Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В парламента на Италия се провежда първо гласуване за президент на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В парламента на Италия ще се състои първият вот за избор на нов президент на страната. Гласуването е тайно и в него участват над хиляда души, от които 630 депутати, 315 сенатори, 6 пожизнени сенатори и 58 регионални представители. Според Конституцията за държавен глава е възможно да бъде избран всеки италиански гражданин, навършил 50 години, ползващ се от граждански и политически права.

Вотът за президент има своите особености държавният глава може да бъде избран с две трети от гласовете при едно от първите три гласувания. Ако това не се случи, от четвъртия вот нататък е достатъчно абсолютно мнозинство, равно на половината от гласовете плюс един, или 505 гласа.

Управляващите демократи могат да разчитат на общо 443 потенциални гласа. Нужни са още 62-ма избиратели от друга партия – вероятно "Форца Италия” на Берлускони, за да могат да реализират своята кандидатура при четвъртото гласуване. Заради това задачата, която премиерът Матео Ренци постави пред демократите, е първите три пъти да пуснат празна бюлетина. Същото смятат да сторят от "Форца Италия" и нейната дъщерна  "Нова дясноцентристка партия".

Кандидатът на демократите официално се пази в тайна, но се спряга името на бившия министър и конституционен съдия Серджо Матарела. Движението "Пет звезди" е за Романо Проди, който е неудобен за Ренци, а други политически сили подкрепят също бивш премиер Джулиано Амато.

Влияние на вота по традиция ще окажат така наречените "нечестни стрелци” избиратели, които не гласуват за договорената от дадена партия или коалиция личност.

Резултатът от гласуването, което е следобед,  ще стане известен късно тази вечер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Пловдив започна пускането на парното

В Пловдив днес започна пускането на парното. От местната топлофикация обявиха, че подаването на топлинна енергия към абонатите става поетапно, като с приоритет са детските и здравните заведения, училищата и обществените сгради.  От дружеството уточняват, че ако през следващите дни температурите се повишат, абонатни станции ще се изключат автоматично.

публикувано на 21.10.24 в 15:35
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Вероятно вървим към арбитраж с "Боташ"

От отговора на министър Владимир Малинов става ясно, че договорът с "Боташ" е против националния интерес на България и вероятно вървим към арбитраж . Това каза пред БНР независимият депутат в 50-ия парламент Калоян Методиев и уточни, че дружеството  "Булгаргаз" е спряло плащанията през юли , защото "очевидно вече не е в състояние да плаща тези 1..

публикувано на 21.10.24 в 15:28

При 99% преброени бюлетини в Молдова: 50,31% "за" ЕС

При над 99 процента преброени бюлетини резултатите на референдума за членство в ЕС в Молдова показват, че 50,31% са гласували "за" присъединяване към общността, докато 49,69 на сто са против.  Първи резултати: 50% от молдовците гласували "за" на референдума за членство на страната в ЕС На проведените паралелно президентски избори досегашният..

публикувано на 21.10.24 в 15:15

Цветелина Соколова: Защо кешови потоци влизат в имотния пазар, пране на пари?

Наблюдаваме в Eвростат, че в продължение на три месеца България се изкачи в първите позиции по ръст на цените на жилища. Това е изненадващо, и то на фона на затягащата се политика на  ЕЦБ, но тя не се пренесе в България. Това сподели финансовият журналист Цветелина Соколова в интервю пред БНР.  Тя коментира мълчанието на политиците за..

публикувано на 21.10.24 в 15:13
Мариян Карагьозов

Мариян Карагьозов: Без лидер движението на Гюлен ще бъде окончателно маргинализирано

Без лидер движението на Фетхуллах Гюлен ще бъде окончателно маргинализирано . Това каза в предаването "12+3" международният анализатор Мариян Карагьозов, бивш кореспондент на БНР в Турция. "След 1980 г., след военния преврат в Турция, е обявена т.нар. идеология на турски-ислямския синтез, която се стреми да преодолее различията между левица и..

публикувано на 21.10.24 в 14:41

Пчелари и земеделци са против изграждане на ветроенергийни паркове в община Добрич

Само дни преди парламентарните избори тази неделя жителите на община Добричка все още нямат отговор на въпроса ще има или не местен референдум на 27 октомври във връзка с инвестиционните намерения за изграждане на ветроенергийни паркове на нейна територия.  В края на миналата работна седмица Общинската избирателна комисия все още не беше..

публикувано на 21.10.24 в 14:30
Сградата на полицията в Перник

Дъщерята на намерената край Перник възрастна жена с деменция благодари на полицията

В писмо до министъра на вътрешните работи Атанас Илков е изказана благодарност към служителите на ОДМВР – Перник във връзка с издирването на 82-годишна жена с деменция. Тя се е изгубила на 27 септември в пернишкото село Люлин. В акцията по издирването ѝ са се включили екипи от Първо и Второ районни управления, ОДМВР и Аварийно спасителното..

публикувано на 21.10.24 в 14:13