В Силистра очакват "Дунавски сал"

Международният "Дунавски сал", който потегли на 21 юни от сръбския град Неготин, днес ще акостира на брега на Дунав край Силистра. За целия период на плаването си салът ще измине над 800 километра на територията на 5 държави.
"Дунавски сал" е ръчно изработена плаваща платформа, дело на Технологичен център София. Това е второто му пътуване по течението на Дунав, като посланик за Европейската стратегия на Дунавския регион. При първото плаване миналото лято над 5 000 души са се качили на борда, а в съпътстващите прояви са се включили повече от 20 000 души. 
Тази година инициативата е под мотото „Включи се! - Без пластмаса в Дунав“. Силистра е последната българска спирка на сала. През двудневния му престой са предвидени много изненади и атракции, сред тях гонки с лодки по реката, концерти и огнено шоу, а тази вечер гостите и жителите на града ще наблюдават спектакъла „Създаване на българската държава“ с възстановка на слизането на хан Аспарух на дунавския бряг. 
Официалното закриване на инициативата Дунавски сал 2014 е в края на август в румънският град Тулча.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъжът, заплашващ да скочи от втория етаж на болницата в Бургас, се прибра в стаята си

След четиричасови преговори мъжът в Бургас, който заплашваше, че ще скочи от втория етаж на многопрофилната болница, се прибра в стаята си.  С пациента са разговаряли психолог и полицейски служители.  Според източници от болницата той е бил настанен в лечебното заведение след неуспешен опит за самоубийство.  Районът беше отцепен от полиция, на..

обновено на 21.07.18 в 18:05

Пуснаха под домашен арест един от задържаните надзиратели във Варна

Вторият от задържаните надзиратели във Варненския затвор Милен Добрев беше пуснат под домашен арест. Предстои съдията да реши и каква ще е мярката за неотклонение на третия задържан надзирател Стоян Петров.  По-рано през деня съдът реши да остави в ареста ръководителят на групата Николай Тонев. В съдебната зала стана ясно, че тримата са пускали на..

обновено на 21.07.18 в 18:03

Д-р Първан Дангов: Ако има чума, защо козите на баба Дора са още живи?

Насилствените мерки срещу болестта чума по животните в Странджанско трябва да спрат час по-скоро, за да може самите специалисти да решат ситуацията, каза за „Хоризонт“ д-р Първан Дангов, бивш кмет на Дупница и бивш директор на областната Агенция по контрол на храните в Кюстендил.  Според д-р Дангов заболяване чума няма: "И при положение,..

публикувано на 21.07.18 в 17:25
Крал Филип

Крал Филип присъства на литургия в Брюксел по случай националния празник на Белгия

Кралят на Белгия Филип и неговите 4 деца присъстваха тази сутрин на литургията в катедралата "Сен Мишел" в Брюксел по случай националния празник на Белгия. На практика празниците започнаха още снощи, с бал, на който присъства и кралското семейство. Тази сутрин около 500 души се събраха в катедралата, много от тях представители на белгийския..

публикувано на 21.07.18 в 17:21

В Германия повдигнаха обвинение в опит за убийство на нападателя с нож в автобус в Любек

Германската прокуратура повдигна обвинение в опит за убийство на 34-годишния мъж, който вчера нападна с нож пътници в градски автобус в град Любек. Обвиняемият е роден в Иран, но има германско гражданство и живее отдавна в Любек. Той рани 10 души при нападението, трима от които сериозно, включително 21-годишен холандец, който беше опериран през нощта...

публикувано на 21.07.18 в 17:18