Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на кметовете настояват селата с поне 100 жители да избират пряко своя кмет

Снимка: БГНЕС

Да бъде върнато правото на селищата с поне 100 жители да избират свой кмет, поиска Сдружението на кметовете и кметските наместници във великотърновска област. Искането беше поставено пред депутатите от района.

Сдружението настоява за законови промени, които да позволят на жителите на повече от 1 100 села в страната отново да избират пряко своят кмет. Председателят на сдружението Христо Христов заяви:

Ние искаме да бъде върнат старият статут за избор на кмет на населено място. Прагът, който въведоха от 350 жители по постоянен адрес, да се върне на старото ниво - 100 жители по постоянен адрес. Това, което се случи, увеличаването на този праг, смятаме че е едно посегателство върху демокрацията и децентрализацията, първо, и второ - това е противоречие с член 2 от Конституцията най-вече, защото 300 хиляди български граждани, живеещи в населените места, след тази промяна нямат право да си избират кмет.

Той обясни по-конкретно какво трябва да се промени:

Изборният кодекс в допълнителни разпоредби, в частта му, касаеща член 16, точка 1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България.

37 са селата във Великотърновска област с под 350 жители, които сега нямат право да избират кметовете си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки се сбогуват с Кирил Маричков

Десетки почитатели на роклегендата Кирил Маричков се събират пред столичния храм "Света София", където е поклонението. Големият музикант почина в петък вечерта след падане от сцената преди концерт във врачанското село Селановци. Сред събралите се да го изпратят бяха актьорът Христо Мутафчиев и музикантът Данчо Караджов. Ученици от Ловеч пяха..

публикувано на 15.10.24 в 14:37
Цветослава Георгиева представя концепцията си пред СЕМ - 15 октомври 2024 г.

Цветослава Георгиева: Предлагам въвеждането на ресори на отделните членове на УС на БНР

Българското национално радио има истинското предизвикателство да задържи и умножи своята аудитория, съобразявайки се с конкуренцията от страна на  нови медии в лицето на стрийминг платформите, социалните мрежи. На това ще заложи Цветослава Георгиева, ако бъде избрана за генерален директор на БНР. В СЕМ започват изслушванията на кандидатите за..

публикувано на 15.10.24 в 14:26

Ученици от Ловеч пяха "Клетва" в памет на Кирил Маричков

Учениците от ловешката езикова гимназия излязоха на двора в голямото междучасие и изпяха песента "Клетва" в памет на Кирил Маричков. Именно за тази гимназия Владо Даверов прави филма „Вчера“, а голяма част от героите са прототипи на тогавашните учители и ученици. За ловешката езикова гимназия песента на "Щурците" се е превърнала в химн...

публикувано на 15.10.24 в 14:15
Еди Рама и Оливер Вархеи

Вархеи: РСМ и Албания никога не са били правно обвързани по пътя си към членство в ЕС

Северна Македония и Албания никога не са били правно обвързани по пътя си към членството в ЕС, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи след края на междуправителствената конференция Албания - ЕС, която се проведе в Люксембург и положи началото на преговорите по същество. Същевременно албанският премиер Еди Рама изрази съчувствие към..

публикувано на 15.10.24 в 14:11

Димитрина Проданова: Сегашното поколение деца имат огромен ресурс за справяне

Сегашните деца имат огромен ресурс за справяне с трудности, различен е ресурсът им. Не бива да обобщаваме и не бива да говорим за цяло едно поколение, че е зомбирано и изгубено, каза психотерапевтът Димитрина Проданова в интервю пред БНР. В предаването "12+3" тя сподели за работата си с тийнейджъри, за трудностите в живота и представи..

публикувано на 15.10.24 в 14:09

Сарафов иска работещи мерки за превенция на пътния травматизъм и ограничаване на жертвите

На среща с близки на загинали и пострадали при тежки катастрофи, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов обяви, че част от концепцията му в процедурата за избор на титулярен Обвинител №1 ще са работещи мерки за превенция на пътния травматизъм и ограничаване на жертвите на пътя. От прокуратурата уточниха, че срещата е била..

публикувано на 15.10.24 в 13:55
Михо Михов (вляво), Румен Радев и Владимир Пампоров (вдясно)

Радев отличи дейци на военната авиация

Държавният глава Румен Радев отличи с Почетния знак на президента дейци на военната авиация. Церемонията е в навечерието на празника на авиацията и на Българските военновъздушните сили - 16 октомври. Радев връчи отличия на ген. Михо Михов и на полк. Владимир Пампоров за приноса им към развитието на българската военна авиации:   "Уважаеми..

публикувано на 15.10.24 в 13:45