Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзиратели от женския затвор в Сливен излязоха на протест

Снимка: БГНЕС

Надзирателите от женския затвор  в Сливен излязоха на протест сутринта пред сградата на затвора. Към тях се присъедини представителна група на протестиращите сливенски полицаи. Протестът на изразяващите несъгласие с орязването на бюджета на сектор „Сигурност“ около 150 души е извън работно време, посочиха синдикалните лидери. Исканията са за диалог и гаранции за правата на служителите на реда.

Отстъпките на правителството не задоволяват протестиращите от системата на затворите. Те не са обсъждани със синдикатите, заяви Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България:
Тонът, който министър-председателят вчера държа с квалификации по отношение на държавните служители като тарикати, говоренето от негова страна за морал, етика и законност по никакъв начин не кореспондират с поведението на правителството, опитите по един порочен начин да бъдат прокарани промени в закона за държавния бюджет за следващата година.

Днес ще протестират и полицаите от Нова Загора и Твърдица, а в Сливен протестът ще бъде пред сградата на полицията по време на обедната почивка. Отстъпките не се приемат, заяви председателят на синдикалната организация на служителите в МВР Николай Стоев:
Ние се борим да ни върнат старото положение и да имаме колективен трудов договор, който да ни гарантира, че няма повече да ни бъдат нарушавани правата. Искаме диалог, искаме наистина да има реформи в МВР, искаме те да бъдат направени с наше участие.

Сливенските надзиратели и полицаи ще участват в националния протест в неделя пред парламента и в протест в деня на приемането на първо четене на оспорвания закон.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертва и няколко ранени при руски удар по Краматорск

Един цивилен бе убит, а няколко - ранени при руски удар по украинския град Краматорск в Донецка област. Това съобщи в Telegram областният управител Вадим Филашкин. "Тази сутрин руснаците удариха обект от критичната инфраструктура в града с ракета", добави Филашкин, цитиран от БТА.   По думите му съоръжението е сериозно пострадало...

публикувано на 10.08.24 в 11:26

СФСМВР: С избора на служебен вътрешен министър трябва да се осигури спокойствие и устойчивост

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) публикува позиция, в която посочват, че с избора на служебен министър на вътрешните работи трябва да се осигури нужното спокойствие и устойчивост, за да има условия за работа и резултати. "Надяваме се определената за кандидат за служебен министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева да се..

публикувано на 10.08.24 в 11:10
Илияна Йотова

Йотова не очаква спадане на политическото напрежение след избора на Грънчарова - Кожарева

Вицепрезидентът Илияна Йотова не очаква да спадне политическото напрежение след избора на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер.  "Още повече - заявките за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали и сигналите в това отношение до този момент също не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател на..

публикувано на 10.08.24 в 10:59
Концертите на Тейлър Суифт във Виена бяха отменени заради опасност от нападение

Седмицата: Предотвратиха "кървава баня" във Виена, размирици в Англия и нов глава на "Хамас"

"Русия доведе войната в нашата земя и следва сама да усети какво е сторила."  "В 5 ч. и 30 мин. сутринта на 6 август подразделения на украинските въоръжени сили на брой до хиляда души преминаха в настъпление, за да овладеят част от територията на Суджинския район в Курска област. Напредването на противника в направлението..

публикувано на 10.08.24 в 10:35

Чепеларе – домакин на Международно литературно четене "Жени в планината" за втори път

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова".  Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, като посетителите..

публикувано на 10.08.24 в 10:15

За денонощие: Потушени са 135 пожара, има пострадал

Общо 135 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие, има пострадал човек, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Преки материални щети има при 27 пожара, от които шест - в жилищни сгради, един - в промишлени сгради, три - в спомагателни, временни или паянтови постройки, шест - в транспортни..

публикувано на 10.08.24 в 10:09

След протестите: Започват частични ремонти на водопроводната мрежа в Хаджидимитрово

След протестите с пътни блокади на хората от свищовското село Хаджидимитрово, заради безводието, водоснабдителното дружество започва частични ремонти на водопроводната мрежа. На общоселско събрание от водния оператор посочиха, че  с общинското ръководство на Свищов е обсъден вариант да се търси алтернативен водоизточник, защото..

публикувано на 10.08.24 в 09:53