Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Школата на физика Теодосий Теодосиев ще има нов дом в Казанлък

Отпуснаха близо половин милион лева за Център за природо-математически науки

Снимка: БГНЕС

Правителството отпусна 490 хиляди лева за изграждането на Национален център за природо-математически науки към Природо-математическата гимназия “Никола Обрешков“ в Казанлък. В него ще бъде пребазирана школата по физика на Теодосий Теодосиев, чиито кръжочници печелят престижни международни отличия.

Със средствата ще бъде построена сградата на новия център, за който има готов инвестиционен проект. Предстои избор на изпълнител на обекта по Закона за обществените поръчки.

Триетажният корпус ще има топла връзка със сградата на Природо-математическата гимназия и ще разполага с модерни кабинети по физика, химия, астрономия и биология. Те ще могат да бъдат използвани и от учители и ученици от останалите училища на територията на Казанлъшка община.

Националният център трябва да бъде готов още за следващата учебна година. За оборудването на кабинетите Общината ще кандидатства с проект пред фондация "Америка за България".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън призова: Западът да продължи да подкрепя Украйна срещу инвазията на Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън призова от Берлин Запада да продължи да подкрепя Украйна срещу пълномащабната инвазия на Русия. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че НАТО трябва да продължи да подкрепя Украйна срещу руската инвазия, но не трябва да влиза пряко в конфликта.  Олаф Шолц: НАТО не трябва да се превръща в страна във войната на..

публикувано на 18.10.24 в 17:25

Проф. Здравка Василева с нова изложба

На 18 октомври своя празник отбелязват художниците. Това е денят на Свети Лука, за който се смята, че е поставил началото на иконопистта. Проф. Здравка Василева е преподавател в Националната художествена академия. "Истории от ателието“ - втора част е озаглавена новата й изложба, открита в Пловдив.  Проф. Здравка Василева е родена в Пловдив...

публикувано на 18.10.24 в 17:13

Националният музей на образованието в Габрово отбеляза 50-ата си годишнина

Националният музей на образованието в Габрово отбеляза 50-та годишнина от създаването на институцията. По този повод министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков връчи на музейното ръководство плакет "Кирилица" на МОН. Националният музей на образованието пази паметта за просветното дело в документи, снимки и предмети от училищния..

публикувано на 18.10.24 в 17:08

Европейският съвет призова ЕК спешно да предложи мерки за високите цени на тока в Югоизточна Европа

На заседание на Европейския съвет лидерите приеха заключения, в които призовават Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа. Темата беше инициирана от България, Гърция и Румъния, съобщават от правителствената пресслужба. По време на заседанието беше отбелязано, че високите..

публикувано на 18.10.24 в 16:58
Първан Дангов

Пращат за втори път във ВКС дело срещу кмета на Дупница за закана

Районният съд в Дупница изпраща за втори път във Върховния касационен съд (ВКС) делото, по което обвиняем е кметът на общината Първан Дангов, за определяне на друг, еднакъв по степен съд, в който същото дело да бъде разгледано. Пострадал е временно изпълняващият длъжността началник на Районното управление в града ст. инспектор Йордан Зарев...

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Галин Цоков: Взети са мерки против технически проблеми за теста по природни науки

Взети са мерки за предотвратяване на технически проблеми, каквито съпътстваха втория ден от провеждането на онлайн теста по природни науки за деветокласниците. Това обяви в Габрово министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  Той откри изложение на професионалните гимназии от Габровска и Великотърновска област. Министърът..

публикувано на 18.10.24 в 16:28

ЕК предоставя 16 млн. евро в помощ на палестинските бежанци в Близкия изток

Европейската комисия преведе 16 млн. евро на Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, известна като UNRWA. Това е третият транш от помощта. Първият беше от 50 млн. евро, а вторият –  от 16 млн. евро. Така Комисията отпусна цялата сума, предвидена за Агенцията за тази година – общо 82 млн...

публикувано на 18.10.24 в 16:23