Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2500 българи гласуваха в Италия

Гласуването се проведе в 8 секции в градовете Милано, Рим, Неапол, Кастеламаре ди Стабия, Чезена и Римини. Италианските медии отбелязват, че изборите печели ГЕРБ, но ще е трудно да се сформира правителство.

Гласуването в българските секции премина спокойно и нормално, като се отчита интерес 2-3 пъти по-висок от вота за Европейски парламент през месец май. Медиите на Апенините отбелязват, че изборите печели партия ГЕРБ, но ще е трудно да се сформира правителство поради липсата на мнозинство и как лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов е готов да направи коалиция с всички останали партии, които ще влязат в парламента, освен с ДПС.

Обръща се внимание на ниската избирателна активност. В тази връзка се посочва, че ситуацията в страната е тревожна заради поскъпването на живота, корупцията и организираната престъпност. Освен това, средната заплата от 400 евро на месец и 140 евро пенсия са в контраст с високите цени на хранителните продукти и енергийните ресурси, близки до тези в Западна Европа. Обръща се внимание и на повишаването на цената на тока с 10%, което вече тежи на семейния бюджет, както и на възможността Русия да прекрати подаването на газ към България заради кризата между Москва и ЕС, породена от украинския конфликт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ настоява за по-висок максимален осигурителен доход

КНСБ настоява за по-висок максимален осигурителен доход от този, предвиден от финансовото министерство в плановете за следващия бюджет на общественото осигуряване. Експертът на КНСБ по осигурителни политики Ася Гонева обяви, че максималната осигуровка през следващата година трябва да нарасне с постигнатото увеличение на средния..

публикувано на 28.09.24 в 13:17
Хасан Насрала

От "Хизбула" все още не потвърждават за смъртта на Хасан Насрала

Все още няма потвърждение от Хизбула на информацията, че лидерът на ливанската шиитска групировка е загинал. Израел обяви, че Хасан Насрала е бил ликвидиран при въздушни удари срещу Бейрут. Поредната ескалация в конфликта между Израел и проиранските сили в Близкия изток предизвиква притеснения относно разширяване на военните действия. Израел е..

публикувано на 28.09.24 в 13:10
Георги Дичев

Камарата на ЧСИ-тата настоява за експертиза на съдебното производство у нас

От Камарата на частните съдебни изпълнители настояват да бъде направена експертиза на съдебното производство у нас. Според Георги Дичев, председател на Камарата, страната ни, която преди 20 години  е била сред новаторите в тази област,  вече сериозно изостава. Той коментира темата при откриването на международната конференцията на тема..

публикувано на 28.09.24 в 12:53

От АПИ предупреждават за въвеждане на винетки за Софийския околовръстен път

От Агенция "Пътна инфраструктура" публично предупредиха, че може да се стигне до въвеждане на винетки за преминаване по Софийския околовръстен път.   Причината е, че Столична община не подписва споразумение с АПИ, с което да се поделят отговорностите по поддържането на трасето, както е било до момента, за да могат жителите на София да го ползват без да е..

публикувано на 28.09.24 в 12:48
Лидерът на крайната десница Херберт Кикъл по време на предизборна проява

Край на предизборната кампания за парламентарния вот в Австрия

Днес в Австрия завършва предизборната кампания за парламентарния вот утре. Над 6,3 милиона австрийци имат право на глас, а повече от 22 процента вече са гласували по пощата, съобщи вътрешното министерство. Още толкова обаче заявиха в анкети, че не са решили кого да подкрепят. Снощи водещите партии в Австрия закриха предизборната кампания със..

публикувано на 28.09.24 в 12:34

9 селища в Кюстендилско все още са на воден режим

9 селища в Кюстендилско са още на воден режим, каза за БНР областният управител инж. Александър Пандурски. Воден режим има все още в села в Дупнишко, в общините Невестино, Кочериново - оттатък река Струма. Където се налага почистване на каптажи, търсне на допълнителен водоизточник или смяна на водопровод.  "Девет селища на режим има. Имаме, в които..

публикувано на 28.09.24 в 11:55
Александър Велев

Александър Велев: Сривът за всяка от партиите в управляващата Германия коалиция е голям

Победата на регионалните избори в провинция Бранденбург не се дължи на канцлера Олаф Шолц, а на кандидата за министър-председател Дитмар Войдке (сегашен премиер на Бранденбург -бел. ред.), което мобилизира много хора да гласуват за социалдемократите . Това обясни в интервю за БНР журналистът Александър Велев, бивш кореспондент в Берлин и..

публикувано на 28.09.24 в 11:49