Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ренци: По темата за Украйна все още има различия, но определено в Милано е постигнат напредък

Путин и Порошенко в преговори с европейските лидери за кризата в Украйна

| обновено на 17.10.14 в 11:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В рамките на форума "Азия - Европа", който се провежда в Милано, се състоя срещата между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко. На нея присъстваха италианският премиер Матео Ренци и този на Великобритания Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд, председателите на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Срещата Путин - Порошенко се състоя в Милано, благодарение на италианската страна. На нея присъства външният министър на Италия и предстоящ такъв на Европейския съюз Федерика Могерини.

Изявление за резултата от разговорите направи само премиерът на Италия. Той обясни, че по темата за кризата в Украйна има все още различия, но определено в Милано е постигнат напредък. На първо място трябва да се спазва протоколът от Минск, като е много важно да продължава сътрудничеството за постигане на стабилност и мир. Ренци уточни, че трябва да се гласува доверие на Украйна, докато Русия може да играе важна роля за решаване на международните проблеми като ебола, "Ислямска държава", кризите в Ирак и Сирия.

Мисля, че направихме стъпка напред за климата, за конструктивната дискусия. Очевидно са налице много различия, но това е нормално. Това е причината да се намираме в тази ситуация. Бих искал да подчертая истинското желание да бъде намерено решение и по тази причина смятам, че можем да бъдем позитивни.

Британският премиер Дейвид Камерън посочи, че отговорността да бъде сложен край на конфликта в Украйна е на Русия.

Владимир Путин заяви много ясно, че не иска замразен конфликт, не иска и разделена Украйна. Но ако случаят е такъв, Русия сега трябва да предприеме действия за изпълнението на всички договорености, да изтегли руските войски и тежките оръжия от Украйна, да спазва всички споразумения и да признае за легитимни само едни украински избори. Ако тези неща не се случат, то тогава ЕС, включително Великобритания, трябва да запази наложените санкции и натиск, така че да нямаме такъв конфликт на континента.

На срещата Путин - Порошенко беше решено още двустранните разговори да продължат, като бъдат привлечени Италия, Франция, Германия и Великобритания. Има желание европейските страни да сътрудничат в граничен контрол на Украйна с безпилотните съоръжения дрони.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел се срещна с Порошенко и Путин като част от дипломатическите усилия на европейски лидери за уреждане на кризата в Украйна, съобщи ДПА. Путин и Меркел обсъдиха споразумението от Минск и уреждането на конфликта в Украйна, както и газовия въпрос, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Меркел и Порошенко изразиха съжаление, че мирният план в Източна Украйна не бе приложен напълно, посочи говорител на германското правителство. Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин имат големи различия по въпроса за корените и причините на конфликта в Украйна, предаде Франс прес, като цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Изявлението беше направено след продължилата вчера два часа и половина среща между двамата лидери.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ настоява за по-висок максимален осигурителен доход

КНСБ настоява за по-висок максимален осигурителен доход от този, предвиден от финансовото министерство в плановете за следващия бюджет на общественото осигуряване. Експертът на КНСБ по осигурителни политики Ася Гонева обяви, че максималната осигуровка през следващата година трябва да нарасне с постигнатото увеличение на средния..

публикувано на 28.09.24 в 13:17
Хасан Насрала

От "Хизбула" все още не потвърждават за смъртта на Хасан Насрала

Все още няма потвърждение от Хизбула на информацията, че лидерът на ливанската шиитска групировка е загинал. Израел обяви, че Хасан Насрала е бил ликвидиран при въздушни удари срещу Бейрут. Поредната ескалация в конфликта между Израел и проиранските сили в Близкия изток предизвиква притеснения относно разширяване на военните действия. Израел е..

публикувано на 28.09.24 в 13:10
Георги Дичев

Камарата на ЧСИ-тата настоява за експертиза на съдебното производство у нас

От Камарата на частните съдебни изпълнители настояват да бъде направена експертиза на съдебното производство у нас. Според Георги Дичев, председател на Камарата, страната ни, която преди 20 години  е била сред новаторите в тази област,  вече сериозно изостава. Той коментира темата при откриването на международната конференцията на тема..

публикувано на 28.09.24 в 12:53

От АПИ предупреждават за въвеждане на винетки за Софийския околовръстен път

От Агенция "Пътна инфраструктура" публично предупредиха, че може да се стигне до въвеждане на винетки за преминаване по Софийския околовръстен път.   Причината е, че Столична община не подписва споразумение с АПИ, с което да се поделят отговорностите по поддържането на трасето, както е било до момента, за да могат жителите на София да го ползват без да е..

публикувано на 28.09.24 в 12:48
Лидерът на крайната десница Херберт Кикъл по време на предизборна проява

Край на предизборната кампания за парламентарния вот в Австрия

Днес в Австрия завършва предизборната кампания за парламентарния вот утре. Над 6,3 милиона австрийци имат право на глас, а повече от 22 процента вече са гласували по пощата, съобщи вътрешното министерство. Още толкова обаче заявиха в анкети, че не са решили кого да подкрепят. Снощи водещите партии в Австрия закриха предизборната кампания със..

публикувано на 28.09.24 в 12:34

9 селища в Кюстендилско все още са на воден режим

9 селища в Кюстендилско са още на воден режим, каза за БНР областният управител инж. Александър Пандурски. Воден режим има все още в села в Дупнишко, в общините Невестино, Кочериново - оттатък река Струма. Където се налага почистване на каптажи, търсне на допълнителен водоизточник или смяна на водопровод.  "Девет селища на режим има. Имаме, в които..

публикувано на 28.09.24 в 11:55
Александър Велев

Александър Велев: Сривът за всяка от партиите в управляващата Германия коалиция е голям

Победата на регионалните избори в провинция Бранденбург не се дължи на канцлера Олаф Шолц, а на кандидата за министър-председател Дитмар Войдке (сегашен премиер на Бранденбург -бел. ред.), което мобилизира много хора да гласуват за социалдемократите . Това обясни в интервю за БНР журналистът Александър Велев, бивш кореспондент в Берлин и..

публикувано на 28.09.24 в 11:49