Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Денков потвърди, че парите за университетите няма да се намаляват

Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за висшето образование предвиждат, на първо място, по-голямо финансиране за по-високо качество, каза заместник-министърът на образованието Николай Денков. Той потвърди, че парите за университетите няма да се намаляват.

Въвеждат се приоритетни направления, които ще се финансират допълнително, предвидени са целеви стипендии и намаляване на таксите. Заместник-министър Денков ги изброи: 

Теория и управление на образованието, Педагогика и Педагогика на обучението. В тях в момента се обучават около 7,8 процента от студентите в страната. Природни науки, Математика, Информатика и компютърни науки, там в момента общо се обучават около 5,7 процента от всички студенти в страната, което е притеснително. Всички технически и инженерни - Архитектура, строителство и геодезия, Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, Металургия, Химични технологии, Биотехнологии, Хранителна технология, Общо инженерство, това са 20 процента приблизително от обучаваните студенти в страната, и аграрните, в които в момента се обучават 3,1%. 

Въвеждат се и защитени специалности. От тях обществото има нужда, но се обучават малко студенти и излизат скъпо на висшите училища, това са например Японска или Арабска филология. Те също ще получат целево финансиране.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да участват в гасенето на пожара в планината Славянка край село Голешово.

Опасността от пожари се увеличава през следващите два дни в много области на страната

Опасността от големи и трудни за гасене пожари се очаква да се увеличи през следващите два дни в много области на страната. Подробности - в обобщението на редактора Таня Иванова:  Жълт код за жеги в цялата страна, температури до 39° От Националния институт по метеорология и хидрология обявяват червен индекс за пожароопасност в Северна България -..

публикувано на 11.08.24 в 15:31

Пожарът край Бобов дол е напълно овладян

Пожарът, който възникна вчера след обяд при недействащата азотна станция край Бобов дол, е овладян напълно, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Наблюдават се няколкото огнища, които тлеят в смесената гора наблизо в посока с. Жедна и Радомир - там екипите продължават да доугасяват.  Доугасяват пожара край Бобов дол Пожарът..

публикувано на 11.08.24 в 15:22
Демонстранти спират движението по магистрала E-75 като част от протеста срещу плановете за добив на литий в Сърбия, Белград, 10 август 2024 г

Полицията е разпръснала протестиращите, блокирали 2 гари в Белград

Сръбската полиция разпръсна протестиращи, които окупираха снощи две жп гари в Белград след многохилядната демонстрация срещу проект за добив на литий в Западна Сърбия, съобщава БТА. Пореден протест срещу добива на литий в Сърбия На гара "Прокоп" няма вече протестиращи.  На гара "Нови Београд" сутринта е имало около 50 протестиращи на жп линия с..

публикувано на 11.08.24 в 14:35

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил. По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски служители. Извършват се процесуално-следствени действия.

публикувано на 11.08.24 в 13:52

Хиляди украински бойци участват в офанзивата на руска територия

Хиляди украински войници участват в офанзивата на руска територия, заяви пред АФП висш украински представител, чието име не се посочва. "Ние атакуваме. Целта е да бъдат разтеглени позициите на врага, да бъдат нанесени максимални загуби и да бъде дестабилизирана обстановката в Русия", заяви източникът. Зеленски потвърди за..

публикувано на 11.08.24 в 13:40
Серхий Марченко

Киев вини САЩ за увеличаването на бюджетния си дефицит

Министърът на финансите на Украйна призова в интервю за „Файненшъл таймс“ своите западни съюзници да ускорят изплащането на заем от 50 милиарда долара, твърдейки, че закъсненията в доставките на оръжия са допринесли за огромния бюджетен дефицит, който е принудил Киев спешно да осигури пари, за да плати на армията си. Серхий Марченко заяви..

публикувано на 11.08.24 в 12:55
Тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск 2024” „Цар Симеон Велики“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”.

Министърът на отбраната все още не е разговарял с номинираната за премиер Горица Грънчарова

Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов все още не е разговарял с посочената за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева, но среща с нея предстои. Министърът каза това във Варна, където участва в честването на 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. Атанас Запрянов коментира, че новият премиер сама ще..

публикувано на 11.08.24 в 12:07