Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери: САЩ формира широка коалиция от европейски и арабски страни за борба с "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери изрази увереност, че страната му ще успее да формира широка коалиция от европейски и арабски страни за борба с джихадитстката групировка "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Кери заяви това на пресконференция по време на посещението си в турската столица Анкара, част от близкоизточната му обиколка. По време на тази обиколка Кери търси съюзници в борбата на САЩ с екстремистите, превзели райони от Северна Сирия и Ирак.

Никой не ме пита дали ще включим Иран, но мисля, че няма да е уместно Иран да бъде включван в тези усилия, по-конкретно заради намесата му в Сирия

Дипломатът обаче направи уточнение, че продължава преговорите с Иран за ядрената му програма, като при това има големи надежди за тях. Той увери, че Вашингтон и Анкара остават заедно пред регионалните предизвикателства, но уточни, че ролята на Турция в коалицията срещу джихадистите ще бъде определена по-късно.
Турция е предпазлива заради десетки свои заложници, взети в плен от "Ислямска държава". 10 арабски държави вече се съгласиха да подкрепят Съединените щати в борбата им с групировката. От европейските държави подкрепата си обяви Франция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският министър на въшните работи Дейвид Лами (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигнаха с влак в Киев.

Лондон е готов да позволи на Украйна да използва ракети Storm Shadow срещу Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и британският външен министър Дейвид Лами пристигнаха в Киев, за да обсъдят по-нататъшните стъпки в подкрепа на Украйна. Посещението идва в момент, когато Украйна настоява западните ѝ съюзници да ѝ позволят да използва ракетите с далечен обсег за удари по руска територия и за доставка на оръжия с по-голяма..

публикувано на 11.09.24 в 18:40

Проходът на Републиката временно е затворен поради катастрофа

Катастрофа между три тира временно затвори за движение Прохода на Републиката. Инцидентът е станал около 17.00 часа в участъка между селата Радковци и Въглевци.  Няма пострадали при катастрофата, съобщих от полицията във Велико Търново. Автомобилите изчакват на място. 

публикувано на 11.09.24 в 18:29

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври към крайния срок, който изтече в 17.00 часа. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като..

публикувано на 11.09.24 в 18:16
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: Камала Харис е категоричният победител в дебата

Камала Харис е категоричният победител в дебата с Доналд Тръмп!   Това мнение изказа пред БНР доц. Искрен Иванов, политолог, преподавател в СУ и експерт по международна сигурност, и добави, че  тя е направила далеч по-убедително представяне , докато той е използвал стратегия, в която си е служил с неистини, полуистини и традиционната за него..

публикувано на 11.09.24 в 18:13
проф. Захари Захариев

Проф. Захари Захариев: Китайският прагматизъм е загърбил идеологическите предубеждения

България не съумя през последните 32-33 години да се възползва от този морално – политически капитал, който имаме сред китайския елит   и ръководство на базата на миналото. Това обясни пред БНР проф. Захари Захариев, председател на българската асоциация "Един пояс, един път".  Двете страни установяват  дипломатически отношения помежду си..

публикувано на 11.09.24 в 17:33

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу руския "сенчест флот"

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу руския "сенчест флот", който транспортира петрол по света и избягва западното ембарго върху руския износ на суровината.  Санкциите засягат 10 кораба. Те целят по-нататъшно ограничаване на петролните приходи на Москва, които Министерството на външните работи нарече "най-важният източник на..

публикувано на 11.09.24 в 17:12
Атанас Славов

Атанас Славов: ВСС суспендира Конституцията, като рестартира процедурата за избор на главен прокурор

Големият въпрос е дали ВСС може да суспендира текст от Конституцията , след като и самият Конституционен съд не го е обявил за противоконституционен, и да рестартира процедурата от миналата година за избор на главен прокурор, все едно нищо не се е случило. Няма как! Конституцията е върховен закон и не може една процедура по обикновеното..

публикувано на 11.09.24 в 17:08