Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

43-тото Народно събрание се събира днес

| обновено на 27.10.14 в 12:45
Снимка: БГНЕС
Часове преди официалното откриване на 43-тото Народно събрание текат заключителните приготовления за предстоящото тържествено заседание, на което ще положат клетва новоизбраните 240 народни представители от осем политически формации.

Динамична е обстановката в народното събрание, макар да остават два часа до тържественото заседание, с което ще се учреди новото 43-то Народно събрание. Все още се  оборудват стаите на някои от политическите формации. От ранните часове в държавната институция се доставят нови допълнителни столове за стаите на парламентарните групи на "Реформаторския блок", на "Патриотичния фронт" и "България без цензура". И днес имаше известно напрежение от страна на административния персонал на партия "Атака",  които пренасят вещи и мебели в предоставената на "Атака" нова, но по малка стая. Наред с това от партия "Атака" внесоха в деловодството на Народното събрание искане при откриване на 43-ия парламент, в пленарната зала да звучи само българският химн, без този на ЕС. Извън това народните представители започнаха да се събират като първи в парламента дойдоха депутати на ДПС, в това число Делян Пеевски, Александър Методиев, известен като Бат Сали, дойдоха и депутати на Реформаторите, БСП "Лява България" и няколко представители на "Патриотичния фронт". Все още депутати на АБВ, "Атака" и "България без цензура" няма в сградата на парламента.

Официално вече е ясно, председател на парламентарната група на "България без цензура" ще е Светлин Танчев.
Заседание на парламентарните групи провеждат ДПС и БСП "Лява България".

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния  народен представител, който ще произнесе слово. В 43-ото Народно събрание това е Стефан Данаилов.
Народните представители ще положат следната клетва да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа,след което ще подпишат клетвени листове. След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Представители на 8-те партии и коалиции, ще направят изявления. На заседанието ще бъдат избрани председател и заместник-председатели на 43-ят парламент.
Гласувани ще бъдат решения за избиране на временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.

БНР ще предаде  пряко тържественото заседание.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес. Хроничният хепатит, причинен от заразяване с хепатит В и С, е сред основните рискови фактори за рак на черния..

публикувано на 28.07.24 в 04:58

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01