В Силистра очакват "Дунавски сал"

Международният "Дунавски сал", който потегли на 21 юни от сръбския град Неготин, днес ще акостира на брега на Дунав край Силистра. За целия период на плаването си салът ще измине над 800 километра на територията на 5 държави.
"Дунавски сал" е ръчно изработена плаваща платформа, дело на Технологичен център София. Това е второто му пътуване по течението на Дунав, като посланик за Европейската стратегия на Дунавския регион. При първото плаване миналото лято над 5 000 души са се качили на борда, а в съпътстващите прояви са се включили повече от 20 000 души. 
Тази година инициативата е под мотото „Включи се! - Без пластмаса в Дунав“. Силистра е последната българска спирка на сала. През двудневния му престой са предвидени много изненади и атракции, сред тях гонки с лодки по реката, концерти и огнено шоу, а тази вечер гостите и жителите на града ще наблюдават спектакъла „Създаване на българската държава“ с възстановка на слизането на хан Аспарух на дунавския бряг. 
Официалното закриване на инициативата Дунавски сал 2014 е в края на август в румънският град Тулча.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Издирваният за грабеж Красимир Пешев - Мраморския се е предал в СДВР

Издирваният за грабеж Красимир Пешев - Мраморския се е предал в СДВР, научи "Хоризонт". Срещу Мраморския има задочно обвинение, че на 11 декември е участвал в обир на каса в столичният квартал "Люлин". Двама души бяха задържани от полицията тогава, а Пешев и още един предполагаем участник в обира избягаха. 

публикувано на 19.01.18 в 12:42

Българите не оправдават домашно насилие, но и не приемат социални роли на половете

Българите не оправдават домашно насилие, но и не приемат социални роли на половете, показва изследване на "Галъп интернешънъл". Темите на Истанбулската конвенция по-скоро разделят обществото, отчита последното проучване на агенцията. Почти 90 процента от анкетираните не са съгласни с тезата, че жената трябва да се подчинява на мъжа. Проучването на..

публикувано на 19.01.18 в 12:41

Най-малко 10 жертви на бурята в Европа, 8 от тях - в Германия

Бурята Фридерике отне живота на най-малко десет души в Европа в последното денонощие, като 8 от тях - в Германия. Очаква се ураганните ветрове да отслабнат днес (петък), след като бурята се измести към Полша. Най-силните пориви на вятъра бяха 200 километра в час и доведоха до хаос във въздушния и наземния транспорт. За първи път от 2007 г...

обновено на 19.01.18 в 12:15

Учени разработват кръвен тест за ранно откриване на осем вида рак

Учените се приближават все повече към една от най-големите цели на медицината - универсален кръвен тест за рак. Екип в университета "Джонс Хопкинс" са изпробвали метод, който открива осем общи форми на заболяването. Те се надяват да създадат годишен тест, предназначен за ранно откриване на рака. Туморите отделят малки частици от тяхната мутирала ДНК и..

публикувано на 19.01.18 в 12:14

Грипна епидемия е обявена в община Благоевград

В община Благоевград е обявена грипна епидемия, съобщиха от Районната здравна инспекция. Във ваканция излизат всички училища от понеделник , а в детските градини ще приемат само  здрави деца.  От 22 до 24 януари влизат в сила забраните за планови операции и свиждания в болничните заведения.  В грипна ваканция излизат всички училища на територията на..

обновено на 19.01.18 в 12:11