Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дубай иска да построи най-големия търговски център в света - "Mall of the World"

Снимка: Уикипедия

Отдавна добил славата на "столица на шопинга" градът-емирство Дубай обяви, че иска да построи най-големия търговски център в света: "Mall of the World" - един истински град, свързан с покрити търговски улици, чиято температура ще се контролира, за да се избегнат горещините. С този проект Дубай се надява да привлича всяка година по 180 милиона посетители като заложи на годишния, а не на сезонния туризъм.

Комплексът "Мол ъв дъ уърлд", който ще се разгърне на 743 000 кв. метра, според комюнике на правителството на Дубай, ще включва също и "най-големия покрит тематичен развлекателен парк в света", както и културен квартал с театри, всичко ще бъде свързано със стотина хотели. Предвидено е и място за разходки с дължина 7 км, обединяващо всички сгради, които ще останат открити през зимата и ще се покриват през лятото, за да избегнат горещините в емирството, където температурите достигат до 50 градуса от юни до септември.

Правителството не уточнява кога ще започне строителството, с което е натоварен "Дубай холдинг", принадлежащ на монарха шейх Мохамед бен Рашед Ал Мактум. Кризата по дълга от 2009-а година принуди емирството да се откаже от много гигантски проекти, но оттогава Дубай успя да преструктурира планината от дългове, тежаща върху неговите компании, а икономиката му намери пътя към растежа. Въпреки че Дубай вече има един от най-големите търговски центрове в света "Дубай Мол" и се наложи като регионален туристически център, възползвал се от сътресенията в арабския свят, емирството, чиито петролни ресурси секнаха, насочи икономиката си в сферата на услугите. Дубай успя да получи и организирането на световното изложение "Експо 2020", на което се надява да привлече 25 милиона посетители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания обмислят местене на престъпници от техни затвори в Естония

Престъпници, които се намират в британски затвори,  биха могли да излежават присъдите си в Естония, съгласно планове, които министрите разглеждат за справяне с кризата с пренаселените места за лишаване от свобода във  Великобритания. Информацията е на вестник "Дейли телеграф". След като балтийската държава заяви, че е предложила да отдаде..

публикувано на 06.09.24 в 11:15

Без платено паркиране в София за 3 дни

Паркирането в столицата в синя и зелена зона ще е безплатно днес, на  7 и 8 септември, съобщават от Центъра за градска мобилност. В съобщението се напомня, че градският транспорт ще се движи по празнични разписания. До 14 часа, заради провеждането на щафетен маратон,  някои линии са с променени маршрути - тролей номер 7 и автобусите с..

публикувано на 06.09.24 в 11:02

Диалог между различни светове в Баня старинна в Пловдив

В Баня старинна в Пловдив до 25 септември може да се види инсталацията "Камера обскура" на Хана Роуз от Дуварколектив. Арт инсталацията е част от Седмицата на съвременното изкуство, озаглавена "За по-добър свят". В тази тъмна стая – камера обскура, се случва диалог между различни светове , казва Никола Венков, антрополог, съосновател на..

публикувано на 06.09.24 в 11:02

Крамолин е домакин на 16-тото издание на традиционния събор "Девет песни от извора"

Севлиевското село Крамолин е домакин на 16-тото издание на традиционния събор на Деветашкото плато "Девет песни от извора". В него участват групи за народни и стари градски песни, както и индивидуални изпълнители. Съборът се организира от сдружение "Деветашко плато" и се провежда на ротационен принцип в деветте села в региона, като тази..

публикувано на 06.09.24 в 10:48
Кириакос Мицотакис

Протести в Солун заради премиера Мицотакис

Присъствието на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Солун стана повод за протестни демонстрации. По тази причина е затворен центърът на града. Лекари протестират пред държавните болници заради липсата на достатъчно средства за здравеопазването. Учителите са недоволни от обединяването на паралелки в държавните училища. Довечера..

публикувано на 06.09.24 в 10:16
Кадър от обиските на имоти на Румен Гайтански - Вълка. 14 август 2024 г.

Откриха луксозна кола и лодка, издирвани по делото срещу Румен Гайтански - Вълка

Полицията е открила луксозен автомобил и лодка, които се издирваха в рамките на делото срещу Румен Гайтански - Вълка, научи от свои източници БНР.  Луксозната кола, която е на стойност близо милион евро, е намерена в района на Росенец. Лодката е задържана от Гранична полиция при опит да бъде изведена от български териториални води . В момента..

публикувано на 06.09.24 в 10:06
Антония Велева

Непознатият Батенберг в Скопие. Изложба с непоказвани снимки и детайли от живота на княза

На 4 септември в Скопие е открита изложба, посветена на непознати детайли от живота на първия български владетел след Освобождението – княз Александър Батенберг. Изложбата съдържа 28 пана с неизвестни факти и непоказвани до момента снимки от живота на княз Батенберг , обясни пред БНР Антония Велева, директор на Българския културен център в..

публикувано на 06.09.24 в 10:01