Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Мизия получава авансово 1 млн. лева от Комисията за възстановяване и подпомагане към МС

| обновено на 14.08.14 в 15:07
Снимка: Светослав Цветанов

Един милиона лева авансово ще получи община Мизия от Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет – парите са за вече направени разходи – посочиха премиерът Георги Близнашки, МВР министърът Йордан Бакалов и главният секретар на комисията Людмил Върбанов.

Парите за община Мизия са само първоначално плащане от бюджета на комисията, отбеляза премиерът Близнашки:

Ние даваме авансово един милион лева за посрещане на онези първи нужди и направените досега разплащания. Това е първото, което ще направим. Тепърва ще се отпускат допълнителни средства, когато вече се направи оценка на щетите, каза премиерът.

Община Мизия, знаете, че е последна потърпевша, и общината, която трябва да посрещне нуждите си от гледна точка на осигуряване и проектиране на площадка. Фургоните също са осигурени. Става въпрос за около 150 човека, на които са осигурени фургони, но общината трябва да осигури площадката, на която да бъдат поставени, да се проектира, за това, както и за самото изхранване, както и за ремонта на училището и детската градина, заяви министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Фургоните за останалите без жилище хора в Мизия да бъдат раположени в района на бившата ЖП гара, предлага кметът на общината Виолин Крушовенски:

Тези хора, които нямат къщи и не могат безкрайно да седят в детските градини, тъй като се отваря и учебният процес, и затова смятаме да изградиме в района на гарата, поне това е мойто предложение, което ще направя на общински съвет и на нашия архитект, независимо, че е частна държавна собственост на "Железопътна инфраструктура". Ще поискам от областния управител да ми даде този терен, за да може той да се санира, подготви, да се разположат фургоните за временно настаняване. Още повече, че гарата е много далече от нашата река и това е едно подходящо място по принцип.

Средствата се предоставят, за да покрият неотложните разходи, свързани с разчистване, отводняване, извозване на отпадъци, екарисажни такси, въобще всичко, което се прави в момента. Все пак общината продължава да е в бедствено положение. Други 15 300 000 лева за покриване на направени разходи ще получат общините, които през юни и юли обявиха бедствено положение, както и Столичната община заради градушката, поясни Людмил Върбанов.

Това, което е предмет на междуведомствената комисия, са разходи, които са извършени във Варна. Сумата е около 1 800 000. Разходи, които са извършени от фирми за разчистване на инфраструктурата. Не става въпрос за възстановителни работи, за трайно възстановяване на сгради и съоръжения. Такива са случаите и в другите общини. 

С годишен бюджет от 50 млн. лв. след днешното разпределение парите са изчерпани, но бе припомнено, че преди да се разпусне НС, пренасочи по това перо още 50 милиона. От тях ще се покриват други искания, които на този етап остават неудовлетворени. Гражданите от Добрич са заявили щети от над 300 хиляди лева. Въпрос на време е да се получат пари от Европейския фонд за солидарност за Варна и Добрич, каза още Близнашки. Той се надява бързо да бъде подготвена и апликационната форма за Мизия. 

За община Родопи се предвижда финансирането на проект на мост и подпорни стени. Одобрените днес разходи правителството ще отпусне на общините с постановление следващата сряда.

Борован също ще чака средства от Междуведомствената комисия за възстановяване на щетите от наводнението във Врачанско, каза заместник-кметът на общината Веромир Спасов:

Най-мащабните щети, нанесени от бедствието в община Борован от техническата инфраструктура, това са разрушеният мост по пътя Малорад-Рогозен. Това е основен път, който свързва двете общини Хайредин и Борован. Също така потенциално опасен е язовир "Гарвански геран", на който стената е още малко компрометирана и вече наистина трябва да се направи цялостен ремонт, ако искаме да запазим това техническо съоръжение. Също така има още други 15 моста, разрушени на територията на общината, които също са важни и за икономиката, и за инфраструктурата, които предстои да бъдат остойностени и да се разбере на каква стойност и какви пари са нужни за тяхното ремонтиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
д-р Любомир Киров

Д-р Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти. Самият коклюш е със сменена физиономия – не е характерното, което сме чели в нашите учебници. Няма, за..

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На пръв поглед идеята за безупречния дом ни е насадена поколения назад - че всичко притеснително трябва..

публикувано на 25.04.24 в 10:24

Внесоха наказателно дело срещу проруската губернаторка в Молдова Евгения Гуцул

Наказателно дело срещу губернаторката на молдовския регион Гагаузия е внесено в съда, съобщи молдовската прокуратура, цитирана от Ройтерс. Това създава предпоставки тя да бъде съдена. Евгения Гуцул е обвинена, че през 2019-2022 г. е насочвала средства от Русия за финансиране на забранената вече проруска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски..

публикувано на 25.04.24 в 10:22

Атентатът в Сарафово и отвличането на български моряци – в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летище Сарафово през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати –..

публикувано на 25.04.24 в 10:18