Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шулц: ЕС да се вслуша повече в източноевропейските си членки за решаване на бежанската криза

Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският съюз трябва да се вслуша повече в източноевропейските си членки за решаване на бежанската криза. Вишеградската четворка направи предложения на срещата на върха в Братислава, които трябва поне да бъдат обсъдени. Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в Берлин.

Според Шулц Словакия и Чехия са се опитали да намерят компромиси, които да потушат спора на страните от Вишеградската четворка с останалите европейски членки в решаването на бежанския проблем в Европа. Полша, Унгария, Чехия и Словакия категорично отказаха да се съобразят с решенията, взети в Европейския съвет миналата година, според които бежанците от страни като Гърция и Италия трябва да се разпределят на квотен принцип в страните членки.

Чехия и Словакия са предложили на срещата в Братислава да поемат избрани от тях бежанци, а за оставащите в бежанските лагери в Гърция и Италия да пратят персонал и пари. За мен е разумно, когато има предложения, те да бъдат обсъждани. Важно е да имаме диалог, не можем да продължаваме както досега само с конфронтации, заяви Шулц.

Словакия и Чехия са нарекли предложението си "гъвкава солидарност“. Разпределянето на бежанци в ЕС се бави не само заради опозицията на Източна Европа, а и заради липсата на готовност за това от страна на много западни членки, както и бавните процедури. Досега са разпределени само 5000 бежанци и ако този процес продължи със същото темпо, за довършването му ще са нужни 30 години. Шулц заяви, че с Египет трябва да се сключи същото споразумение, каквото беше сключено и с Турция. Египетските власти трябва да пресекат трафика на хора и да приемат обратно бежанци. В замяна страната би могла да получи кредити от МВФ, от които се нуждае спешно.

Шулц говори и за преговорите за излизане на Великобритания от общността. Те трябва да приключат до 2019 година, заяви още той. През 2019 година ще се проведат избори за европейски парламент и ако Великобритания още не е напуснала общността, ще трябва да участва в тях. Това не може да бъде обяснено нито на европейските, нито на британските избиратели, обясни Шулц.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди подновяване на процедурата за избор на главен прокурор

Прокурорската колегия ще обсъди идния понеделник дали да предложи на Висшия съдебен съвет подновяване на процедурата за избор на главен прокурор. Процедурата бе спряна заради промените в Конституцията и след като бившият главен прокурор Иван Гешев оспори пред Конституционния съд промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс...

публикувано на 04.09.24 в 21:04

Пореден протест в Кочериново, въпреки че проблемът с водата се решава

Десетки от Кочериново и близките села излязоха на пореден протест тази вечер, въпреки подборената ситуация и проблемът с водата е на път да се реши, казаха за БНР от местната управа.  Протестът продължи два часа с блокада на подходи и пътища на три места - в центъра на града, на пешеходната пътека, при моста за кв. "Бараково" и на главен..

публикувано на 04.09.24 в 20:40
Ст. комисар Емил Павлов

Емил Павлов е освободен от длъжността директор на ОД на МВР-Бургас

Директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов е освободен от длъжност.  Решението е съобщено в полицията в следобедните часове.  На този етап не е ясно кой ще поеме управлението на една от най-натоварените дирекции в страната два месеца преди изборите. Емил Павлов беше назначен през август 2023 година.  Той напуска поста по-малко от..

публикувано на 04.09.24 в 20:16

ЦИК: "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" да предоставят до 7 септември документи, че ДПС не е част от състава им

Коалициите "Движение за права и свободи - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" трябва да предоставят до 17 ч. часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.  Това се казва в указанията, приети тази вечер от Централната избирателна комисия.  Заседанието на ЦИК започна малко преди 18 ч. - с близо 7..

публикувано на 04.09.24 в 19:52
Ивайло Мирчев

"Да, България" призовава Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера Цветан Василев, постъпило в централата ѝ.  По думите на Ивайло Мирчев, цитирани от пресцентъра, в..

публикувано на 04.09.24 в 19:41
Лили Илиева

Няма да удължават мярката за задържане на бащата, разследван за смъртта на 17-годишния си син в Замфирово

Няма да бъде удължавана мярката за задържане на бащата, който се разследва за смъртта на 17-годишния си син, от берковското село Замфирово. От прокуратурата в Монтана дадоха подробности по случая. Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово.  Според..

публикувано на 04.09.24 в 19:23

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да започне. 75-годишнина от създаването си ще отбележи екипът на Държавна опера-Русе, а всички..

публикувано на 04.09.24 в 19:05