Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз изисква София да има собствена политика, а не само да следва Берлин, коментира на страниците си вестник Капитал. "София може да играе активна роля в новото раздаване на картите в съюза. (...) Поне формално на България може да се наложи да води преговорите през 2018 година за излизането на Великобритания от Евросъюза по време на своето председателство на 27-те. Така че София, иска или не, ще трябва да играе в голямата игра, коментира още Капитал.

"Половин Европа е закриляла организатора на атентатите в Истанбул, съобщава вестник Сега. Изданието допълва, че, "въпреки солидните доказателства за терористична дейност, няколко европейски държави години наред са спасявали от екстрадиция и затвор в Русия Ахмед Чатаев, заподозрян от турските власти като организатор на атентата на летище "Ататюрк". "След като стана ясно, че той е бил освободен преди 5 години от съд в България, вчера се оказа, че подобни дела в Швеция, Украйна и Грузия също са завършили с отказ от екстрадицията му, въпреки че Москва го е обвинявала в тероризъм.  Случаят е показателен с това как се подценява опасността дори при сериозни доказателства за терористична дейност", коментира Сега.

"Няма клинични пътеки по психиатрия. Държавата отписва психично болните", пише на първа страница вестник Труд. "У нас психотерапията изобщо не се заплаща от Здравната каса, тъй като при разпределението на средства в здравеопазването ни се отчита липсата на доказателства, че инвестициите в този вид терапия имат възвръщаемост в средносрочен план. Тоест, че болният бързо ще се възстанови и ще се върне към функциите си на данъкоплатец". Това е станало ясно по време на пресконференция, в която централна тема са били психическите разстройства, уточнява  Труд.

"Няма кадри за 170 професии, съобщава вестник Дума и допълва позицията на БСП, която твърди, че "Законът за професионалното образование е сбор от празни текстове и създава хаос. С около 30 процента са намалели учениците, които постъпват в професионалните гимназии през последните години", отбелязва още Дума.

"Жътвата в Южна България приключи. Много жито, ниски цени, скъп хляб", пише 24 часа. "Над 5 милиона тона ще бъде реколтата на пшеница - с 12 процента повече от миналата година. Много жито се изкупува на рекордно ниски цени. Спадът в цената за година е с 11-12 процента. Жънем със сълзи на очи. Някои ще фалират, защото, ако плащат високи цени и аренди, може да са на загуба и при добиви от 700 килограма на декар". Това казват от Националната асоциация на зърнопроизводителите, цитирани от 24 часа.

"Избират концесионера на плажа по цената на чадъра", отбелязва вестник Монитор и пояснява, че цената на шезлонга и чадъра ще има най-малко 40 процента тежест в комплексната оценка. Целта на допълнителния критерий - таксите, които концесионерите ще събират от туристите, е да се намалят значително цените.

Вестник "Стандарт" пише на първа страница:  "Пирамида в Дупница. Популярна каса давала по-големи лихви от КТБ". "Пирамида в града на братя Галеви гръмна и ужили стотици хора. Даваха по 14 процента (лихва-бел.ред.), повече дори от фалиралата КТБ", разказаха потърпевши, цитирани от всекидневника. Изданието пояснява, че фалшивата банка фалирала, собственикът ѝ е неоткриваем, а най-големите суми, които хора са изгубили, са около 200 хиляди. Сред вложителите можело да се видят бивши полицаи, гастарбайтери и по-заможни дупничани, уточнява още "Стандарт".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия дом. Съливан е заявил пред израелците, че възобновяването на преговорите между Тел Авив и Кайро..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер, съобщава Ройтерс. "Решихме да обявим ден на национален траур в нашата страна, за да споделим..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени американската позиция по отношение на Техеран. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май компанията отчете, че през 2023 г. е излязла на първата си годишна загуба от 1999 г. насам...

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър (Green Agenda Cyprus Summit). Най-големите капиталови..

публикувано на 20.05.24 в 21:51
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" "Отхвърлям с..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00