Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров потвърди, че ще има протест на КНСБ

| обновено на 08.12.14 в 17:39
Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

КНСБ вижда възможност между първото и второто четене на проектобюджета да бъдат осигурени допълнителни приходи в общата част, без да се надвишава бюджетният дефицит. Според синдиката, увеличаването на приходите може да се постигне, ако неплащането на осигуровки бъде криминализирано, а разплащанията в брой - ограничени. Така президентът на КНСБ Пламен Димитров обобщи разговорите в парламента с представителите на ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и Българския демократичен център. 

Тъй като обаче позиците за реформите в пенсионната система се разминават, Димитров заяви, че насроченият за 11-и декември протест на КНСБ ще се проведе. Това стана ясно след среща на президента на КНСБ Пламен Димитров с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ и с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова

Със сигурност ще има протест в четвъртък. За нас замразяването на пенсионната възраст за всички няма алтернатива. До момента чуваме някакво движение надолу, от 4 месеца на 2 месеца, но не мислим, че това е приемливо. Затова трябва да продължат разговорите следващите дни при групата при Калфин, която да предложи преди вторто четене малък пакет от мерки, които да бъдат поносими за хората, каза Димитров

Пламен Димитров отбеляза, че е важно дефицитът да бъде запазен в рамките на 3 процента. Мерките, които синдикатите предлагат, са да се въведе от следващата година данък върху данъчните транзакции и да се криминализира неплащането на вноски.
Ние нямаме съгласие и нямаме решение още за това как да се движи стажът и възрастта, най-вече, което искат българите в следващата година. Ние имаме съгласие да работим в тази работна група, интензивно цялата тази седмица, да намерят формулата как да облекат евентуалното съгласие, което искаме да постигнем при Калфин, с конкретни решения.
Менда Стоянова заяви, че на срещата с Пламен Димитров са се обединили около това, че трипроцентният дефицит е важна цел и тя се постига с бюджета за 2015-а година:
Обединихме се около това, че трябва сериозно да се споразумеем за пенсионната реформа за един по-дългосрочен период от време, която включва не само аспекта на това на каква възраст и с колко стаж да се пенсионират българските граждани, а това да има и минимален стаж или минимална възраст при пенсионирането на хората, работещи в силовите ведомства, един анализ на професионалните пенсионни фондове, които отново отлагаме да влязат в сила от 1-ви януари 2015-а година, един анализ на втория осигурителен стълб, тоест всички аспекти на пенсионната реформа, така че от 2016-а и в следващите години да нямаме дебат по тази тема.
На срещата е бил обсъден и проблемът с енергетиката. Стоянова заяви, че трябва да започнат дебати за решението на дефицита в системата и да се помисли дали държавата да се намеси като одържави част от тези дългове, за да облекчи системата.

Утре предстоят срещите на КНСБ по проктобюджета с представители на ДПС, Патриотичния фронт и БСП.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Трекляно нямат готовност за нововъведението.

В Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на..

публикувано на 11.07.24 в 11:30

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева ,..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

Младежкото ДПС подкрепи Ахмед Доган в искането за оставка на Пеевски

"Младежко ДПС заставаме до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица" - това се посочва в декларация на Младежкото ДПС, публикувана на страницата им във Фейсбук. "В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия. Решението ни е ДПС без Пеевски!", се казва още в..

публикувано на 11.07.24 в 11:09
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:02

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган на..

публикувано на 11.07.24 в 10:51
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски". "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за модела..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от Европейския съюз виждат съществен напредък в управлението на границите, връщанията и борбата с..

публикувано на 11.07.24 в 10:08