Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Дупнишката популярна каса и съпругата му остават в ареста

| обновено на 13.10.16 в 16:05
Снимка: БГНЕС

Председателят на Дупнишката популярна каса Георги Близнаков и съпругата му Ивона, която е била касиер на кооперацията, остават в ареста, реши Пловдивският апелативен съд. Двамата  бяха задържани в началото на октомври с обвинението, че са развивали  незаконна лихварска дейност.  Липсващите в Дупнишката каса средства се изчисляват на близо 4,5 милиона лева. Срещу Близнаков е повдигнато и обвинение за данъчно  престъпление. 

Според магистратите събраните до момента доказатества са достатъчни, за да се предположи, че Близнакови са извършили престъпленията, в които са обвинени. Отчита се и силният обществен отзвук по казуса "Дупнишка популярна каса", както и множеството пострадали хора с влогове в кооперацията.  Мярката  „задържане под стража“ се налага също, защото е възможно съпрузите да се укрият. 

По настояване на обвиняемите, които изтъкнаха аргумента, че изнасяната в медиите информация е недостоверна, съдът не допусна журналистите в съдебната зала. Извън нея прокурор Светлозар Лазаров подчерта, че кредитори на дружеството са 229 души, на 79 от които засега сумите не са възстановени.  

Разследването е в начален етап,  допълни  Лазаров.  Миналата седмица от окръжната прокуратура съобщиха, че тепърва предстои проверка на фирмите, свързани с Близнакови. Иначе по сметките на кооперацията няма пари, издирват се и основните докуметни на касата, защото при обиските такива не са открити.  Определението на апелативния съд  е окончателно и не подллежи на обжалване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Игор Липсиц: Русия поема по пътя на СССР

Милитаризацията на икономиката в Русия създава значителна социална прослойка от поддръжници на "вечната" война. Така президентът Путин печели подкрепа за т.нар. специална военна операция, но страната тръгва по опасния път, довел до краха на СССР. Правителствените рокади, огласени по-рано този месец, и най-изненадващата от тях - тази в..

публикувано на 25.05.24 в 10:11

Емил Кастехелми: Руснаците ще засилят офанзивата през лятото

В резултат на боевете от началото на годината днес украинската армия е поставена в уязвимо положение едновременно на няколко участъка от 1000-километровия фронт, който от 10 май се разпростря и в североизточната Харковска област. Край Харков руснаците са на броени километри от значим оперативен успех, който би създал заплахата от нова масова..

публикувано на 25.05.24 в 09:55

Юрий Андрухович: На Запада ще се наложи да се включи пряко в Украйна

Унищожава ли войната демокрацията или е последното средство за запазването ѝ? Върху този въпрос разсъждава популярният украински писател Юрий Андрухович в интервю за БНР. В предаването "Събота 150" Андрухович говори и за най-новия си роман - "Радио нощ", в който се разказва историята на музикант от една източноевропейска страна...

публикувано на 25.05.24 в 09:26

"Стандарт енд пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна. Агенцията отбелязва, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на..

публикувано на 25.05.24 в 09:20

Следващата седмица подписват Колективния трудов договор в НКЖИ

През следващата седмица се очаква да бъде подписан Колективният трудов договор между Национална компания "Железопътна инфраструктура" и синдикатите. Част от мерките в него включват по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. След напрежение между синдикатите и ръководството на компанията, чиято оставка профсъюзите поискаха, е проведена..

публикувано на 25.05.24 в 09:09

В Монтана организират състезание по спортен риболов за деца

В Монтана организират състезание по спортен риболов за деца. Турнирът ще се проведе днес на езерото в парк "Монтанензиум". Над 40 деца от област Монтана са се записали да участват в състезанието по спортен риболов на плувка.  Те са разпределени в две възрастови групи 6 до 10 и от 11 до 14 години. След изтегляне на жребий стартът ще бъде даден в..

публикувано на 25.05.24 в 08:30
Възпоменателен митинг в памет на Георги Бенковски в местността „Костина“ на с. Рибарица.

Край Тетевен отбелязват 148 години от гибелта на Георги Бенковски

В местността "Костина",  край тетевенското село Рибарица, с възпоменателен митинг, ще бъде отбелязана паметта на Георги Бенковски и на загиналите по време на Априлското въстание. Поводът е 148-годишнината от гибелта на революционера. Възпоменателният митинг пред паметника на Георги Бенковски ще започне в 11.00 ч. Участие в него ще вземат..

публикувано на 25.05.24 в 08:29