Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Стандарт информира на първа страница, че тарифата за така наречените професионални протестиращи е 20 лева на ден. Вестникът се позовава на данните от жители на столичния квартал "Орландовци", където от няколко дни има вълнения между роми и българи.

"Различията в гетата и другите квартали пораждат конфликти", казва неврологът проф. Димитър Чавдаров в интервю за Монитор и подчертава, че груповото насилие се вдъхновява и ръководи от най-социализираните и интелигентни личности.

Дума излиза със заглавие на първа страница: "ДПС поиска изцяло мажоритарен вот".

В интервю за 24 часа заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ не изключва това предложение да бъде прието и предупреждава, че при изцяло мажоритарен вот ще е много по-лесно да се купува депутат.

"Заради бежанската вълна Европа вдига стени и затваря граници", съобщава от първа страница вестник Сега. Изданието посочва, че Българският хелзинкски комитет критикува тези мерки с конкретни случаи у нас.

"Отпуските вече няма да горят", е водещото заглавие на 24 часа. Изданието припомня, че днес депутатите от социалната комисия ще обсъждат, на второ четене, промените в Кодекса на труда.

"Край с парите на калпак в науката", пише Стандарт. Министреството на образованието е готово с правилник, който изисква реална научно-изследователска дейност, за да бъде финансирана дейността им.

Капитал дейли обявява за фаворит за поста управител на БНБ Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ, и цитира представители на ДПС и БСП, заявили, че ще гласуват за Радев.
   
"Спират помощите за малолетните родители", съобщава Земя по повод приетите на първо четене промени в Закона за семейни помощи за деца.

Според водещото заглавие на Труд от следващата година ще запазваме час при личния си лекар онлайн. Това е обещал министърът на здравеопазването Петър Москов, според когото за добрите лични лекари ще има стимули до десет хиляди лева годишно.

Новинар отпечатва интервюто на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в БНТ, в което тя обещава нови плажове догодина и добавя, че с европарите от новия програмен период ще доизградим необходимата екоинфраструктура.

Бившият член на Централната избирателна комисия, проф. Красимир Калинов, публикува в Труд гледната си точка за референдума наесен със заглавие: "Измамата с референдума". Според Калинов допитването е опит да се отклони вниманието от важните въпроси на местните власти. 

Вестник Сега също помества анализ по темата, в който се отбелязват успешни референдуми у нас, но проведени по теми от местното управление.
   
Телеграф съобщава за решение на Върховния административен съд за отмяна на заповедта на екоминистър Василева за спиране действието на общия градоустройствен план на Царево. Това означава, че въпреки протестите на еколозите, ще може да се строи в районите на парк "Странджа", попадащи в територията на общината.
   
Преса излиза с водещо заглавие "Българско сирене е сред най-вкусните в Европа". Вестникът се позовава на британския "Телеграф", в който се има предвид зеленото сирене от тетевенското село Черни Вит. Продукт - забранен за масово производство и търговия, защото се прави от непастьоризирано мляко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев пред Европейския съвет: РСМ да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз.  Това заяви министър-председателят Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет.  Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните..

публикувано на 28.06.24 в 18:06
Денис Шмигал, премиер на Украйна

Шмигал: Партньорите на Украйна гарантират военни доставки от $ 60 млрд. през всяка от следващите 4 години

Партньорите на Украйна са гарантирали военни доставки от 60 милиарда долара през всяка от следващите 4 години, обяви премиерът на страната Денис Шмигал като се позова на споразуменията за сътрудничество, сключени през последните месеци с общо 20 държави. За Киев обаче това не е достатъчно - украинската страна настоява европейските държави от..

публикувано на 28.06.24 в 18:05
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Анкета на CNN след кандидатпрезидентския дебат: По-добро представяне на Тръмп от Байдън

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания. Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите считат, че Тръмп е спечелил телевизионния сблъсък в сравнение с 33%, които са дали своя глас в полза на..

публикувано на 28.06.24 в 17:51
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония. На срещата в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от европейските..

публикувано на 28.06.24 в 17:38

Евгения Банева: Октоподът не би могъл да живее, без да стига до най-високо политическо ниво

"Има добре организирана структура , която си има своите нива, които се покровителстват от по-горни нива , която граби, живее и се възпроизвежда . Такъв октопод не би могъл да живее и да се развива, без да стига до най-високо политическо ниво ".  Това каза в предаването "РадиоТочка" бизнесдамата Евгения Банева. "Ние бяхме една от жертвите..

публикувано на 28.06.24 в 17:33
Дмитрий Песков

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел. "Госпожа Фон дер Лайен не е привърженик на нормализацията на отношенията между Европейския съюз и Русия. В този смисъл нищо не се променя. Госпожа Калас също не е демонстрирала досега склонност към дипломация. Тя е добре известна у нас със своите абсолютно непримирими, а..

публикувано на 28.06.24 в 17:31

Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение

След по-малко от 24 часа в ареста телевизионният продуцент Нико Тупарев излиза на свобода, без каквато и да е мярка за неотклонение.  Софийският градски съд не откри нито едно доказателство Тупарев да е присвоил 1,4 млн. лева от фирмата, в която е бил съдружник.  Продуцентът Нико Тупарев е арестуван Съдът решава дали да остави в..

публикувано на 28.06.24 в 17:19