Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и оглавяваната от САЩ международна коалиция започнаха операция в Северна Сирия

| обновено на 24.08.16 в 18:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция започна днес сутринта военна операция на територията на Северна Сирия. Операцията е насочена както срещу "Ислямска държава", така и срещу кюрдските бойци в пограничния район, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Офанзивата е с танкове и артилерия и е съпровождана по въздуха с удари на международната коалиция за борба срещу "Ислямска държава".

Атаките от Сирия срещу страната ни - в Газиентеп, Килис - доведоха нещата дотам, че да кажем: Аман! Трябва да сложим край на всичко това! Така че в 4,00 ч тази сутрин този процес започна.

По думите на Ердоган, целта на операцията е да сложи край на атаките по турската граница и да освободи граничните райони от терористи. Тя също така трябва да укрепи сигурността на границата и има принос в обезпечаването на териториалната цялост на Сирия. Цели на операцията са също така предотвратяването на нов поток от мигранти, обезпечаването на доставките на хуманитарна помощ за хората от региона и прочистването му от терористични елементи, посочи още Ердоган.

Представител на местните сирийски власти съобщи, че танкове и формирования на турски командоси са навлязли в пограничния сирийски град Джараблус от север и запад и установяват контрол над него. В същото време сирийските бунтовници са поели контрола над едно село близо до границата с Турция.

От изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу стана ясно, че военното нахлуване по суша и въздух в Сирия преследва и друга стратегическа цел - да не допусне местните кюрди, които смята за съюзници на терористичната Кюрдска работническа партия, да вземат контрола на териториите почти по цялото продължение на турско-сирийската граница:
Тайните планове на партията Демократичен съюз на сирийските кюрди са разкрити. Кюрдските Отряди за народна самоотбрана в състава на опозиционните демократични сили трябва да се върнат от източната страна на Ефрат. Америка ни го обеща. За това се договорихме. Ще направим каквото е необходимо за Турция.

Американски военни инструктори и безпилотни летателни апарати от базата Инджирлик оказват подкрепа на Турция при извършването на военната операция в северния сирийски град Джараблус, съобщава вестник "Уолстрийт джърнъл". 
Изданието се позовава на официални представители на Турция и САЩ. Дронове на САЩ, разположени във военната база Инджирлик, извършват разузнавателни полети над Джараблус. Американски специални части, намиращи се в Турция, сътрудничат с турското военно командване при планирането на настъплението, уточнява "Уолстрийт джърнъл". 
Изданието, което се позовава на източник от администрацията на САЩ, съобщава, че САЩ са обяснили ясно на кюрдските формирования, влизащи в състава на сирийските демократични сили, че  няма да получават повече военна помощ от Вашингтон, ако опитат първи да освободят Джараблус от "Ислямска държава". 
Режимът в Дамаск осъди остро турската военна операция и я нарече "грубо нарушение" на суверенитета на Сирия. "Прогонването на "Ислямска държава" и заместването й с други - подкрепяни от Турция терористи, не е борба с тероризма", заяви сирийското външно министерство.

Предприетите действия идват дни след като атентатор-самоубиец отне живота на 54 души в град Газиантеп и след заявеното от Турция намерение да прочисти напълно граничните си райони от бойци на "Ислямска държава".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джо Байдън на посещение в Турция в знак на подкрепа за правителството в борбата срещу ИД

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристига днес на еднодневно посещение в Турция за разговори с турските лидери. Американският гост ще разговаря с президента  Реджеп Тайип Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм . Говорителят на Белия дом Джош..

публикувано на 24.08.16 в 07:57
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Три къщи горят в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18