Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сменено е ръководството на болница "Пирогов"

| обновено на 17.02.17 в 18:23
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов" е сменено с решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Сменени са досегашните членове на Съвета на директорите. 
Със заповед от 16 февруари бордът е увеличен и вече се състои от петима членове, като новите в състава му са д-р Емил Доросиев, д-р Людмил Джунков, адвокат Илиян Кършев и финансистката Живка Савова. Направени са и персонални промени, като досегашният изпълнителен директор на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, който  незабавно е подал оставка, е освободен и на негово място е назначен проф. Асен Балтов.

 Освен от новия Съвет на директорите проф. Миланов се е оттеглил - по лични и професионални причини, и  от позицията на национален консултант по спешна медицина. 

В писмо до медиите от Министерството на здравеопазването изтъкват като главен мотив за смяната на директора на "Пирогов" лошото финансово състояние на лечебното заведение в последните години.  От 2015-а  до 2016-та  болницата е задлъжняла с около 700 хиляди лева и така  дълговете й са надхвърлили 24,5 милиона лева, се посочва в съобщението. "Пирогов" е номер едно по задлъжнялост сред всички болници, чиито едноличен собственик е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването, пише още в документа. С назначаването на юрист и финансист в  борда на директорите на "Пирогов" служебният министър на здравеопазването се надява да бъдат подобрени финансовите показатели на лечебното заведение. Илко Семерджиев е предложил на Стоян Миланов да остане в борда на директорите, но е получил отказ. Затова е приел и оставката му. 

Предложих на проф. Миланов да остане в Съвета на директорите, но той не пожела. Не задължавам никого с нищо. Приемам всякакви оставки, е коментирал министърът на здравеопазването, цитиран в съобщението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевен подаряват книга с приказки на всеки първокласник

Община Плевен подарява на всеки първокласник книгата "Български народни приказки". Над 180 учебни заведения отварят врати и очакват в първия учебен ден своите възпитаници. 103 училища, 76 детски градини и 6 центъра за подкрепа на личностното развитие и 2 центъра за специална образователна подкрепа откриват новата учебна година. За улеснение..

публикувано на 16.09.24 в 08:24
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Зеленски: На руския терор можем да се противопоставим само с далекобойни удари

Русия е използвала 128 управляеми бомби срещу Украйна през изминалото денонощие, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Бомбардирани са били Харков и селища в Сумска и Донецка област. Тази нощ Русия извърши нападение с дронове срещу Киев. При удара в Харков е загинала възрастна жена, а повече от 40 души бяха ранени. Руска..

публикувано на 16.09.24 в 08:11

Безплатни консултации за туберкулоза

Безплатни консултации за туберкулоза започват от днес в различни населени места в цялата страна. Кампанията е на здравното министерство и цели да насочи вниманието на хората към рисковете от заразяване с болестта, превенцията и лечението ѝ. У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо дали човек е..

публикувано на 16.09.24 в 08:02

НСТС обсъжда повишаване линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда на днешното си заседание предложението на служебното правителство линията на бедност за 2025 година да стане 638 лева. В сравнение с 2024 година това означава нарастване с малко над 21% или със 112 лева. Бизнесът подкрепя предложения от кабинета размер, а синдикатите искат по-висока..

публикувано на 16.09.24 в 07:59

Патриархът пожелава плодотворна, благодатна и спасителна учебна година

По случай началото на новата учебна година Българският патриарх Даниил се обръща към всички учители, родители и ученици с благопожелания за една плодотворна, благодатна и спасителна учебна година. Окръжното послание на патриарх Даниил ще прозвучи във всички църкви в Софийска епархия след отслужване на водосвета по случай началото на Новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:55

Президентът ще участва в откриването на учебната година в 128-о училище в София

Днес от 10 часа президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на учебната година в 128-о училище "Алберт Айнщайн" в София. Държавният глава ще произнесе слово в рамките на церемонията и по-късно ще проведе среща с ръководството и преподавателския екип на учебното заведение. От 10:30 вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие новата..

публикувано на 16.09.24 в 07:47
Мария Ботева

Засилено полицейско присъствие в районите на училищата

Засилено полицейско присъствие ще има пред училищата в първия учебен ден, припомни комисар Мария Ботева от Пътната полиция: "За да напомним на водачите, че ги контролираме и че не бива да причиняват произшествия. Всеки ден да бъдат внимателни в районите на училищата, през които преминава дори ежедневният им маршрут, да са съобразителни и да не..

публикувано на 16.09.24 в 07:43