Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Воден апокалипсис връхлетя Южното Черноморие месец след потопа на север, е водещата тема за Телеграф. Излезлите от коритата си реки Ропотамо и Дяволска заляха всички подстъпи към Южното Черноморие; 70 хотела, заведения и къщи останаха под вода в Приморско, допълва изданието.

Пред 24 часа кметът на Приморско Димитър Германов заявява, че ще търси помощ от държавата за справяне с щетите от наводенията. По думите му има активизирани свлачища и затруднения в транспортните връзки.

Възстановено е електрозахранването на населените места  в Ловешко, където е имало аварии заради бурята, връхлетяла региона във вторник вечерта, отбелязва Новинар, като цитира Българското национално радио. В Ловеч са наводнени няколко сгради, но няма сериозни щети и пострадали хора.

Отварят тайните на Корпоративна търговска банка, пише на първа страница Труд. На 9-и юли Софийският районен съд е разрешл разкриване на банковата тайна за сметки в КТБ по искане на прокуратуата, която разследва подуправителя на Българската народна банка Цветан Гунев, уточнява вестникът. 

Обявените за липсващи кредитни досиета от Корпоративна търговска банка не са изчезнали, те се намират в Банката, съобщи Българското национално радио, като се позова на прокуратурата, пише Дума. От държавното обвинение уточняват, че кредитните досиета не са били попълнени по надлежния ред - липсвали някои задължителни данни за обезпечението на заемите.

Мандатоносителят БСП бламира правителството за едно от малкото консенсусни решения между политическите партии - за актуализация на държавния бюджет, коментира Сега. На извънредно заседание на три парламентарни комисии социалистите изненадващо обявиха, че са готови да подкрепят актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, но не и другите промени, продиктувани главно от кризата с Корпоративна търговска банка.

ГЕРБ, от своя страна, обяви, че напуска парламента, ако управялващите не планират още 7 млрд. лв. разходи в държавния бюджет до края на годината, отбелязва Преса.

Най-вероятно от ГЕРБ ще обвържат актуализацията на бюджета с това дали да се спасят всички влогове в КТБ или само гарантираните, прогнозира Капитал Дейли.

Държавен фонд "Земеделие" развърза кесията, още в първия ден от встъпването в длъжност на новия шеф Атанас Добрев, пише Земя. Добрев е наредил да се изплатят на земеделските производители 6 млн. и 500 хил. лв., най- голямата част от които - по Програмата за развитие на селските райони.

Местата в Европейската комисия да се разпределят на квотен принцип - за това са се разбрали председателят на ПЕС Сергей Станишев и новият шеф на комисията от редиците на ЕНП Жан-Клод Юнкер, съобщава Монитор. Подкрепата на ПЕС за избора на Юнкер била предварително договорена. В замяна на нея Станишев се бил споразумял част от еврокомисарите да са от социалистическото семейство.

Остров Адата на р. Марица става първият частен остров в България, отбелязва Стандарт. Това се случи, след като наследниците на пловдивския банкер Константин Хаджикалчев спечелиха дългогодишен спор с държавата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вътрешният министър дава последна информация за ситуацията в с. Елин Пелин

Очаква се тази сутрин служебният  министър на вътрешните Калин Стоянов да даде последна информация за ситуацията в село Елин Пелин. Жертвите на пожара и последвалите взривове в складовете за пиротехнически изделия край Елин Пелин вече са две. Вчера почина 20-годишната жена, която беше с 85 % процента изгаряния и силна интоксикация. Ден по-рано..

публикувано на 28.07.24 в 07:31

Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес. Хроничният хепатит, причинен от заразяване с хепатит В и С, е сред основните рискови фактори за рак на черния..

публикувано на 28.07.24 в 04:58

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22