Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене

Здравната вноска остава 8 процента

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2015 година Размерът на здравноосигурителната вноска се запазва-8 на сто, съотношението на заплащането й от страна на работодателя и здравноосигурения  60 към 40. 

Бюджетът на касата предвижда приходи и трансфери в общ размер на 3 милиарда  75 милиона лева. Спрямо 2014 година е предвидено увеличение на средствата за здравно осигурителните плащания за първична и за специализирана извън болнична медицинска помощ, както и увеличение на средствата за болнична медицинска помощ. 
При представянето на проектобюджета на Здравната каса, министър Петър Москов каза, че възможността за нови лечебни заведения по договор с касата е максимално ограничена. Същото ще важи и за аптеките. По отношение на лекарствената политика Москов подчерта, че здравното министерство е в напреднала процедура по подписване на рамково споразумение с фармацевтичната индустрия:
Ясно споразумение, в  което  казват какво ще бъде финансирано, в какви обеми години напред. Това е бизнес като всеки друг, той има нужда от ясни правила и осигурява добра лекарствена политика на българските граждани.
Преди това ДПС призова в декларация здравният министър да подаде оставка заради решението му линейките при ромите да бъдат, придружавани от полицейски патрули. Движението обвини здравният министър, че е нарушил Конституцията, законите за здравето и за защита от дискриминация. Министър Москов каза, че за него е чест ДПС да му иска оставката. Той обясни, че навсякъде, където има нападение над екипите, Спешна помощ ще отива след осигуряване на защита и посочи, че не става дума само за ромски гета:
Моля за извинение, ако някой е бил наранен от конкретни думи, но отново казвам, аз стоя зад смисъла на всяка една от тези думи. Истината е, че от началото на тази година има 227 нападения над медицински екипи на спешна помощ. Също така истината е, че три четвърти от тези нападения са се случили в циганските махали. Аз съм виновен затова, че го казвам и ако не го кажа, проблемът няма да съществува, така ли е?

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новите избори - на 13, 20 или 27 октомври

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство...

публикувано на 06.08.24 в 12:26

Продължават протестите на крайнодесни демонстранти на Острова

И през изминалата нощ продължиха протестите в различни британски градове, разразили се след нападението с нож в Саутпорт, при което миналата седмица бяха убити три деца. Крайнодесни демонстранти атакуваха силите на полицията в Белфаст, Плимут и Дарлингтън. Няколко полицаи са с леки наранявания в Плимут.  В Бирмингам бяха нанесени щети на автомобили и..

публикувано на 06.08.24 в 12:23

Полицията разследва инцидента в Кърджали, няма привлечени обвиняеми

Трима души са задържани за срок от 24 часа във връзка с вчерашния инцидент, при който 20 души бяха ранени след срутване на таван на сватбен салон в Кърджали. Задържаните са мъже на 52 и 57 години, и жена на 46 г., като по непотвърдена информация това са собственикът на салона и двама управители. Полицейските огледи в сватбения салон..

публикувано на 06.08.24 в 12:00

Два испански самолета се включиха в борбата с пожара в планината Славянка

Двата испански самолета, осигурени по линия на Европейския механизъм за помощ при бедствия, се включиха в гасенето на пожара в планината Славянка, който отново успя да направи пробив от гръцка територия и обхвана около 1200 декара гора на западния фронт. Продължават усилията на над 130 огнеборци от пожарната, горските стопанства и военнослужещи за..

публикувано на 06.08.24 в 11:51
Д-р Виолета Нанкова

Неразумното излагане под слънчевите лъчи може да увреди кожата

Нашата кожа е особено чувствителна към силното слънце . Неразумното излагане под слънчевите лъчи за по-бързо получаване на тен без подходяща защита, може да увреди кожата и да развали лятната ни почивка.  " Слънцето се промени и забелязваме по-силно ултравиолетово излъчване , затова при неразумно излагане на кожата могат да се получат няколко..

публикувано на 06.08.24 в 11:25

Протестна блокада заради безводие в Елена, недоволните плашат с бойкот на изборите

Десетки жители на село Майско блокираха една от улиците в общинския център в Елена с настояване да имат достъп до питейна вода. Най-многолюдното балканско село във Великотърновско е на драстичен воден режим. Хората споделят, че имат вода в чешмите за по час през няколко дена. В Майско се подменят близо 3 километра вътрешна водопроводна..

публикувано на 06.08.24 в 11:04
Академия

Академия "Синдео" стратира програма за нови учители. Всеки може да разбере дали има призвание

Когато един човек влиза в училище с много голямо желание, децата реагират дори и подсъзнателно по-положително. Това обясни пред БНР Ангел Георгиев, учител и основател на "Синдео" - приложна академия за образование. Академията започва цялостна програма за нови учители. Тя има за цел да даде практически знания и умения на всеки, който има..

публикувано на 06.08.24 в 11:02