Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на ЕС за бежански квоти предизвика протести

| обновено на 23.09.15 в 08:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Няколко източноевропейски държави реагираха остро срещу решението на вътрешните министри за разпределяне на 120 хиляди имигранти, намерили убежище в Италия и Гърция. 

Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна трябва да приеме на първо време 800 души, бе най-краен в реакцията си. Той заяви, че няма да се съобрази с "диктата" от Брюксел, и заплаши, че ще "блокира" днешната среща на правителствените ръководители.

По-скоро бих рискувал да ни обвинят в нарушение на правилата, отколкото да уважа този диктат на мнозинството, което не можа да се наложи с разумни аргументи, заяви словашкият премиер Роберт Фицо.

Показахме, че можем да бъдем отговорни и солидарни – така френският президент Франсоа Оланд коментира снощното решение. Чешкият му колега изказа обратното мнение: Само бъдещето ще покаже каква грешка бе това, заяви Милош Земан. Освен Чехия срещу решението за задължителни квоти гласуваха министрите от Унгария, Румъния и Словакия. Латвийският министър подкрепи споразумението, но броени часове по-късно стотици негови сънародници изразиха възмущението си по улиците на Рига.

Би Би Си разглежда тези изявления като знак, че единството на Европейския съюз е застрашено повече от всякога. Според Франс прес гласуването на вътрешните министри е влошило допълнително отношенията в Съюза, вече обтегнати заради гръцките дългове. В същото време представител на ООН предупреди, че разпределянето на 120 хиляди души няма да е достатъчно за стабилизиране на ситуацията и че в скоро време това число ще трябва да бъде значително увеличено, предвид рекордния наплив от мигранти през Средиземно море.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лидерите от ЕС се събират на неформална среща в Брюксел за нови преговори по бежанската криза

Държавните и правителствени ръководители от ЕС се събират на неформална среща тази вечер в Брюксел за нови преговори по бежанската криза. Ден по-рано страните се ангажираха с разпределянето на 120 хиляди мигранти от Италия и Гърция след трудно..

обновено на 23.09.15 в 08:22
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва..

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от..

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна..

публикувано на 14.07.24 в 12:16

Трима задържани с наркотици в Свети Влас

Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 12 юли. В хода на действията под наблюдението на Окръжна прокуратура - Бургас са задържани трима души, организирани в..

публикувано на 14.07.24 в 12:14