази..

публикувано на 06.09.24 в 10:48
Кириакос Мицотакис

Протести в Солун заради премиера Мицотакис

Присъствието на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Солун стана повод за протестни демонстрации. По тази причина е затворен центърът на града. Лекари протестират пред държавните болници заради липсата на достатъчно средства за здравеопазването. Учителите са недоволни от обединяването на паралелки в държавните училища. Довечера..

публикувано на 06.09.24 в 10:16
Кадър от обиските на имоти на Румен Гайтански - Вълка. 14 август 2024 г.

Откриха луксозна кола и лодка, издирвани по делото срещу Румен Гайтански - Вълка

Полицията е открила луксозен автомобил и лодка, които се издирваха в рамките на делото срещу Румен Гайтански - Вълка, научи от свои източници БНР.  Луксозната кола, която е на стойност близо милион евро, е намерена в района на Росенец. Лодката е задържана от Гранична полиция при опит да бъде изведена от български териториални води . В момента..

публикувано на 06.09.24 в 10:06
Антония Велева

Непознатият Батенберг в Скопие. Изложба с непоказвани снимки и детайли от живота на княза

На 4 септември в Скопие е открита изложба, посветена на непознати детайли от живота на първия български владетел след Освобождението – княз Александър Батенберг. Изложбата съдържа 28 пана с неизвестни факти и непоказвани до момента снимки от живота на княз Батенберг , обясни пред БНР Антония Велева, директор на Българския културен център в..

публикувано на 06.09.24 в 10:01