Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия ще реши в края на април дали ще налага наказателни процедури на Унгария

ЕК: Към Унгария няма да се предприемат по-специални юридически мерки

Виктор Орбан
Снимка: EPA/BGNES

Европейската комисия ще реши в края на април дали ще налага наказателни процедури на Унгария. Зам.-председателят Франс Тимерманс обяви, че започва политически диалог на високо равнище с правителството на Виктор Орбан, но опроверга очакванията за санкции за системно на нарушаване върховенството на закона от унгарските власти.

Към Унгария няма да се предприемат никакви по-специални юридически мерки, стана ясно след заседанието на еврокомисарите. Юристите на Комисията продължават да анализират приетите закони от управляващата партия на Виктор Орбан и ако се открие проблем ще последват процедури за нарушение на европейските правила, както за всички останали държави:
Всичко е политическо в тази афера, каза първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс. Надявам се в диалог с унгарските власти да намерим решения на евентуалните проблеми. В противен случай с тях ще се заеме съда на ЕС.

До края на месеца ще има правна оценка на приетия в Унгария закон за висшето образование, който според критиците на Орбан, ще предизвика закриването на финансирания от Сорос Централноевропейски университет. Комисията ще проверява дали европейските закони са погазени чрез разпространения от властите въпросник до домакинствата с призив „Да спрем Брюксел“, както и по отношение на интеграцията на унгарските роми. 

Под лупа се гледа и законът, позволяващ задържане на бежанци на границата, но комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос отрече всякакви спекулации за орязване на еврофондове. Будапеща няма да се наказва и заради отказа ѝ да приема квотите си с бежанци:
Ако атакуваме страните, нежелаещи да участват в схемата, това – повярвайте ми, няма да помогне.

Няма основания и за активирането на чл.7 от договора, който би довел до отнемане правото на глас на унгарското правителство при вземането на решения в ЕС, призна Франс Тимерманс, според когото формално няма системно нарушаване върховенството на закона в Унгария.

На 27 април и следващото редовно заседание, на което ЕК приема решенията си за наказателни процедури срещу 28-те страни членки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на сливата и троянската сливова ракия от 20 до 23 септември в Троян

От 20 до 23 септември в Троян и Националното изложение на занаятите в село Орешак се организира традиционният Български фестивал на сливата и троянската сливова ракия.  Той   ще се проведе за 31-ви пореден  път, а гостите на празника ще се насладят на разнообразна музикална програма, ще се докоснат до традициите, обичаите и поминъка на този..

публикувано на 15.09.24 в 11:00
Призивът е отправен към британския премиер Киър Стармър.

Петима бивши британски министри на отбраната: Нека Украйна изстреля нашите ракети

След като разговорите във Вашингтон между британския премиер и американския президент за използването на далекобойни ракети по цели в Русия стигнаха до задънена улица, петима бивши британски министри на отбраната излязоха с общо изявление, че Великобритания не трябва да чака подкрепата на САЩ по този въпрос, пише вестник "Сънди таймс". В..

публикувано на 15.09.24 в 10:51
Снимката е илюстративна

Нова дарителска кампания за храма "Възнесение Господне" във Вършец

С нов покрив и камбанария е храм "Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С новият покрив и камбанарията на църквата "Възнесение Господне" завършва първият етап от реконструкцията на храма, каза Архимандрит..

публикувано на 15.09.24 в 10:35
Новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в столичния квартал „Люлин“ - снимката е илюстративна

Изложба за православния храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски"

На 12 септември в Културния дом в столичния район "Люлин" бе представена изложба с пана - мотиви от процесите на изграждане на православния храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски".  Първата копка беше положена на 20 януари 2022 -ра година. На събитието тогава присъстваха бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, президентът Румен Радев, общински..

публикувано на 15.09.24 в 10:35

Британското правителство защити предсрочното освобождаване на затворници

Британското правителство защити предсрочното освобождаване на затворници през седмицата, след като стана ясно, че един от тях е задържан за сексуално насилие над жена още в същия ден, в който е бил освободен. Около 1750 затворници бяха освободени във вторник от затворите в Англия и Уелс. 31-годишният Амари Уорд също е бил пуснат на свобода в..

публикувано на 15.09.24 в 10:05
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: ЦИК приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск

ЦИК приема своите решения съобразно разпоредбите на закона, а не под политически натиск . Това заяви пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. "За себе си мога да заявя, че по никакъв начин, не само за тези избори, но и назад във времето, никой не се е опитвал и не е оказвал натиск върху начина, по който гласувам . Никой от останалите колеги..

публикувано на 15.09.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

100 доброволци от БЧК се включиха в демонстрация по оказване помощ на пострадали при бедствие

Преди дни в района на язовира в с. Марково, община Каспичан , област Шумен бе разиграно тренировъчно занятие с демонстрация по оказване помощ на множество пострадали при възникнало бедствие с участието на над 100 души доброволци от екипите на Българския Червен кръст и на партньори от Единната спасителна система. В учението се включиха и..

публикувано на 15.09.24 в 09:30