Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обеща наказателни процедури заради последните промени в правосъдната система на Полша

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) осъди действията на управляващите в Полша и обеща наказателни процедури заради последните законови промени в правосъдната система. Според институцията - пазител на европейските договори полското правителство поставя съдиите под политически контрол. Сериозен проблем, според ЕК, са приетите от парламента четири закона – за управлението на Върховния съд, обикновените съдилища, полския съдебен съвет и Националната школа за магистрати, обяви комисарят по върховенството на закона Франс Тимерманс: 

Всеки от тези закони по отделно, ако влезе в сила, сериозно ще подкопае независимостта на полското правосъдие и ще го постави под пряк политически контрол. Тези реформи ще принудят съдиите да обслужват интересите на политическите лидери и ще са зависими от тях от назначаването до пенсионирането.

Още следващата седмица ЕК ще започне процедури за нарушение веднага щом съответните закони бъдат окончателно обнародвани. Мерките са стандартни и водят до дела в Съда на ЕС в Люксембург за несъответствие с общностното законодателство. Освен това Тимерманс обеща да премине на следваща фаза по специалната процедура за върховенството на закона, която беше открита срещу Полша относно по-ранните действия на Варшава срещу независимостта на конституционните съдии:

Поради последните събития сме много близо до задействането на чл. 7 от Договора, обясни зам.-председателят на Комисията.

Тимерманс се оплака, че компетентните министри в полското правителство не желаят да водят диалог с него и ги покани отново в Брюксел. В противен случай институцията е готова да препоръча отнемане на правото на глас на Полша при вземането на решения в ЕС.

Напрежението между ЕС и Полша заради върховенството на закона може да се отрази на преговорите за бюджета на еврофондовете, коментира в Брюксел полският еврокомисар Елжбета Биенковска. Тя също участва в заседанието на комисарите, на което беше решено срещу правителството във Варшава да започнат нови наказателни процедури поради политическия контрол над съдиите:
 
Понякога се изправям против колегите си, но тук говорим за основни права, за основни ценности. Полша се е ангажирала да спазва тези ценности чрез договора за своето присъединяване към ЕС. Климатът, в който протича това разискване, е такъв, че всичко това ще се отрази върху дискусиите за бюджета.  Все още говорим само за върховенството на закона, но съм сигурна, че и бюджетът ще пострада.

Преразпределението на разходните пера на следващия 7-годишен бюджет на ЕС започва да се обсъжда между 28-те правителства в началото на следващата година. Биенковска не беше предложена за комисар от сегашната управляваща консервативна партия в Полша „Право и справедливост“. През 2014г тя пое поста Комисар по въпросите на вътрешния пазар като номинация на предишното правителство на дясноцентристката „Гражданска платформа“



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анджей Дуда

ЕС заплаши Полша с наказателни мерки заради спорна съдебна реформа

Спорната съдебна реформа в Полша предизвика скандал в парламента, който отложи гласуването на промените в закона за състава на Върховния съд и на контролиращия орган - Съвет на съдиите. Опозицията упреква управляващата партия „Право и справедливост“ в..

публикувано на 19.07.17 в 15:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08