Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"България забъркана в скандал със "Северен поток 2", съобщава "Дума" на първа страница. Агенция Ройтерс информира вчера, че десет източноевропейски държави, сред които България, са изпратили писмо до Европейската комисия, в което настояват за дебати за проекта "Северен поток"2 и за строга регулаторна провека. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрича да е подписвано такова писмо срещу проекта.
   "Труд" информира от първа страница "Горивата няма да поскъпват". Вестникът цитира председателя на Петролната и газова асоциация Андрей Делчев. Условието е обаче цените на петрола да останат стабилни.
   Повечето излизащи днес вестници отделят място за коментарите на премиера Бойко Борисов по поредния скандал у нас - "Яневагейт. "Сега" коментира със заглавие "Скандалът "Янева" отчая Борисов от съдебната система. "Телеграф" цитира, на първа страница, премиера "И "Добър ден" не искам да чувам от тях". Цитиран е и лидера на ДПС Лютви Местан "Целта на сценария е премиерът". "Монитор" също цитира Борисов "Отказвам да участвам в тази схема." Още един цитат, в "Стандарт", "След като Ченалова и Янева не са "гнили ябълки", да ги издигнат в Еропа", казва премиерът. "24 часа" избира друг цитат за първата си страница "Не искам да "опрасквам" Янева и Ченалова, а да ги издигам.".
   МВР планира централизирано издаване на новите документи за самоличност с мотив да се противодейства на фалшификации, пише "Сега". Предвижда се в личната карта да има вграден чип с личните ни данни. Вчера правителството реши да се изгради Централизирана система за персонализиране на българските документи за самоличност, добавя изданието.
   Друга обща тема на днешните вестници е обявеното у нас, по примера на американците, мащабно намаление на цените по магазините, започнало от вчера. Според "Стандарт", така нареченият "черен петък" е глътнал 15 милиона лева. "24 часа" информира, че София е била блокирана вчера следобед и във вечерните часова заради намаленията на цените до 70 на сто и желаещите да се възпозват от тях.
   "Телеграф" предупреждава, преди празниците, че са се появили самозвани астролози, които обещават, като подарък, изготвяне на хороскопи, които се оказват менте. Хората вярват на офертите им в интернет, цените са от 150 до 1 500 лева, а селд това се оплакват в медиите.
   "Няма да се кандидатирам за президент" декларира, в интервю за "Труд", Симеон Сакскобургготски. "Гледам се редовно в огледалото и съм наясно с това, което мога. ", добавя той. Бившият премиер подсказва какво да направят хората, от които зависи, за да е успешна кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. "...една дума тук, един пример там, да се подсетят едни хора - така става."
   По повод предстоящата официална премиера на книгата й "Печатарят", писателката Силвия Томова казва в интервю за "Новинар" "Авторите и книгите, въздигнати, казано в кавички, до продукт, не ме вълнуват." Творбата на Силвия Томова е за първия български печатар Явок Крайков, издал, през шестнайсти век, четири книги. Догодина се навършват 450 години от излизането на първата му книга "Часословец".
   От "24 часа" можем да научим подробности за осемте българи, влезли в класацията на Нова Европа за стоте иноватори. Сред тях са евродепутатката Ева Паунова и Саша Безуханова, основател на движението MoveBG.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улиците са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа,..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31

Румен Радев ще връчи голямата награда "Банка на годината на България"

Тази вечер президентът Румен Радев ще отправи приветствие и ще връчи голямата награда "Банка на годината на България". В рамките на церемонията ще бъдат отличени български кредитни институции в 8 категории.  Методиката за оценяване, разработена от Асоциацията "Банка на годината", се базира на годишните резултати на банките, публикувани от БНБ.

публикувано на 04.07.24 в 19:11