Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът гледа делото срещу шофьора, който прегази 4-годишния Паоло в пешеходна зона

| обновено на 21.11.14 в 12:45
Снимка: Венелина Попова
Окръжният съд в Стара Загора гледа по съкратената процедура делото срещу Георги Сапунджиев, който на 2-ри юни прегази 4-годишния Паоло в пешеходната зона в центъра на града. Срещу 44-годишния предприемач е повдигнато обвинение за убийство по непредпазливост.

Красимир Рачев от Окръжния съд, на когото беше разпределено делото, си направи отвод и сега то се гледа от състав с председател Ива Стефанова.

Защитата поиска съкратената процедура. Ива Стефанова обяви почивка, след което ще се произнесе дали приема делото да се гледа в условията на съкратено съдебно следствие. Ако приеме, Георги Сапунджиев може да получи присъда, съкратена с 1/3 и още в това съдебно заседание. Заради условията, предвидени по закона, тази присъда може да бъде от 3 до 10 години заради утежняващото обстоятелство, че 4-годишният Паоло беше убит на пешеходна зона.

Съдът отхвърли две граждански подписки, внесени от Окръжна прокуратура и адресирани до главния прокурор с мотива, че те не са съотносими към делото и няма да допринесат за изясняването на всички обстоятелства, а изразяват единствено общественото мнение.

Стотици родители се самоорганизираха в социалната мрежа за мълчалив протест, който започне половин час преди началото на делото, пред Съдебната палата в Стара Загора. След това те влязоха и в съдебната зала, за да подкрепят морално родителите на Паоло.

Депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която е майката на убитата на пешеходна пътека Лора от Варна, заяви за "Хоризонт", че през януари е внесла промени в Наказателния кодекс в правната комисия на предишното Народно събрание и разчита на подкрепата на вътрешния министър, за да бъдат те придвижени по-бързо.

В мрежата Красимира Иванова - майката на Паоло пък написа:

Надявам се българското правосъдие да изпълни функцията си и да раздаде правосъдие. Надявам се да покаже, че е независимо от финансови и групови влияния и е базирано на дълбоки морални устои.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Скоро ще пристигне делегация на Белия дом, която ще отговори на предложенията в "плана за победа"

Скоро в Украйна ще пристигне делегация на Белия дом, която ще отговори на предложенията в представения от украинския президент "план за победа" във войната с Русия. Това заяви самият Володимир Зеленски в интервю за украинската телевизия. Той допълни, че преди два дни е разговарял с американския си колега Джо Байдън. По-рано през..

публикувано на 18.10.24 в 20:20
Джо Байдън

Байдън вижда "път към мира" в Газа след смъртта на лидера на "Хамс" Синуар

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че вижда "път към мира" в Ивицата Газа след смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар преди два дни, но неговото постигане ще бъде трудно, предаде Ройтерс. В съвместно изявление с германския канцлер Олаф Шолц, разпространено от Белия дом, Байдън обясни, че смъртта на Синуар представлява..

публикувано на 18.10.24 в 19:39

При определи обстоятелства страна членка на ЕС може временно да ограничи някои мигрантски правила

"Всяка страна членка при извънредни обстоятелства може временно да ограничи прилагането на определени правила при приемането на мигранти и обработката на молбите им за убежище". Това каза говорителката на Европейската комисия Анита Хипер в отговор на въпрос за предупреждението на Полша от началото на седмицата, че ще отхвърля молби за..

публикувано на 18.10.24 в 19:27

АПИ: Движението на детелината на столичния бул. "България" не може да бъде пуснато

Движението на детелината на бул. "България" в столицата не може да бъде пуснато, докато не се осигури безопасното преминаване, съобщиха от Агенция Пътна Инфраструктура. Причината е, че АПИ не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението. От агенцията уточняват, че Столичната община няма право да..

публикувано на 18.10.24 в 19:18
Мика Зайкова

Мика Зайкова: Още през 2024 г. може да надхвърлим 3% дефицит

Очертава се сериозен дефицит през 2025 г. , заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова.  Преди да се притесняваме за 2025 г. обаче, трябва да погледнем към изпълнението на 2024 г. , предупреди тя и обясни: "Трябва да влезем в еврозоната, но не инфлацията ще ни спъне този път, а ще ни спъне 3% дефицит. Има голяма опасност още през 2024 г. ние..

публикувано на 18.10.24 в 19:16
Георги Тахов, земеделски министър

Засилен контрол за превоз на животни през границите ни с Гърция и Румъния заради шарка по овцете

България е въвела засилен контрол за превоз на животни през границите ни с Гърция и Румъния заради огнищата на шарка по овцете. Това каза в Луковит министърът на земеделието и храните Георги Тахов по повод откритите и у   нас две огнища та шарка по овцете и сложната епизоотична обстановка в съседните ни страни. Министър Тахов каза, че са..

публикувано на 18.10.24 в 19:11
Венцеслав Стефанов

Венци Стефанов: Никога не са ми предлагали да участвам в уговорен мач

"Никога не са ми предлагали да участвам в уговорен мач. Няма шанс!"  Това заяви пред БНР Венци Стефанов, президент на футболен клуб "Славия". "Никога в живота си това няма да го направя!" Стефанов се съмнява, че в А група има уредени срещи. "Но в Б група ми се струва, че има такива". Когато взимаш млади футболисти, няма как да спекулираш с..

публикувано на 18.10.24 в 19:05