Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители предприеха инициатива "Път за бебешки колички"

Снимка: БГНЕС

Родители предприеха инициативата "Път за бебешки колички". Целта е да се говори повече за проблемите около придвижването в градски условия. През последните години в София са ремонтирани повече от 120 километра тротоари, съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. Въпреки това обаче много улици и подлези остават труднодостъпни за хората с бебешки или инвалидни колички. 

Основната цел на инициативата е изграждането на достъпна градска среда, обясни Елисавета Белобрадова, организатор на кампанията: 
Основното, което искаме, е да успеем да организираме колкото се може повече родители, които активно да подкрепят нашата кауза. Ако е въможно, нашата инициатива да доведе до повишаване на бюджета за поправка на инфраструктурата.
Подлезът при кръстовището на булевард "България" с улица "Тодор Каблешков" е трудно проходим, споделят родители и хора в неравностойно положение.
През тази година в столицата ще бъда ремонтирани още около 50 километра тротоари, съобщи Любомир Христов. Той увери, че в момента се проектират асансьорни шахти при подлезите на булевард "България". Тяхното изграждане трябва да започне до една година: 
За много голямо съжаление не може да бъде решен с асансьор въпросът с достъпа до спирките на трамвая, който е разположен в средата на булевард "България". Стълбищните клетки, които излизат на пероните на спирките, са изключително тесни и на практика няма къде да бъде разположен асансьор.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ахмед Доган

Доган вече не е в борда на директорите на ТЕЦ-Варна

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече не присъства в борда на директорите на ТЕЦ-Варна. Това става ясно от Търговския регистър.  Данаил Папазов отстранява Доган като член на борда, след като собствеността беше прехвърлена. Заявлението за вписване на промяната в Търговския регистър е внесено с дата 20 август, но де факто това се е случило на 26..

публикувано на 27.08.24 в 14:40
Иван Бакалов

Иван Бакалов: Реална спирачка за контролирания вот е по-висока избирателна активност

" Положението е плачевно. Затова хората трябва да знаят, че единствената реална спирачка  е по-висока избирателна активност ". Това заяви пред БНР журналистът от Е-вестник Иван Бакалов в коментар за купения и контролиран вот. Той цитира данни от анализ на сътрудник на медията, направен със софтуер, който показва всички изборни резултати по секции...

публикувано на 27.08.24 в 14:36
Румен Гайтански

Румен Гайтански остава в ареста

Софийският апелативен съд потвърди постоянния арест на Румен Гайтански, по прякор Вълка.  Бизнесменът е един от тримата обвиняеми по аферата с необезпечения кредит в размер на 150 милиона лева, отпуснат през 2019 година на фирма, свързана с Гайтански, от Българската банка за развитие.  Задочно обвиняем по случая е и тогавашният изпълнителен директор на..

публикувано на 27.08.24 в 14:34
 Галин Цоков

Министърът на образованието спря спорни промени в наредбата за електронните дневници

Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди да бъдат премахнати спорните предложения за промени в наредба, които предвиждат от следващата учебна година училищата да преминат напълно към Националната електронна информационна система.  Платформата работи от началото на 2022-ра, в нея се съдържа цялата информация за образователната система -..

публикувано на 27.08.24 в 14:21

Български ученици спечелиха 5 медала на международна олимпиада по астрофизика

Български ученици спечелиха 5 медала от Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия.  На най-престижното състезание по астрофизика тази година участваха над 260 гимназисти от 53 държави и българският отбор завоюва 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.  Досега в историята на..

публикувано на 27.08.24 в 14:10
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Партиите биха си променили поведението, защото имат червен картон от избирателите

Не мисля, че преди да приключат изборите можем да знаем има или няма промяна в политическата обстановка. Свикани са избори в нова ситуация, ДПС не едно, а две и не е реално да предполагаме, че ще остане едно ДПС. В този смисъл изборите са по-показателни от предните. Ще видим дали спадането на избирателната активност ще се потвърди като..

публикувано на 27.08.24 в 13:54

Наришкин: Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни

Преговори между Русия и Украйна в сегашните условия са невъзможни, заяви директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин пред ТАСС.  Наришкин посочи, че подкрепя позицията на президента Владимир Путин, че подобна стъпка е недопустима след: "терористичната авантюра на Киев в Курска област." Украинският Forbes: Над 1 млрд. долара е..

публикувано на 27.08.24 в 13:41