Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Пари няма, но кабинетът одобри военни поръчки за два милиарда и половина лева", е водещото заглавие на вестник "Сега". До 2020 година армията ни трябва да има нови изтребители, кораби и двигатели за МиГ-29. Според вестника включването на проекта за двигателите в решението на кабинета е изненада, тъй като се очакваше да бъде одобрена покупката на бронирани машини за пехотата.

"Капитал дейли" изчислява, че гласуваното от министрите решение струва по-малко - 2 милиарда и 200 милиона лева. Изданието цитира военния министър, който е пояснил, че проектът за купуване на техника за пехотата трябва да бъде преработен.

Повечето вестници днес избират за тема на първа страница ареста на директора на "Автомобилна администрация" - Цветелин Цветанов. "Втори шеф гърми за фалшиви книжки", е интерпретацията на "Стандарт". Вестникът припомня, че предишният ръководител на бившата ДАИ - Валентин Божков, беше арестуван преди три години.

"24 часа" допълва, че арестът е станал при акция на специализираното звено за борба с корупцията, заедно с Цветелин Цветанов са задържани 14 служители.

"Труд" пише, че акцията се е провела в пет града, корумпираните чиновници издавали, срещу рушвети, лицензи на превозвачи и шофьорски книжки.

На друга актуална тема е посветено водещото заглавие на "Дума" - "Софийските лекари против Москов", общопрактикуващите и министърът на се разбраха, протестът продължава. "Дори провалът на министър Москов потъна в хаоса на здравеопазването" е заглавието на коментар на вестник "Сега" по повод недоволството на джипита и болници.

В коментар в "24 часа" се казва: "Личните лекари и държавата трябва да си говорят. Само така всички ще спрем да плащаме чужди сметки".

"Монитор" припомня, че с промяна на наредба на МВР от утре, 1 април, 19 хиляди леки коли няма да могат да се движат заради неплатена застраховка "Гражданска отговорност". Ако се плати 250 лева глоба и пълният размер на застраховката, колата може отново да се движи, гласи разпоредбата.

Вестник "Земя" пише: "Улица на името на Сергей Антонов предложи адвокат Консоло". Изданието цитира италианския професор по право Джузепе Консоло, който е гост на страната ни и който защитаваше Сергей Антонов преди 30 години в процеса за атентата срещу папа Йоан Павел Втори.

"Двама на ден избират смъртта, водещ мотив за самоубийство е конфликт в семейството." Това пише на първа страница на "Телеграф". Данните са от изследване на двама лекари-психиатри. По-често решават да приключат с живота си жителите на малките селища, мъжете са по-успешни самоубийци от жените, констатират специалистите.

Националният консултант по психиатрия - професор Вихра Миланова, казва в интервю за "Монитор", че дневни центрове биха могли да помогнат на пациенти с психически разстройства да се включат в живота на обществото.

"Вече никой не може да ви спре да смените доставчика на ток", напомня в интервю за "Труд" председателят на държавния енергиен регулатор Иван Иванов. Той пояснява, че процедурата е улеснена, тя влиза в сила от утре - 1 април, промяната ще става чрез ЕРП-тата. КЕВР е издала повече от сто лиценза, но колко от тях са реални търговци на ток, предстои да видим, казва Иванов.

"Зад протестите на таксиджиите се крие битката на две лобита", заявява в интервю за "Стандарт" Георги Харизанов, изпълнителен директор на Института за дясна политика.

"ДПС не си търси лидер, а своя Цветан Цветанов", коментира Георги Харизанов, бивш директор на "Напоителни системи" при предишното управление на ГЕРБ.

"Април идва с 30 градуса, по Великден ще се редуват дни със слънце и дни с дъжд", информира "Новинар".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стармър и Макрон обсъдиха рестартирането на отношенията с ЕС

Британският премиер Киър Стармър заяви, че е обсъдил в Париж с френския президент Еманюел Макрон възстановяването на отношенията с ЕС, както и редица други наболели проблеми. Киър Стармър е на обиколка в Европа, целяща да рестартира отношенията с ЕС след Брекзит.  Вчера той посети Германия, където обяви заедно с германския канцлер Олаф Шолц,..

публикувано на 29.08.24 в 19:13
Георги Георгиев

Насилникът на Дебора остава в ареста

Обвиняемият по делото "Дебора" Георги Георгиев остава в ареста, след като Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд, с което мярката за неотклонение "задържане под стража" беше променена в "домашен арест".  Това става след като днес Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд от края на миналия месец, с което..

публикувано на 29.08.24 в 18:58

ДПС на председателя Джевдет Чакъров получи регистрация от ЦИК за частични кметски избори

ДПС получи регистрация от Централната избирателна комисия за участие в изборите на 20 октомври за кмет на кметство Габровница в община Монтана и за кмет на община Омуртаг в Търговищка област. Постъпилото заявление от Движение за права и свободи е подписано от представляващ партията Джевдет Чакъров чрез Джейхан Ибрямов. Към заявлението са приложени..

публикувано на 29.08.24 в 18:53
Павел Дуров

Разследването срещу Павел Дуров продължава

Руският милиардер Павел Дуров, собственик на "Телеграм", е поставен под съдебно наблюдение срещу гаранция от 5 млн. евро от съда в Париж. Той прекара четири денонощия в ареста, след като беше задържан на летище "Бурже" миналата събота. Разследването срещу Павел Дуров продължава. Парижкият съд прекрати близо 90-часовия му арест и го остави под..

публикувано на 29.08.24 в 18:20
Данаил Папазов

Папазов: Доган не е собственик на имотите, в които пребивава и следва веднага да ги напусне

Ахмед Доган не е собственик на дружествата "Хермес Солар“ и "Делта Епсилон“, които притежават недвижими имоти в "Росенец“ или "Бояна“. Това се казва в писмо на Данаил Папазов. Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец" Повод за коментара на Папазов са появилите се в последните дни в медиите спекулации относно..

публикувано на 29.08.24 в 17:56

Инфлацията в Германия се понижава по-бързо от очакваното

Германската инфлация се забавя до най-ниското си ниво от повече от 3 години през август, сочат официални данни, което засилва аргументите за ново понижение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка през следващия месец, предаде АФП. Годишната инфлация в най-голямата европейска..

публикувано на 29.08.24 в 17:18

Владимир Митев: Прибързано е да се мисли, че САЩ имат решение за безвизово пътуване на румънците

На 15 октомври ще бъде официално обявено дали румънците ще пътуват безвизово до САЩ, но очевидно все още няма решение от страна на Американската държава. Това съобщи от Букурещ журналистът Владимир Митев в интервю в предаването "12+4" на БНР. Той призова медиите да следят с критична мисъл, това което идва от Марчел Чолаку, "защото той е..

публикувано на 29.08.24 в 17:08