Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМХ очаква температури до 41 градуса, оранжев код и опасност от пожари в цялата страна

| обновено на 30.07.15 в 12:26

Националният институт по метеорология обяви за днес оранжев код за цялата страна заради очакваните температури до 41 градуса. "Оранжев" код означава, че високите температури могат да доведат до здравословни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. 

Специалистите препоръчват в горещо време да се стараем да не излизаме навън в часовете между 12 и 18 ч. Ако това все пак се налага – да сме облечени с незапарващи, леки дрехи и отворени обувки. Освен това, препоръчително е да пием повече течности, да ядем повече плодове и зеленчуци и да избягваме алкохола. Рязката смяна на температурите също е вредна за организма.

Горещото време драстично увеличава опасността от пожари. В страната най-сериозна е обстановката в Хасковска област. Нов голям горски пожар избухна вчера вечерта до хасковското село Жълти бряг. В гасенето участваха 100 военнослужещи,горски служители и доброволци. Унищожени са около 3000 декара, предаде кореспондентът на БНР в Хасково Дора Атанасова

Късно в сряда беше локализиран големият пожар между селата Жълти бряг и Стамболово. Там изгоряха над 1000 дка сухи треви и 300 декара гора. Овладян е и пожарът край село Брягово, при който огънят унищожи площ от 1200 декара и стигна до първите къщи на селото. Вероятната причина за палежите е разчистването на пасища. Днес на място на двата големи пожара остават дежурни екипи. Заради очакваните рекордно високи температури възобновяването на огнищата е много вероятно. Опасността от нови пожари е огромна, предупреди директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението"  в Хасково Николай Вълчев, който отправи апел:

Нека да спрат каквато и да е стопанска дейност до следобедните часове, да спрат да палят, тъй като ще изгори цялата.

Тепърва ще се изчисляват нанесените от пожарите щети.

20 военни с тежки машини продължават борбата с пожара над Рилския манастир. Усилията са съсредоточени в район, където горят вековни мури, за да се попречи на огнената стихия да достигне манастира. 

През изминалите горещи дни в Инспекцията по труда в Пловдив, който по традиция е един от най-горещите райони, са постъпили едва 3 сигнала за неспазване изискванията за безопасност на труда. Оплакванията на работещите са били за високи температури в помещенията. От инспекцията препоръчват особено там, където се работи на открито, да се осигуряват повече течности, да има по-чести почивки, а в най-горещите часове работата да бъде преустановена.

Повечето от работодателите се съобразяват с нормативните изисквания за труд при високи температури, заяви директорът на Пловдивската инспекция Атанас Чернаев и подчерта, че при извършените проверки след получените сигнали за нарушения са издадени предписания на фирмите.

Работещите в строителна фирма, чиято дейност в момента е съсредоточена по пътя между селата Калековец и Стряма, заявиха, че тази сутрин са започнали работа в 7 часа и ще работят до 14 ч.

За работещите на полето наблизо работният ден е започнал в 5.30 часа. Йордан Борилов отговаря за 25 души, казва, че някои от тях са отказали да дойдат на работа заради горещото време .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11