Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Попов: Предполагам, че броят на напусналите МВР наближава 2000

Снимка: БГНЕС

Председателят на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов съобщи, че близо две хиляди служители са напуснали МВР. Пред журналисти в Народното събрание Попов заяви, че няма да отстъпят от исканията си и протестите им продължават в цялата страна.

Председателят на СФСМВР Валентин Попов припомни, че лятото са протестирали повече от месец и са искали само 3 години гратисен период, но това не се е случило и протестите сега са станали спонтанно:

Просто на хората им писна и излязоха. Това, че на някои колеги им дойде до козирката и излязоха на улицата, без да питат на кой трябва да се обадят и за какво, аз какво да кажа.

Има издадена заповед на МВР, с която се разпорежда да се установи, дали има извършени дисциплинарни нарушения, съобщи Попов. Притесненията на полицаите не са свързани само с размера на заплатите, обясни синдикалистът:

Заплатите няма да намалеят, ще се случи обаче нещо друго. Аз в момента имам 20 години стаж, това означава, че получавам допълнително възнаграждение в размер на 40 процента от основната заплата. При сега действащите разпоредби колегата ми, който е започнал тази година, с натрупване на стаж започва да ме настига като заплата. Ако се приеме това, което предлага господин Горанов, той няма да ме настигне и тази разлика от 40 процента между нашите заплати ще си остане, докато сме служители в МВР.

Един от негативните ефекти за системата са многото напуснали полицаи.

Точна информация нямам, но при всички случаи предполагам, че вече наближават 2000. Ефектът за системата ще е този ефект, който може да се очаква - сериозен удар по и без това сриналата се мотивация на служителите.

В 13 часа в неделя пред сградата на НС ще се проведе поредният полицейски протест, каза Попов.

Председателят на СФСМВР има среща с представители на РБ в Народното събрание в 12 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Продължават полицейските протести в страната

Служители на реда от цялата страна отново излизат на протести заради орязаните социални придобивки. В Шумен полицаите ще излязат пред сградата на Районното управление в 12 часа. Полицаите от Сливен се събират пред Областната дирекция на МВР..

обновено на 06.11.15 в 11:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакваният френски противопожарен самолет може да черпи вода от 4 наши язовира

От 4 язовира може да черпи вода френският самолет, който ще се включи в гасенето на пожара на българо-гръцката граница. Директорът на териториалното поделение към Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовирите Харизан..

публикувано на 29.07.24 в 11:15

Георги Икономов: С върхове, ръбове и мурови гори на малко място Пирин дава най-невероятно изживяване

Пирин е планината, която на най-малко пространство ти дава най-невероятно изживяване, защото тук са концентрирани на най-малко място много върхове, езера, гори, особено мурови, ръбове остри като бръснач. Има всичко и в рамките на ден можеш да..

публикувано на 29.07.24 в 11:12

При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин

При управителя на София област Силвия Арнаутска се провежда среща на представители на държавните институции и общинските власти заради ситуацията в Елин Пелин. На тази среща ще докладват всички присъстващи и ще установим какво е направено до..

публикувано на 29.07.24 в 10:50
Протест на медици в Атина.

Лекарски протест в Гърция срещу затваряне на центрове за превенция и работа с психичноболни

Протести на лекарите в Гърция срещу проектозакон за промени в областта на психичното здравеопазване. Има демонстрация пред парламента. Към активни протести преминаха днес лекарите от държавните болници срещу проектозакон, който според..

публикувано на 29.07.24 в 10:41

Безплатно изследване за хепатит в Добрич

От днес до 2 август Регионалната здравна инспекция в Добрич организира безплатно изследване за Хепатит В и С. Профилактиката на заболяването е във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който тази година се провежда под надслова „Време е за..

публикувано на 29.07.24 в 10:35
Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.

Две жертви на атака с дрон в Южен Ливан

Двама души, сред които и дете, са загинали при израелска атака с дрон в Южен Ливан. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Гражданската защита на Ливан. По-рано Израел заплаши с отговор на ракетното нападение в окупираните Голански възвишения,..

публикувано на 29.07.24 в 10:21
Людмила Петкова, министър на финансите

МФ: Твърденията на Джевдет Чакъров за "задкулисни политически договорки" са манипулативни

Към момента при министъра на финансите не е постъпило писмо от народни представители от ДПС с въпрос дали е имало организирана среща с НАП и анторупционната камисия. Това се казва в позиция на служебния вицепремиер и финансов министър Людмила..

публикувано на 29.07.24 в 10:21