Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът продължава опитите да осигури подкрепа за промените в Конституцията

| обновено на 22.07.15 в 11:51
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов продължава опитите си за осигуряване на подкрепа за внесения законопроект за промени в Конституцията, които засягат пряко съдебната реформа.

Извънреден председателски съвет, който включва председателите на парламентарните групи, се събира в НС в 11:30 часа във връзка с промените в Конституцията и по искане на премиера Бойко Борисов. За това съобщи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов,който след кратка среща с премиера заяви:

Ние обсъждахме какво може да се направи, за да не се пропилее времето, енергията и трудът, който е хвърлен до момента по съставянето на общ документ, и решихме, че не трябва да се влиза в зала без осигурено мнозинство на този законопроект. Така че, с господин Борисов, с негово съгласие, ще поискаме, ще помолим Народното събрание да се направи почивка в 11:30, да се направи един Председателски съвет и да потърсим решение естествено. Проектът за конституционни промени не бива да бъде гласуван, ако няма предварително достатъчно подкрепа, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.


След разговорите с АБВ и ДПС днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с лидера на БСП Михаил Миков и парламентарната група. Съвсем очаквано левицата заяви отказа си за подкрепа на законопроекта с промените в Конституцията:
Нашата позиция остава непроменена със следните аргументи. Още през януари месец, в края на януари, когато се обсъждаше стратегията за реформа в съдебната власт, ние ясно заявихме, че подкрепата не е основание на първо място да се правят конституционни промени, без преди това да е направен един много сериозен анализ на проблемите, които наистина съществуват в съдебната власт – да се видят какви законови и други организационни промени са необходими и в този процес на работа, евентуално, да се предвидят промени в Конституцията. 
Още при обсъждането на първо четене във временната комисия за Конституцията от БСП обявиха официалната позиция на левицата, с която заявиха отказ от подкрепа на предложените промени в Конституцията, с мотива, че са вътрешно противоречиви. Според БСП те не са в състояние да решават натрупаните проблеми в съдебната власт и да постигнат необходимата ефективност и независимост. Много повече са проблемите в наказателното и процесуалното законодателство в разпределението на делата. Тези и други аргументи, според левицата, дават пълно основание, промените да не бъдат подкрепени в пленарната зала.


Групата на Българския демократичен център ще подкрепи декларацията, която ще бъде предложена на Народното събрание, с трите пункта, които предложи премиерът Бойко Борисов. Явор Хайтов от БДЦ разясни:

Считам, че тя най-добре отразява политическите тенденции, настроенията в настоящия момент. Трите пункта, които коментирахме, са безспорни и това е разделянето на ВСС, необходимостта от задълбочаване функциите и ролята на Инспектората към ВСС, и последната – трета точка, която е безспорна, това е прекият избор на членове на ВСС от магистратите, дори на районно ниво.

Ако се стигне до гласуване в петък на внесения законопроект с конституционните промени, по-голямата част от групата на БДЦ ще гласува "за", а останалите няма да го подкрепят.


Резултатите от проведените досега срещи с АБВ и ДПС са с противоречив резултат. Лидерите на АБВ – Георги Първанов, и на ДПС – Лютви Местан – поискаха изтегляне на сегашния законопроект за промените в Конституцията и внасянето на нов, с подписите на минимум 180 депутати, което ще му гарантира по-бързо приемане. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протести "за" и "против" съдебната реформа се провеждат край парламента

Два протеста – "за" и "против" съдебната реформа, се провеждат край парламента. Раздадени от камион вувузели и озвучителна уредба съпровождаха протеста на хората, за които се предполага, че са срещу реформата. Само плакатите с обидно съдържание..

публикувано на 22.07.15 в 10:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18