Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН и АСП ще обменят информация за деца, които не ходят на училище

Снимка: БГНЕС
Министерството на образованието и Агенцията за социално подпомагане ще си сътрудничат за ограничаването на отпадащи ученици от училище и източването на публични средства от родители, които лишават децата си от образование. Това предвижда споразумение, подписано от двете институции.

Министерството ще подава информация към Агенцията за записаните деца в задължителното предучилищно образование и в училище, както и кои ученици са напуснали или отпаднали от училище. Всеки месец Агенцията ще получава данни за всички, които имат отсъствия без уважителни причини.
От своята страна, АСП ще информира МОН за спряна помощ при ученици, при неизвинени отсъствия или отпадане от училище.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговията на дребно е вторият най-голям работодател у нас

Търговията на дребно е вторият най-голям работодател у нас и влиза в топ 3 на секторите, които имат най-много свободни позиции за работа в момента. Секторът е създал 8% от брутния вътрешен продукт през миналата година по данните на националната статистика, а компаниите са сред най-големите данъкоплатци у нас. Това каза изпълнителният директор на..

публикувано на 17.10.24 в 17:09

Започва изграждането на нов спешен център в Бобов дол

Започва изграждането на нов спешен център в Бобов дол, което беше отлагано повече от 10 години, казаха от общинската управа в миньорския град. Финансирането изцяло се поема от Министерството на здравеопазването. Преди повече от 10 години Общината определи терен от 2 декара, върху който да се изгради спешен център - особено след като през..

публикувано на 17.10.24 в 16:59
Снимката е илюстративна, архив.

РИК - Велико Търново подаде сигнал в Прокуратурата за изборно нарушение

Районната избирателна комисия във Велико Търново подаде сигнал в Прокуратурата за изборно нарушение. Вече започнаха присъствените обучения на изборните състави в 10-е общини в областта. За обучението всеки от 3062-ата членове на секционните комисии в региона ще получи по 20 лева. Продължават и смените по искане на политическите формации...

публикувано на 17.10.24 в 16:43
Яхия Синуар

Израел смята, че може да е ликвидирал лидера на "Хамас" Яхия Синуар

Израелската армия проверява възможността при атака да е бил ликвидиран новия лидер на терористичната групировка "Хамас" Яхия Синуар, съобщава Ройтерс. След операция в Ивицата Газа, която според израелските военни е била насочена към трима екстремисти, към този момент самоличността на терористите не може да бъде потвърдена, се казва в..

публикувано на 17.10.24 в 16:33
МБАЛ

Областната болница в Габрово ще има летище за медицински хеликоптер

На територията на областната болница в Габрово "Д-р Тота Венкова" ще бъде изградено вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух. Процедурата по съгласуване на проекта предстои. Габровската областна болница е едно лечебните заведения в страната, които ще разполагат с вертолетно летище за обслужване на полети за нуждите на системата за..

публикувано на 17.10.24 в 16:32

Кръгла маса, посветена на българите, живеещи извън страната

"В България не правим достатъчно за българите извън страната ни". Това каза пред репортери, преди да се включи в кръгла маса "Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването", на която домакин е Кюстендил, вицепрезидентът Илияна Йотова.  Тя отново повтори, че президентството не прави разлика между българите, която..

публикувано на 17.10.24 в 16:30

Заможни млади хора също стават жертва на трафик

Заможни млади хора също стават жертва на трафик на хора. Това отчетоха от Националната комисия за борба с трафика на хора. В навечерието на Европейския ден за борба с трафика на хора от Комисията казаха, че и все повече мъже стават жертва на трафик.  Според психолога от Комисията за борба с трафика Антоанета Димитрова не само хората от уязвимите групи,..

публикувано на 17.10.24 в 16:28