Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изпълнението на споразумението между ЕС и Анкара

В Турция пристигнаха първите мигранти от Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази сутрин около 9.30 часа българско време на пристанището в турския град Дикили, провинция Измир, акостира първият ферибот-катамаран с около 200 мигранти, които бяха експулсирани от гръцкия остров Лесбос. Така фактически започна изпълнението на споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Анкара. Друг кораб с около 130 мигранти пък пристигна от гръцкия остров Хиос на пристанището Чешме. Корабите се охраняваха от патрули на Фронтекс.

Кордон от полиция с бронирани автомобили, сълзотворен газ и водни струи, линейки и представители на турските власти посрещнаха мигрантите на Дикили и Чешме. На пристанищата са издигнати палатки, където ще се извършва процедурата по регистрацията на мигрантите.  

Процедурата беше спокойна, всичко беше под контрол, заяви говорителката на Фронтекс Ева Монкюр пред репортери на пристанището на Лесбос. Тя добави, че турските власти присъстват през целия процес.

Турските власти обявиха по-рано, че днес ще бъдат приети около 400 мигранти, което ще продължи и през следващите дни. Според процедурата, Анкара ще приеме обратно всички нелегални бежанци, включително сирийските, които са преминали в Гърция преди 20 март т.г. ЕС от своя страна ще приема по един сирийски мигрант всещу всеки приет от Турция.

След регистрацията в Турция мигрантите ще бъдат превозвани с автобуси и охрана в бежанските лагери в Килис и Газиантеп. Онези от бежанците, които не са били регистрирани досега и не искат да остават в лагерите, ще бъдат настанявани в една от 62-те провинции на подчинение на Генералната дирекция по миграция.

Турските власти съобщиха, че повечето от пристигналите днес бежанци са от Пакистан и Бангладеш. Предвижда се Турция да приеме около 6 хиляди бежанци от Гърция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

От островите Лесбос и Хиос започна операцията по връщане в Турция на незаконните мигранти

От островите Лесбос и Хиос започна операцията по връщане в Турция на незаконните мигранти. Гръцката морска охрана е подсилена със специализирани полицаи от други европейски страни. Властите увеличиха охраната в бежанските лагери, за да не се стигне до..

публикувано на 04.04.16 в 11:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от..

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна..

публикувано на 14.07.24 в 12:16

Трима задържани с наркотици в Свети Влас

Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 12 юли. В хода на действията под наблюдението на Окръжна прокуратура - Бургас са задържани трима души, организирани в..

публикувано на 14.07.24 в 12:14
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни..

публикувано на 14.07.24 в 11:46

Тежка техника гаси пожара край граничното с. Преколница

Тежка техника качват днес при пожара край граничното кюстендилско село Преколница, където три екипа на пожарната и над 10 горски работници продължават гасенето четвърти ден, каза за БНР тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна..

публикувано на 14.07.24 в 11:31

Джейхан Ибрямов: Очаквам групата на Пеевски да намалява още

Очаквам групата на Пеевски да намалява още. Това ще бъде личен, морален акт на моите колеги от ДПС. Това заяви пред БНР Джейхан Ибрямов – доскорошен депутат от ДПС, понастоящем нечленуващ в парламентарна група.   " Процесите в ДПС са..

публикувано на 14.07.24 в 11:15
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е..

публикувано на 14.07.24 в 10:14