Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Не сме изненадани от оставката на госпожа Георгиева

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

В Нови пазар днес премиерът Бойко Борисов откри нов завод за теракота и фаянс. При срещата си с журналисти той коментира и оттеглянето на Кристалина Георгиева от Европейската комисия в полза на висока позиция в Световната банка. 

Не сме изненадани от оставката на госпожа Георгиева, каза Борисов и допълни:

Това е най-високият пост в Световната банка. Аз не знам друг българин да има на толкова висок пост, така че се работеше по тази позиция, защото тя е важна за България. Имаме доста подготвени хора в България. Много имена мога да посоча, но не е редно. В понеделник ще разговарям с Жан-Клод Юнкер, ще видим какви са неговите мисли, предложения, ще дебатираме и ще намерим изход. Не искам да се притесняват моите политически опоненти. Аз съм убеден, че ще намерим необходимата воля и у нас, и в Европейската комисия. След като имаме европейка на такъв висок пост в ЮНЕСКО и европейка в Световната банка, нека и други да тръгнат в тази посока. Ще направя консултации и действително сме решили да направим най-доброто за България. 

Президентът Плевнелиев ще остане на поста си до края на януари и името му не е обсъждано за овакантеното място на Георгиева в Европейската комисия. Това коментира премиерът Борисов по повод на изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че постът на Георгиева ще бъде зает от сегашния президент.

По повод концерта тази вечер на Орлов мост премиерът Борисов коментира, че това също е израз на демокрацията у нас. Ако не бяхме разрешили референдума, щяха да кажат: "Те пречат“. Ако не бяхме разрешили този концерт, въпреки трудностите за толкова много хора два дни в София, щяха да кажат: "Пречат на свободата“, заяви Борисов и изрази надежда да се пази обществения ред и да няма провокации. Това си е партийно мероприятие на практика, така както всички останали, заключи Бойко Борисов.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров

От "Възраждане" определиха съдебната реформа като "нефелна" и изпразнена от съдържание

В декларация от парламентарната трибуна, депутати от "Възраждане" определиха като "нефелна" и изпразнена от съдържание съдебната реформа, която Конституционният съд отмени. Депутатът Петър Петров каза, че благодарение на "Възраждане"  съдът няма да  допусне несъответствие на основни принципи на функционирането на съдебната система,..

публикувано на 01.08.24 в 11:05

Безплатна питейна вода на летищата в Кипър

Безплатна питейна вода ще се предоставя на пристигащите и заминаващите на двете международни летища на Кипър. Целта на започналото инсталиране в тях на водни охладители е предоставяне на по-добро обслужване на пътуващите и намаляване на отпадъците от пластмасови бутилки, казаха от компанията оператор (Hermes Airports) на двете въздушни врати...

публикувано на 01.08.24 в 11:05
Кириакос Мицотакис

Гръцката опозиция критикува кабинета заради подкрепата за Украйна

Гръцката опозиция обвинява премиера Кириакос Мицотакис в "тайна дипломация" с Киев. Искат спешно изслушване пред парламента. От опозиционната партия СИРИЗА съобщават, че от кабинета на украинския президент са научили, че се подготвя двустранен договор за военна помощ и подкрепа между Атина и Киев. Правителството провежда външна..

публикувано на 01.08.24 в 11:03

БСП отказаха да участват в извънредното заседание на СОС

Общинските съветници от БСП в столицата отказаха да участват в извънредното заседание на Столичния общински съвет, свикано за днес. Предвидено е обсъждане на решението за смяна на ръководството на шест общински дружества. Не участваме в незаконни действия на Столичния общински съвет (СОС), заяви председателят на БСП - София и на Местна..

публикувано на 01.08.24 в 10:57
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Мадуро поиска Върховният съд да провери резултатите от вота във Венецуела

Венецуелският държавен глава Николас Мадуро заяви, че е поискал от Върховния съд на страната да направи преглед на президентските избори, след като лидерите опозицията оспориха твърденията му за победа, а редица страни по света призоваха той да публикува детайлна информация за преброяването на гласовете. Той допълни, че управляващата Единна..

публикувано на 01.08.24 в 10:56

Гръцките фермери отново на протест

Нови протести на гръцките фермери. Протестиращите събират трактори, но няма да затварят пътища. Голямо напрежение има сред фермерите в област Тесалия, която пострада миналата година от наводненията. Тази нощ те направиха палатков лагер пред сградата на общината в град Волос. Настояват да получат пълно обезщетение за загубите си от..

публикувано на 01.08.24 в 10:52
Делян Пеевски

Пеевски с нови обвинения за зависимости на президента

Пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на ДПС Делян Пеевски излезе с нови обвинения за зависимости на президента Румен Радев. "Колко кафета има Радев с главния прокурор. Айде, стига вече, всички маски да паднат. Аз ще стигна до края, господин Радев, цялата истина за вас ще излезе, господин Кеш. Ами може да проверите още колко..

публикувано на 01.08.24 в 10:29