Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: България получи подкрепата на всичките 8 европейски премиери от ЕНП за Шенген

Борисов-Меркел
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е получил подкрепата на всички 8 правителствени лидери от дясното политическо семейство на Европейската народна партия за приемането на България в Шенген. Това е станало на редовната среща на премиерите от Европейската народна партия преди официалното заседание на Европейския съвет в Брюксел. 

Всички премиери от ЕНП са се съгласили България да бъде допусната в Шенгенската зона без вътрешни граници на Съюза, стана ясно от думите на Бойко Борисов пред българските журналисти:

Специално искам да благодаря на Жан-Клод Юнкер, на Виктор Орбан, на всички колеги - премиери от Европейската народна партия и дадоха България за пример, и настояха да бъде извадено предложението за България като награда да бъде приета в Шенген, заради начина, по който охранява своята граница.

Заедно с Борисов ЕНП има общо 9 правителствени лидери в Еврейския съвет, където с консенсус се вземат най-важните политически решения. Досега германският канцлер Ангела Меркел изразяваше резерви към българското членство и още не е потвърдила думите на Борисов, който съобщи, че е провел двустранен разговор с нея по въпроса.

Докато говореше Борисов, към него се доближи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заяви пред микрофоните:

Комисията е много мъдра институция – не заради мен, даже тя все по-малко помъдрява откакто съм там. Но що се отнася до членството на България в Шенген, аз силно, силно, силно го подкрепям.

Юнкер обаче няма думата по въпроса. Шенгенското членство трябва да се гласува с пълно единодушие от правителствата, а досега освен Германия, Холандия налагаше вето заради докладите на Еврокомисията относно корупцията и престъпността у нас. Холандският премиер Марк Рюте поема ротационното председателство другия месец, но не от семейството на ЕНП, а от политическата група на либералите в Европа. Следователно освен 8-те гласа на десницата, България ще се нуждае и от подкрепата на останалите лидери на Шенгенските държави.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борисов-Меркел

Среща Борисов-Меркел в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов проведе работна среща с канцлера на Германия Ангела Меркел в Брюксел. Разговорът се състоя преди заседанието на Европейския съвет, посветено на изпълнението на мерките, свързани с бежанската и миграционната криза. Премиерът..

публикувано на 17.12.15 в 19:39

Лидерите от ЕС обсъждат граничния контрол и миграцията

Държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз започнаха да обсъждат в Брюксел проблемите с граничния контрол и миграцията. Очаква се по време на официалната вечеря да се преговаря по исканията на Великобритания за изключения от правилата на..

публикувано на 17.12.15 в 17:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11
Снимката е илюстративна

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница

Разраства се пожарът край граничното кюстендилско село Преколница, казаха от Югозападното държавно предприятие.  Около 400 са вече опожарените декари  - 150 частна гора, както и голи площи и ниски борчета.  Огънят е в изключително труднодостъпен терен,..

публикувано на 13.07.24 в 20:05
Пожар. Снимката е илюстративна.

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско

Горски пожар пламна в местността Момини гърди до град Баня, Карловско, съобщиха от пресцентъра на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив. Междувременно от Областната дирекция на МВР в Пловдив съобщиха, че пътят от..

публикувано на 13.07.24 в 19:54

Удължиха с месец срока за подаване на предложения за концесия на минералните бани в Шипково

Община Троян у дължи с един месец срока за подаване на предложения за концесия на Шипковските минерални бани заради липсата на кандидат инвеститори. Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е имало кандидат инвеститор за минералните бани в..

публикувано на 13.07.24 в 19:42