Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Горещи точки" в България - реакции на политическите сили

Снимка: БГНЕС

Преди да се заговори за "горещи точки", е необходима достатъчно надеждна и обективна информация от службите за сигурност. Това каза в кулоарите на парламента говорителят на БСП Атанас Мерджанов:

Ставаме свидетели за пореден път как горещите, важни новини за България ги научаваме от Брюксел, без това да е споделена позиция на българското правителство. Нещо, за което ние настояваме от началото на тази година, правителството, лично министър-председателят да се е ангажирал с единна българска позиция, която достойно да бъде защитена. Вместо това ние ставаме свидетели на изненадващи инициативи от страна на г-жа Меркел, които били подкрепени и поискани от нашите български представители. "Горещата" точка може и да е нещо уместно, може и да е нещо важно за България, но затова трябваше да бъде проведена достатъчно сериозна дискусия с експертите и подчертавам с всички политически сили.

Според Магдалена Ташева от "Атака" откриването на "гореща точка " в България би било много опасно:

Аз смятам, че Ангела Меркел не лъже, защото те купуват суверенитет, тези в Брюксел. Те предлагат по 6 хиляди евро на глава на пришелец, ако страната се съгласи да приеме такова огромно мнозинство, което ще я унищожи като християнска православна нация. Да не говорим, че квотите, които Меркел и нейните лейтенанти са измислили, те са абсолютно незаконни. Приветстваме решението на Словакия да съди Брюксел за подобен диктат. Приветстваме и позицията на унгарското правителство и лично на Виктор Орбан.

Борис Станимиров от Реформаторския блок заяви, че в случая става въпрос за хипотеза:

"Гореща точка" в България е хипотеза, в случай че България бъде подложена на този натиск, на който в момента са Гърция и Италия. Там ще бъдат "горещите точки", защото е всепризнато, че това са страните с най-голямо напрежение, но ние сме изложени на риск и цел №1 е да излезем от Дъблинския регламент, който би могъл да ни наводни с хора и цел номер две е да осигурим солидарно отношение на целия ЕС и поемане на такъв поток. Механизмът за това нещо се нарича "гореща точка". Така че аз го разглеждам като хипотеза и смятам, че това е последователна политика, заедно със сериозната охрана на границите, която би дала добър резултат.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт отказа да коментира тема, по която няма достатъчно информация:

Трябва да ми разкажете и да ми обясните какво е "гореща точка", защото аз не знам. Днес не съм се чувал с Ангела Меркел да я питам какво има предвид. Не мога да коментирам някакъв буквален превод. Никой не си е направил труда да изясни за какво става въпрос, ние да коментираме, да преливаме от пусто в празно. Не съм привърженик на празните интервюта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън и Нетаняху са обсъдили ситуацията в Ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, ден след речта му пред американския конгрес, която беше бойкотирана от част от Демократите и предизвика мащабни протести във Вашингтон.  Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес Основна тема на разговора между Джо..

публикувано на 26.07.24 в 12:21

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Палежи бяха извършени на три точки по линиите на високоскоростните..

публикувано на 26.07.24 в 11:51
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните дни показват, че големият проблем не е техниката, а липсата на подготовка за реакцията на хората:..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар Желев. Още не е целесъобразно да се влиза и с какъвто и да e вид техника, за да се проверява..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара...

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като..

публикувано на 26.07.24 в 10:49