Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК обеща наказателни процедури заради последните промени в правосъдната система на Полша

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) осъди действията на управляващите в Полша и обеща наказателни процедури заради последните законови промени в правосъдната система. Според институцията - пазител на европейските договори полското правителство поставя съдиите под политически контрол. Сериозен проблем, според ЕК, са приетите от парламента четири закона – за управлението на Върховния съд, обикновените съдилища, полския съдебен съвет и Националната школа за магистрати, обяви комисарят по върховенството на закона Франс Тимерманс: 

Всеки от тези закони по отделно, ако влезе в сила, сериозно ще подкопае независимостта на полското правосъдие и ще го постави под пряк политически контрол. Тези реформи ще принудят съдиите да обслужват интересите на политическите лидери и ще са зависими от тях от назначаването до пенсионирането.

Още следващата седмица ЕК ще започне процедури за нарушение веднага щом съответните закони бъдат окончателно обнародвани. Мерките са стандартни и водят до дела в Съда на ЕС в Люксембург за несъответствие с общностното законодателство. Освен това Тимерманс обеща да премине на следваща фаза по специалната процедура за върховенството на закона, която беше открита срещу Полша относно по-ранните действия на Варшава срещу независимостта на конституционните съдии:

Поради последните събития сме много близо до задействането на чл. 7 от Договора, обясни зам.-председателят на Комисията.

Тимерманс се оплака, че компетентните министри в полското правителство не желаят да водят диалог с него и ги покани отново в Брюксел. В противен случай институцията е готова да препоръча отнемане на правото на глас на Полша при вземането на решения в ЕС.

Напрежението между ЕС и Полша заради върховенството на закона може да се отрази на преговорите за бюджета на еврофондовете, коментира в Брюксел полският еврокомисар Елжбета Биенковска. Тя също участва в заседанието на комисарите, на което беше решено срещу правителството във Варшава да започнат нови наказателни процедури поради политическия контрол над съдиите:
 
Понякога се изправям против колегите си, но тук говорим за основни права, за основни ценности. Полша се е ангажирала да спазва тези ценности чрез договора за своето присъединяване към ЕС. Климатът, в който протича това разискване, е такъв, че всичко това ще се отрази върху дискусиите за бюджета.  Все още говорим само за върховенството на закона, но съм сигурна, че и бюджетът ще пострада.

Преразпределението на разходните пера на следващия 7-годишен бюджет на ЕС започва да се обсъжда между 28-те правителства в началото на следващата година. Биенковска не беше предложена за комисар от сегашната управляваща консервативна партия в Полша „Право и справедливост“. През 2014г тя пое поста Комисар по въпросите на вътрешния пазар като номинация на предишното правителство на дясноцентристката „Гражданска платформа“



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анджей Дуда

ЕС заплаши Полша с наказателни мерки заради спорна съдебна реформа

Спорната съдебна реформа в Полша предизвика скандал в парламента, който отложи гласуването на промените в закона за състава на Върховния съд и на контролиращия орган - Съвет на съдиите. Опозицията упреква управляващата партия „Право и справедливост“ в..

публикувано на 19.07.17 в 15:12
ВИЖТЕ ОЩЕ

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната..

публикувано на 13.07.24 в 15:38

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ...

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление,..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са..

публикувано на 13.07.24 в 14:01