Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурният вятър в страната причини редица щети

Във Врачанска област е възстановено електрозахранването след прекъсването му заради силния вятър

| обновено на 13.11.16 в 19:52

Във Врачанска област е възстановено електрозахранването след прекъсването му заради силния вятър. По-рано днес, в 7 от 10-те общини в областта отделни абонати бяха без ток след аварии по мрежата. Вятърът вече утихва.

73 населени места в страната са без ток заради силния вятър. Най-усложнено е положението в СилистренскоПрез деня без захранване бяха над 250 населени места, голямата част от които в Североизточна България. 
Най-тежка продължава да бъде обстановката в област Силистра, където без ток са 52 населени места. В останалите области ситуацията се нормализира, каза за "Хоризонт" управителят на "Енергопро" Стефан Абаджиев:
Има само 59 населени места без захранване и сме възстановили захранването на 140 населени места през днешния ден. Най-тежкият момент беше към 15.00 часа, когато имахме над 120 населени места без захранване. За последния час сме намали два пъти количеството на градове и села без ток.  И в момента имаме в Силистра 52 населени места без захранване, в Добрич само 4, В Разград е едно, в Русе едно, в Търговище едно, във Варна и в Шумен няма населени места без захранване. Екипите на "Енергопро"-мрежи работят цял ден. Някъде може да се работи и през нощта.
В Западна България без ток днес бяха 19 населени места. 6 села все още са без захранване, каза Борислава Луканова от ЧЕЗ:
Няколко населени места в областите Видин и Монтана все още остават засегнати, като екипите работят за възстановяване на електрозахранването. Това са три населени места в община Кула, две населени места в община Макреш и в област Монтана единствено в община Чипровци едно населено място остава частично засегнато. Цял ден на територията, обслужвана от ЧЕЗ, работиха 100 аварийни екипа. В момента тяхната работа продължава и в най-кратки срокове електрозахранването ще бъде възстановено.
Към обяд заради силния вятър без електрозахранване в Югоизточна България бяха 20 села, като в момента 8 населени места също са без ток.

Отстранени са повечето аварии по електропреносната мрежа в Разградска област и към 17 часа без ток са 16 населени места в региона. Най-много са селата с прекъснато електрозахранваване в община Кубрат - 8, ток все още няма в 5 села в община Исперих и в по едно населено място в общините Самуил, Завет и Лозница. Навсякъде в засегнатите селища работят аварийни групи по отстраняване на повредите. Общините имат готовност за аварийно осветление в избирателните секции, съобщиха от областната управа. 
Прекъсванията на електрозахранването от силния вятър в Разградска област няма да попречат на нормалното приключване на изборния ден. Общините са взели необходимите мерки за осигуряване на алтернативно осветление, увери ръководителят на техническия екип по организационната подготовка на изборите в областната администрация в Разград Иван Радушев:

Ситуацията е доста динамична. В някои от населените места е спряно електрозахранването поради скъсани проводници от силния вятър и паднали дървета. Още преди обяд сме отправили молба към общинските администрации да вземат всички мерки, за да се премине към алтернативно осветление. Казаха колегите, че се вземат мерки, че са приготвили електрически фенерчета, лед-осветление и така нататък и че според тях, спирането на електрозахранването няма да попречи на нормалното приключване на изборния процес.

За три часа не е имало ток и в пет села от община Свищов. Според кмета Генчо Тенчев това не е попречило на гласуването и повредите вече са отстранени. Общината е подготвила агрегата и соларни фенери, които, при евентуални нови аварии, ще осигурят осветлението в сгради с най-много изборни секции.


От МВР информират, че заради бурния вятър е временно спряно преминаването на моторни превозни средства през граничния пункт "Кардам". Пътуващите могат да преминават през граничен пункт "Дуранкулак".

Поради високо вълнение временно е прекратена плавателната дейност на фериботите при граничните пунктове при Свищов, Оряхово и Никопол. Движението се насочва през "Дунав мост" – Видин и Русе.

Заради силния вятър остава затворено пристанище Варна.

Пристанищата в Бургас също са затворени за маневриране, информират от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Скоростта на вятъра на пориви достига до 17 метра в секунда. Няма сигнали за инциденти.

Повече от 30 сигнала за щети от силния вятър са постъпили в службата за пожарна и аварийна безопасност в Добрич. Скъсани са жици от електропреносната мрежа в село Ведрина.

Много сигнали постъпват в "Гражданска защита" - Плевен за нанесени щети в резултат на бурния вятър. Пострадали няма.

Силен и бурен вятър  продължава да духа и в този час в Плевен. Сгради в центъра на града са опасани с ленти, за да не се преминава в близост до тях. На някои места са паднали тухли, мазилки. Още от говорителя на МВР Мариана Цветкова за сигналите в Гражданска защита.
Има множество постъпили сигнали от цялата област за паднали клони на пътното платно или на тротоари, в парк "Кайлъка" също. Мобилизирани са екипи, но към момента няма информация, няма постъпили сигнали за бедстващи хора. Материалните щети  към момента е рано да бъдат установявани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките имат за цел да защитят дюните и природните местообитания, съобщи за "Хоризонт" Стела Дочева от РИОСВ -..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам казаха за "Хоризонт", че енергийната ни система работи нормално и разполага с достатъчно мощности,..

публикувано на 13.07.24 в 07:38

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско и в Средна Гора

Продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА) В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, предаде кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова. Спокойно е преминала нощта в двете погранични села,..

публикувано на 13.07.24 в 07:35

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"..

публикувано на 13.07.24 в 07:29
Д-р Нейко Нейков

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт.  " Топлинният удар е най-често срещан в жегите, поясни за "Закуска на тревата" д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София.  "Първоначално тялото се бори с повишената температура чрез изпотяване , чрез разрастване на малките..

публикувано на 13.07.24 в 07:25