Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Вашингтон продължава международната конференция, посветена на борбата срещу проявите на екстремизъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Вашингтон продължава международната конференция, посветена на борбата срещу проявите на екстремизъм. На форума присъстват делегации от над 20 страни и представители на международни организации. Нашата страна е представена от вицепремиера Меглена Кунева.

Основна цел на програмата е призив за задействане механизмите на ниво общност в уязвимите групи. Делегатите споделят опит и идеи и насочват своето внимание към подход, който предоставя възможности за усилията на общностите за спиране на радикализма в зародиш. В адреса си към гостите американският президент Барак Обама призова за разкредитиране гласовете на радикализма, включително и тези на "Ислямска държава":

Ние не трябва никога да приемаме постулата, който те ни представят, защото той е една лъжа. Нито пък трябва да даваме на тези терористи религиозната легитимност, която търсят. Те не са религиозни водачи, те са терористи.

Темата коментира и вицепремиерът Меглена Кунева. За "Хоризонт" тя каза, че задача на българското правителство е осъществяването на добра връзка между страните за споделяне на информация и гарантирането, че толерантността в интернет взема превес над пропагандата и радикализацията. За приоритет вицепремиерът посочи влизането ни в Шенген. Това е най-добрият отговор на борбата срещу тероризма и радикализацията. Шенген означава сигурност повече от всякога. Кунева допълни:

Ние живеем на такова място в света, в което толерантността между религиите е част от начина ни на живот през всички тези столетия, но това не трябва да ни успокоява. Винаги може да се случи така, че през пропаганда, през използване на (тези) уязвими, чувствителни групи нещата да се обърнат.

Вицепремиерът Кунева каза още, че през март предстои преразглеждане на националната стратегия за сигурност, за да може страната ни да се включи в европейската стратегия за сигурност, която ще излезе през месец май.

Междувременно в Държавния департамент се проведе среща с участието на Министерството на правосъдието и департамента по Национална сигурност за заплахата от чуждестранни бойци – терористи. На разговорите, в които участва и България, се обсъдиха начини за подобряване споделянето на информацията между държавите. Според организаторите повече от 20 хиляди чуждестранни бойци от повече от 100 страни са пътували до Ирак и Сирия и представляват потенциална заплаха, след като се завърнат в своята родина. 

Италианският министър на вътрешните работи Анджелино Алфано заяви, че засега няма данни за връзка между тероризма и увеличения приток на мигранти, прехвърляни незаконно от Либия към Италия. Либийската криза трябва да бъде поставена на върха на международните приоритети. Международната общност трябва да се намеси, преди да пламне пожарът и да се разпростре, изтъкна италианският вътрешен министър, който участва в конференцията във Вашингтон за борбата срещу тероризма.

По-рано Либия и Египет поискаха от Съвета за сигурност на ООН  да отмени оръжейното ембарго срещу Либия и да й помогне да изгради армията си така, че да може да се бори с "Ислямска държава" и другите екстремистки организации. Специалният пратеник на ООН за Либия Бернардино Леон заяви, че "Ислямска държава" и другите екстремисти в Либия могат да бъдат победени само при наличие на единно правителство със силна международна подкрепа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43