Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калфин: България не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа

Снимка: БГНЕС

България не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин в Москва, където се срещна с председателя на Горната камара на руския парламент Константин Косачов.

Европа се стреми да ограничи доставките на руски газ, но в този момент той няма алтернатива, каза вицепремиерът Калфин в Москва, като подчерта, че това не е само негова позиция, а на правителството на България. Според Калфин има смисъл да се работи съвместно, за да се осигурят най-взаимоизгодните доставки на руски газ за Европа.

Българският вицепремиер е подчертал, че при определянето на пътя на транзита на руския газ към Европа, за България ще бъдат важни условията за доставките. ТАСС цитира и думите на Калфин, че не вижда икономическа целесъобразност от намаляване на обема на доставките на руски газ в Европа.

В момента Русия доставя около 40 процента от газа за Европа, а в страните от Централна и Източна Европа този дял е 80 на сто.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши, че Гюров трябва да спре да изпълнява функциите на подуправител и ръководител на управление..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че дружеството е завършило на загуба от над 137 милиона лева за 2023 година и допълни: "Към края на май..

публикувано на 26.07.24 в 10:18

БАБХ към животновъдите: Не купувайте животни от Румъния и Гърция

Агенцията по храните предупреждава животновъдите да не купуват животни от Румъния и Гърция. Причината е усложнената епизоотична обстановка в тези страни, свързана с чума по дребните преживни животни.  В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне 100%, предупреждават ветеринарните власти. Източник на инфекцията са болните животни.  Заразата се..

публикувано на 26.07.24 в 10:17

Пеевски изпрати записи в МВР, ДАНС и прокуратурата, иска проверка на автентичността им

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати в МВР, ДАНС и прокуратурата записи, в които се чуват реплики, свързани с парични потоци, които бяха разпространени от медии и социални платформи през месец май, съобщиха от пресцентъра на партията. Пеевски внася в прокуратурата публична информация за корупция в ПП-ДБ В сигнала..

публикувано на 26.07.24 в 10:07

Овладян е пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин

Пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин е овладян. Няма пострадали сред работещите в базата, информираха от веригата.  Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин Тази сутрин взривовете в складовете на фирмата за пиротехнически изделия намаляха, но все още има силно горене в складовата..

публикувано на 26.07.24 в 10:02

Премиера на "Рилският пустинник" на площад "Св. Александър Невски"

Тази вечер на площад "Св. Александър Невски" ще се състои премиерата на музикалната поема "Рилският пустинник". Спектакълът, посветен на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала, ще се изпълни в три поредни вечери от петък до неделя с начален час 21 часа.  "Рилският пустинник" е поема за живота и делото на небесния..

публикувано на 26.07.24 в 09:52
Снимката е илюстративна

България - сред лидерите в ЕС по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм

България е сред водещите държави в Европейския съюз по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм според данните на Евростат през май.  Статистиката на Евростат по текущи данни потвърждава тенденцията за увеличение на интереса на българи към туризъм в страната и ни отрежда 5-то място сред държавите в Европейския съюз с увеличение от 29 на сто на..

публикувано на 26.07.24 в 09:45