Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Преглед на печата

Водеща тема за повечето столични печатни издания е опитът за преврат в Турция:

Капитал дейли пише:"Ердоган печели, страната губи от неуспешния преврат".

Дума отбелява: "6 000 арестувани след проваления пуч". Сега:- "Турция почна невиждана чистка сред военни и магистрати". Труддопълва "Ердоган се закани да прочисти "вируса" на метежа".24 часа пита на страниците си: "Къде е посланик Нейнски?" На въпрос на всекидневника защо българския посланик в Турция не е давала изявления след случилото се тя отговорила:  "Ръководя и координирам извеждането на българите попаднали по време на преврата в Турция и спазвам указанията на Министерството на външните работи".

"БСП отлага вота на недоверие за сигурността", пише вестник Дума и допълва, че лидерът на социалистите Корнелия Нинова е обявила за адекватна реакцията на властта" след ситуацията в южната ни съседка.

"НОИ пак отчете рекордни разходи за болнични. Само за първите 3 месеца са платени над 112 милиона лева за обезщетения за общо заболяване", посочва Сега. Според справка на НАП, цитирана в публикацията, това е с 15,5 милиона повече спрямо март 2015 година. Причината са по-високото обезщетение и повечето хора, ползвали болнични, уточнява Сега.

"1 000 души годишно стават жертва на лекарска грешка, пише вестник Монитор.

От Асоциацията за закрила на пациентите заявяват, че повечето от пострадалите са хора със скромни възможности, които нямат средства, за да си наемат адвокат. "Затова е редно да се създаде специален фонд за обезщетение, който да заплаща щетите на такива хора", пише изданието.

"Проверяват полицаи, покровителствали трафик на мигранти, съобщава от първата си страница Труд. Изданието допълва, че "корупционен скандал тресе "Гранична полиция", а от МВР отказват коментар. По сигнал, че гранични полицаи покровителстват канали за трафик на мигранти е започнало претърсване на жилищата на заподозрените. Открити големи суми пари, пояснява още Труд.

Телеграф съобщава, че между 4 000 и

9 000 долара струва купуването на фалшива диплома за висше образование. ВУЗ-ове се представят за "чуждестранни университети, които уж предлагат дистанционно обучение онлайн, но в действителност просто издават тапии срещу заплащане, които са напълно нелегални.

"Атракциони в Слънчев бряг не дават касови бележки". Това са установили данъчните по метода на тайния клиент, отбелязва вестник Стандарт и допълва, че на нарушителите ще бъдат съставени актове. При проверките в нощните заведения обаче не са отчетени нарушения.

Земя пише на първа страница, че "Има шанс за АЕЦ "Белене" и допълва, че БСП внася законопроект, който да даде възможност за рестарт на проекта. Изданието акцентира и това, че има и сигнали за инвеститорски интерес към проекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16