Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закрива се Националният център по наркомании

Момчил Василев, гл. изследовател в Национален фокусен център за наркотици и наркомани, Дорита Кръстева (вляво) и Александрина Алексова (вдясно)

Националният център по наркомании не се премества, а се закрива. Това заяви директорът на Центъра д-р Цвета Райчева по повод предложението на здравното министерство той да мине под структурата на Националния център по обществено здраве.

Ние приемаме, че финансовата ситуация, в която се намира държавата, ако се налага спестяване на средства, тази мярка би била неизбежна и бихме я приели, каза Цвета Райчева.

Тук обаче не става въпрос за това, че няма да има промяна  върху бюджета. Приемаме дори Центърът да се премести в  друга институция, за да се подобри дейността му, но това би трябвало да стане като се запази поне досегашният и тъй недостатъчен капацитет и неговата цялост, а не да се потопи между експертите от другите различни области - хранене, тютюнопушене и какви ли не други, да се загуби индентичността и образа на Националния център по наркомании.

Закриването на Центъра не просто застрашава трудовия договор на работещите там, каза Момчил Василев - експерт от Центъра.

Това е процес на разграждане на една институция, която е събрала компетентността на много хора и експерти, които са работили години за нея.

Доктор Александър Ангелов обясни какви са последиците от закриването на Центъра.

В момента Националният център е страна-партньор по доста международни спогодби, с ООН, с Отдела  за наркотици, с Европейската комисия и Европейския център за мониторинг. Със закриването на Националния център това партньорство не може автоматично да отиде в Центъра за обществено здраве, няма как да се прехвърли, това е дългогодишна работа. Какъв ще е отзвукът в европейските структури с оттеглянето от това партньорство?

В Националния център по наркомании има липса на кадри, а не нужда от съкращаването им, категорични са лекарите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен режим, се разрешава въвеждането на специални мерки и ограничения, като проверка на документите на..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08