Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обмисля разделяне на търсачката на "Гугъл" от другите търговски услуги на компанията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обмисля разделяне на търсачката на "Гугъл" от другите търговски услуги на компанията, пише "Файненшъл Таймс". Вестникът цитира чернова на официален документ на комисията, в която се отбелязва, че предлаганото разделяне на услугите може да се окаже ефективно средство в борбата с растящото господство на "Гугъл" на айти пазара.

Според конкурентите на компанията тя злоупотребява с популярността на своята търсачка, като помества на по-видни места препратки към другите свои услуги.

Брюксел разследва официално проблема от 2010-а година. Предлаганото решение се ползва с подкрепата на водещите политически блокове в Европарламента - Европейската народна партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Национални празници „Капитан Петко войвода“ и 60 години Чепеларе

Чепеларе отбелязва днес Национални хайдушки празници "Капитан Петко войвода" и 60 години от обявяването му за град.  Пристигането на войводата и неговата чета ще бъде пресъздадено с възстановка до къщата, в която се е помещавал щабът му. Програмата предвижда тържествено шествие, начело с войводата към площад "Олимпийски" в центъра на града. Ще..

публикувано на 15.09.24 в 17:59

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3%

Поскъпване на природния газ с 3 процента от октомври предвижда "Булгаргаз". Това става ясно от заявлението, което газовата компания е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране.  През следващия месец за покриване на вътрешното потребление ще се използват основно количества природен газ, доставени по дългосрочния договор с Азербайджан, както и от..

публикувано на 15.09.24 в 17:58

Множество ранени след руска атака срещу жилищна сграда в Харков

Най-малко 28 души, сред които и три деца, са били ранени, след като руска управляема бомба е поразила многоетажен жилищен блок в северозападния украински град Харков, съобщи "Ройтерс", като се позова на местните власти. Областният управител Олег Синегубов допълни, че има и още щети по цивилна инфраструктура. По-рано местни медии съобщиха, че при руски..

публикувано на 15.09.24 в 17:27

Хутите са изстреляли ракета срещу Израел, няма поражения

Ракета, изстреляна от йеменски бунтовници хути е паднала на израелска теритрия, без да причини щети, съобщава АФП. На прицел е била израелска "военна позиция“ в района на Яфа, около Тел Авив, заяви говорител на хутите във видеообръщение и добави, че израелската отбрана не е успяла да я прехване. Израелските военни съобщиха, че ракетата е паднала в..

публикувано на 15.09.24 в 17:14
Румен Гайтански

Румен Гайтански: Нямам намерение да участвам в никакви политически партии

Румен Гайтански реагира на публикации, които свързват името му с евентуално участие в листите на "Алианс за права и свободи". От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат В писмо до БНР Гайтански пише: "Във връзка с публикация от 13.09. 2024 г. в онлайн медийната платформа www.bnr, озаглавена "Алианс за..

публикувано на 15.09.24 в 17:03

Напрежение в Кюстендил при реденето на листата на "БСП - Обединена левица"

Листата на "БСП - Обединена левица" за 10-и МИР-Кюстендил е доникъде заради напрежение между Дупница и Кюстендил. За водач е номиниран дупничанинът д-р Иван Ибришимов, бивш депутат в предишни мандати. В резултат кюстендилски номинации масово си направили самоотвод. Предстои листата да бъде допълнена с имена от коалиционните партньори. Чакат се..

публикувано на 15.09.24 в 16:28
Традиционния есенен панаир във Враца - 2024 година

135-то издание на традиционния есенен панаир във Враца

Във Враца снощи беше открит традиционния есенен панаир. Занаятчийски стоки, фермерски пазар, атракциони и концерти - панаирът е любимо събитие за врачани и отново събира стотици малки и големи жители и гости на града. И тази година предчувствието за есен във Враца идва с ароматите, вкусовете, цветовете и настроенията на панаира...

публикувано на 15.09.24 в 16:23