Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православни икони и иконни украшения представят в плевенската Панорама

Експозиция в плевенската Панорама представя над 180 произведения на изкуството на православната икона и нейната художествена декорация от 16-и до началото на 20-и век. Изложбата излиза за първи път от Русия от фондовете на  Владимиро-Сузданския музей-резерват, съобщи директорът на Военно-историческите музеи в Плевен доц. Милко Аспарухов:

Паметниците на руската иконна украса, експонирани в изложбата, откриват забележителни хоризонти на изящното изкуство. Сред експонатите са икони със сребърен и метален обков, както и други, поставени в дървени и резбовани кевоти. Самостоятелни експонати в изложбата са сребърни обкови, корони и огърлия, иконни ризи, бронирани с перли, седефи, маниста, а също и цветни шити детайли, убрус, огърлици, огърлия, използвани за орнаментиране на обковите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивален оркестър

Елитни музиканти празнуват 40-годишнината на "Аполония" в Созопол

В Созопол са в разгара си Празниците на изкуствата „Аполония“. Те започнаха официално на 28 август и ще продължат до 7 септември.  Изданието е специално, защото с него се отбелязват 40 години от началото.  Много шедро е това издание на „Аполония“ – на събития, нови проекти, емоции. Като на празник, защото голямото семейство на изкуствата..

публикувано на 04.09.24 в 17:47
Фантомът на операта

Кой кой е зад “Фантомът на операта“

След огромния си успех у нас през месец април, най-грандиозната пътуваща продукция на мюзикъла "Фантомът на операта" от А. Л. Уебър отново се играе в зала 1 на НДК /от 29-и август до 5-и септември/. Предаването за музикално-сценични изкуства на програма “Хоризонт“ на БНР “Каста дива“ Ви предлага отзвук от първия спектакъл от новата поредица и..

публикувано на 04.09.24 в 14:43

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 13 -то издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: - Кой кой е във великолепната продукция на "Фантомът на операта" от А.Л.Уебър, която отново се играе в зала 1 на НДК /от 29-и август до 5-и септември/ след огромния  успех през месец април - срещи с режисьора..

обновено на 04.09.24 в 13:54
Константин Илиевски и Светлина Стоянова

Отзвук от откриването на Празниците на изкуствата Аполония

Привилегията да поставят началото на специалното издание, с което фестивалът празнува своята 40-годишнина, беше на Симфоничния оркестър на БНР и неговия главен диригент Константин Илиевски, а за солистка беше поканена блестящата оперна певица Светлина Стоянова. Атмосферата в Созопол беше празнична. Под звездите в Амфитеатъра се бяха събрали..

публикувано на 04.09.24 в 13:31

Андреа Бочели с нов албум и юбилейно турне

През 2024 г. знаменитият италиански тенор Андреа Бочели празнува 30-годишен творчески път с нов албум – Duets, и юбилейно турне, в което предстои концерт в София на 14-и септември на стадион “Васил Левски“. Андреа Бочели е роден в Тоскана - родината на Пучини и Маскани. По време на детството си в малко селце близо до Пиза, той получава пълна..

публикувано на 03.09.24 в 18:53

"Триумф" с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар"

Филмът "Триумф" с участието на Мария Бакалова е българското предложение за награда "Оскар". Решението е взето единодушно от петимата членове на комисията за избор на национална номинация, съобщават от Националния филмов център.  Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е копродукция между България и Гърция. Мария Бакалова е и продуцент на..

публикувано на 03.09.24 в 13:24

11 художници участват в пленера "Хартията – Същност и намеса" в Добрич

През тази седмица в Художествената галерия в Добрич се провежда пленер под надслов "Хартията – Същност и намеса". Участие в творческата инициатива вземат 11 художници от Добрич и страната, чиято задача е да сътворят художествено произведение от сферата на визуалното изкуство от хартия, без ограничение за начина и подхода към материала.  В..

публикувано на 02.09.24 в 15:30