Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Нека изградим заедно модернизацията, демокрацията и европейското развитие на България

Снимка: БГНЕС

С възпоменателна церемония пред Паметника на Левски в София беше отбелязана 142-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Като отбеляза колко е важно да помним делото на Левски, в словото си президентът Росен Плевнелиев посочи и истинското измерение на думата "патриот", въплътена в образа на Васил Левски:

Да се замислим кой е истинският патриот - човекът, който с изкривено лице сочи врага и търси удобния виновен за собствените си неудачи, или онзи, който подава ръка на ближния и работи за добруването на родината. Отговорът намираме отново в лика на Васил Левски. Както Тончо Жечев ни напомня, националист във високото, благородно значение на това понятие, у Апостола няма нищо от тесногръдието, сектантството и мрачната разрушителна сила на шовинизма, посочи държавният глава.

Плевнелиев коментира и съвременните измерения на идеите на Васил Левски за свободна България. 

Съвременният прочит на чистата и свята република на Левски е демокрация от европейски тип и социално отговорна пазарна, а не олигархична икономика. Модернизацията, демокрацията и европейското развитие на България нямат алтернатива. Да ги изградим заедно, каза президентът Росен Плевнелиев на възпоменателната церемония от гибелта на Левски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Софиянци поднасят цветя и след възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски

В столичния храм „Света София” беше отслужена Архиерейска панихида по повод 142-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Във възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в столицата присъства държавният глава Росен..

публикувано на 19.02.15 в 20:05

Обзор се поклони пред подвига на Левски

Обзор отбеляза 142-годишнина от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Паметта на Дякона бе почетена пред паметника „Левски”, където, за да положат венци, се събраха представители на институции, общественици и граждани. Местният свещеник..

публикувано на 19.02.15 в 17:49

Скулптура на Левски създаде варненският художник Йордан Пасков

Варненският художник Йордан Пасков изработи уникална скулптура на Васил Левски. Бюстът на Апостола е изобразен върху диск, представящ вечния стремеж на хората към звездите. Дискът се крепи от две лъвчета – първообраз на бродираните върху знамето на..

публикувано на 19.02.15 в 17:24

Деветокласничка от Стара Загора посвети стихотворение на Левски

Често говорим за Левски и младите. За това, какво трябва да предаваме на следващите поколения. Каквото и да е казано за него, винаги е малко. Затова често се изразяваме с думите „Всеки носи своя Левски в себе си“. Две ученички от Стара Загора  споделиха..

публикувано на 19.02.15 в 16:51

Две отделни чествания за Левски имаше в Босилеград

С разделение в Босилеград, Република Сърбия, бе почетена паметта на Апостола на свободата.  Още от сутринта пред паметника на Апостола се събраха доста българи, както местни, така и от Враца, Мездра и София, за да поднесат своите венци, цветя и уважение..

публикувано на 19.02.15 в 16:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън и Нетаняху са обсъдили ситуацията в Ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, ден след речта му пред американския конгрес, която беше бойкотирана от част от Демократите и предизвика мащабни протести във Вашингтон...

публикувано на 26.07.24 в 12:21

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на..

публикувано на 26.07.24 в 11:51
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната..

публикувано на 26.07.24 в 10:49