В Силистра очакват "Дунавски сал"

Международният "Дунавски сал", който потегли на 21 юни от сръбския град Неготин, днес ще акостира на брега на Дунав край Силистра. За целия период на плаването си салът ще измине над 800 километра на територията на 5 държави.
"Дунавски сал" е ръчно изработена плаваща платформа, дело на Технологичен център София. Това е второто му пътуване по течението на Дунав, като посланик за Европейската стратегия на Дунавския регион. При първото плаване миналото лято над 5 000 души са се качили на борда, а в съпътстващите прояви са се включили повече от 20 000 души. 
Тази година инициативата е под мотото „Включи се! - Без пластмаса в Дунав“. Силистра е последната българска спирка на сала. През двудневния му престой са предвидени много изненади и атракции, сред тях гонки с лодки по реката, концерти и огнено шоу, а тази вечер гостите и жителите на града ще наблюдават спектакъла „Създаване на българската държава“ с възстановка на слизането на хан Аспарух на дунавския бряг. 
Официалното закриване на инициативата Дунавски сал 2014 е в края на август в румънският град Тулча.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Позиция на КНСБ: Правата на майките и бременните жени са заковани от Конституцията

Правата на бременните жени и майките, включително и уредените в Кодекса на труда, са свързани с Конституцията, която прогласява един съществен принцип "жената-майка се ползва от особената закрила на държавата". Това се казва в позиция на КНСБ по повод искането на работодатели за времето на отпуск по майчинство да не се начислява и редовен платен годишен..

публикувано на 18.10.18 в 15:06

Автобус блъсна майка с бебешка количка на пешеходна пътека в Пловдив

Автобус на градския транспорт блъсна майка с дете на пешеходна пътека в Пловдив. Те са били откарани веднага в Университетската болница „Свети Георги“. Състоянието на майката е стабилно, детето не е пострадало. Жената е пресичала заедно с бебето си, според полицията те са били блъснати, когато автобусът, движещ се по линия №18, е предприел ляв завой..

обновено на 18.10.18 в 14:54

Протойерей Добромир Димитров: Казусът с Украинската православна църква е повече политически

"Решението на Московската патриаршия за прекъсване на общението с Вселенската патриаршия не е провокирано от догматичен спор. В този казус липсват догматични различия. Казусът е повече политически, защото когато става въпрос за на църковни територии, неминуемо се намесва и политиката. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ протойерей..

публикувано на 18.10.18 в 14:15

Над 330 са идентифицираните жертви на трафик на хора у нас от началото на годината

Над 330 жертви на трафик на хора са идентифицирани у нас за първите шест месеца на годината. Това съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора. Най-голяма част от тях са жените, които стават жертви на сексуална експлоатация. Все по често се срещат и случаи на трафик с цел трудово робство.  Световната статистика сочи, че Румъния..

публикувано на 18.10.18 в 14:01
Състав на СГС заседава по делото на Йоан Матев, обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г.

С разпит на свидетели продължава делото за убийството на Георги в Борисовата градина

С приемане на експертизи и разпит на свидетели в Софийския градски съд продължава делото на убийство на 15-годишния Георги Игнатов. Той беше смъртоносно прободен на 2 юни 2015 година на пейка в столичната Борисова градина. Близо 20 месеца по-късно прокуратурата обвини за това студента Йоан Матев.  В съдебната зала бяха изслушани записите от..

публикувано на 18.10.18 в 13:44